Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Veszélyes kütyük a szemétben

  • 2019. április 02.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

A legtöbb elektronikus „kütyü” lítium-ion elemekkel működik, amelyek gyorsan elhasználódnak. Miközben emiatt egyre gyakrabban cseréljük készülékeinket, az elemhulladék nagy része a közönséges szemétbe kerül, pedig veszélyes.

Az AirPod-ok, a 2016-ban bevezetett népszerű vezeték nélküli fülhallgatók használói vették például észre, hogy készülékeiket egyre gyakrabban kell tölteni.

A három éve használt készülék feltöltés után már 2 óra 16 perc alatt felmondta a szolgálatot, míg egy most gyártott AirPod több mint kétszer annyi ideig működik. A széles körben használt elemtípusból tavaly 36,2 milliárd darabot adtak el, az iparág előrejelzése szerint 2026-ra az eladások csaknem 110 milliárd darabra nőnek, miközben az egyik alapanyagot, a kobaltot igen nehéz körülmények között bányásszák fejlődő országokban.

A lítium-ion elemek gyorsabban feltölthetők, tovább tartanak, és több energiát tudnak tárolni adott helyen, mint bármely más típus. Ugyanakkor gyorsabban is használódnak el, gyakran már néhány év után, mivel minden feltöltésnél vesztenek teljesítményükből. Miután kigyulladhatnak vagy felrobbanhatnak, ha kárt szenvednek, a gyártók megnehezítik, vagy egyáltalán lehetetlenné teszik, hogy a vevő maga cserélhesse azokat.

Az Apple-nek a készülékkel összeforrasztott elemeit kifejezetten veszélyes elválasztani. Következmény: a használhatatlanná vált fülhallgatók, egerek, hangszórók egyre nagyobb tömege köt ki a szemétben – nagyobbrészt a közönséges hulladékban, ahol tüzet okozhat.

Kézenfekvő lenne, hogy olyan készülékek kerüljenek forgalomba, amelyek elemeit cserélni tudja a vásárló, de a gyártók, amelyek egyre gyakrabban hozzák piacra új készülékeiket, ebben nem érdekeltek. Az Egyesült Államokban 2012-ben keletkezett elektronikus hulladék 3,4 millió tonna volt – 80 százalékkal több, mint 2000-ben, s ennek az óriási mennyiségnek csak 29 százalékát hasznosították újra.

Forrás: zip.hu