Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Úszógumikat és műanyag babákat vont ki a forgalomból a fogyasztóvédelem

  • 2018. augusztus 06.
  • CsViki

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) több mint ötven különféle fajátékot, felfújható vízi játékot és műanyag babát vizsgált meg.

A vizsgálatot követően a fogyasztóvédelem 15 veszélyes terméket kivont a forgalomból – derül ki a minisztérium közleményéből.

A 20 vízi játékból mindössze három nem felelt meg a követelményeknek. A most megvizsgált 19 játék babából viszont 12 nem teljesítette a lágyítószer használatát tiltó, korlátozó rendelkezéseket. A játékbabáknál és vízi játékoknál a vizsgálat tárgya azok lágyítószer-tartalma volt, a gyártáskor fel nem használható anyagok mérgezőek, egészségkárosító hatásúak lehetnek.

 

Műanyag úszógumikat vont ki a forgalomból a fogyasztóvédelem

A három forgalomból kivont felfújható vizijáték

Fotó: Innovációs és Technológiai Minisztérium

 

A fajátékok esetén a szakemberek a ragasztási szilárdságot ellenőrizték az esetlegesen leváló, fulladásveszélyt okozó kis alkatrészek miatt. A vizsgálat alapján mindegyik fajáték rendben volt.

A vizsgálaton megbukott termékek a gyermekek biztonsága érdekében lekerültek az üzletek polcairól. A járási hivatalok intézkedtek a 15 nem megfelelő termék forgalomból való kivonásáról, 14 esetben a vásárlóktól történő visszahívásról is.

 

Szerző: Stubnya Bence

Forrás: index.hu