Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 1 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Uniós hulladékos pénzek: a kémiai maradna, a gyűjtés-válogatás menne

  • 2022. december 15.
  • Jakab János

Újabb, véglegesnek tekintett változata került fel a magyar Helyreállítási és Ellenállási Tervnek a kormány honlapjára. A koronavírus járvány gazdasági és társadalmi hatásainak ellensúlyozására létrehozott EU-s eszköz, a Helyreállítási és Alkalmazkodási Eszköz támogatásainak folyósításához az Európai Bizottságnak még szavaznia kell a magyar tervről.

Amint arról korábban beszámoltunk, a 2021-ben véleményezésre bemutatott tervben hulladékgazdálkodás témában alapvetően két téma szerepelt:

 

–  120 Mrd Ft fejlesztés 50%-s támogatási intezitással (60 Mrd Ft) a hulladékgyűjtő és –válogató infrastruktúra fejlesztése, így többek között a textil- és biohulladék valamint a veszélyes hulladék gyűjtéséhez kapcsolódó jármű- és edénybeszerzésre, hulladékudvar fejlesztésre, válogatóműre.

 

–  86 Mrd Ft fejlesztés 50%-os támogatási intenzitással (43 Mrd Ft) mechanikailag anyagában közvetlenül nem újrafeldolgozható műanyaghulladékok kémiai, alapanyagában hasznosítására 1 db 40 ezer tonna/év kapacitású üzemre.

 

(Szerk.: Szeretnénk figyelmetekbe ajánlani egy-két általunk megosztott cikket, amely sokat segíthet a kémiai újrahasznosítás megértésében. A cikk kicsit részletesebben próbálja feltárni a kémiai újrahasznosítási módszer létjogosultságát. A cikket ide kattintva éritek el.)

 

Az új tervben a két téma közül már csak utóbbi maradt: a kémiai újrahasznosítás során, hidrogénüzemes technológiával, „a válogatott hulladékok lebontása olyan termékekre (alapanyag tömegének legalább 50%-a), amelyek részben vegyipari alapanyagként műanyagipari termékek gyártási folyamatában újrafelhasználhatók.” A hidrogénnek zöld forrásból kell származnia. “A bontási folyamat az erre a célra kialakított technológiai egységben történik hevítéssel, oxigénszegény környezetben.

 

(Szerk.: Másik cikkünk ebben a témában a BFFP* mozgalom álláspontfoglalásával foglalkozik. Szintén egy remek cikk, még ha nem is mai, mivel fontos kérdéseket, és megoldandó problémákat vet fel a kémiai újrahasznosítással kapcsolatban. A cikket ide kattintva éritek el.)

 

A beruházás tartalmazza mindazokat a technológiai, segédenergia és egyéb kiszolgáló egységeket, illetve infrastrukturális fejlesztéseket, melyek a kémiai újrahasznosító üzem működését biztosítják.”

 

„A feldolgozás során keletkező kiváló minőségű másodlagos nyersanyagok metanol, szintetikus kőolajok és poliolok gyártását teszik lehetővé.” „A támogatás célja csökkenteni a magas beruházási költségekből, az éretlen technológiából, valamint a hasonló területre összpontosító projektekből származó tapasztalatok és készségek hiányából fakadó kockázatokat, valamint gyorsítani a tagállam kémiai újrahasznosítási képességének kialakítását.”

 

A beruházáshoz „petrolkémiai és műanyagipari vállalatok részvétele, együttműködése szükséges/nélkülözhetetlen/ elengedhetetlen. ” Míg a korábbi tervben megvalósulás időtartama 2021-2026 között volt, most 2020(!)-2026 szerepel, a kedvezményezett továbbra is „várhatóan egy, a szektorban jelentős tapasztalattal bíró nagyvállalat lesz.”

 

Cikk és kép forrása: dontwasteit.hu

* Break Free From Plastic