Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újrahasznosított hulladékból tervezett térkövet egy magyar tájépítész

  • 2020. július 10.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

Magyar fejlesztésként mutatkozott be az újrahasznosított hulladékból kreált napelemes térkő, Ilyés Miklós tájépítész ötlete néhány éve.  A hagyományos betonból készült térkövek helyett valami sokkal környezetbarátabb alternatívát sikerült megalkotni.

Ilyés az ötletét felvetette barátainak, a gépész végzettséggel rendelkező Sziszák Imrének, és a villamosmérnök Cseh Józsefnek, együtt pedig megalkották a „moduláris energiatermelő térburkoló rendszert”, vagyis a Platio névre keresztelt napelemes térkövet - számolt be róla az Alternatív Energia portál. A Platio különlegessége, hogy különálló napelemes térkőként képes napelemes rendszert alkotni.  További nagy előnye, hogy a napelemet magába foglaló burkolat újrahasznosított hulladékból készül. Így rendkívül környezetbarát terméknek tekinthető, hisz amellett, hogy energiát képes termelni, még a lerakásra kerülő műanyagtermékek mennyiségét is csökkenti.

A Platio kinézetre olyan, mintha egy macskakőbe napelemet tettek volna. Ezek a kis térkövek összeköthetők, de önállóan is működőképesek. Így pedig lerakásuk sokkal könnyebben variálható és térhez igazítható. A térkövek által megtermelt energiával üzemeltethető a közvilágítás, a közlekedési lámpa, vagy akár egyéb okos rendszer is.

Újrahasznosított hulladékból tervezett térkövet egy magyar tájépítész

Az új típusú térkő nem sérülékeny, mivel minden kis egységet speciális ütésálló fedlap véd. Ráadásul ezt a felületet többféleképpen lehet csúszásmentesíteni is (bordázat/alumínium-oxid por/polimer), így a rajtuk közlekedőknek sem kell tartaniuk a sérüléstől. A napelemes térkő ráadásul nem igényel különösebb karbantartást sem, hisz egyedül a fedele van kitéve külső hatásoknak, ami ha szükséges könnyedén cserélhető. A térköveket felülről olyan edzett üveg védi, ami 1000N/mm2 törőfeszültséggel, vagyis négyzetcentiméterenként 10 tonnát bír elviselni. 

A Prologis nevű vállalat egyik hazai ingatlanának parkolójában az elektromos autók számára a Platio segítségével biztosítják a szükséges töltési energiát. Az integrált intelligens rendszer ráadásul lehetővé teszi azt is, hogy ha éppen nincs töltésre váró gépjármű, akkor a megtermelt energia az irodaházat szolgálja ki. A hazai alkalmazás mellett már a tengeren is kísérleteznek a Platio hasznosításával. Olyan pontonokat hoztak létre, amibe beépítették a napelemes egységeket. A járdához hasonlóan a vízre fektetett kis „hidak” is állandóan ki vannak téve a napsütésnek, így ez is megfelelő alkalmazási területnek bizonyulnak. A Platio a 2017-es kazahsztáni Világkiállításon is megjelent, ahol 80 m2-en csodálhatták meg a látogatók az innovatív eszközt.

Forrás: zipmagazin.hu

Képek forrása: zipmagazin.hu, forbes.hu