Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újragondolt szemétügyek

  • 2013. szeptember 16.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Az új hulladékgazdálkodási törvény szerint már idén váltaniuk kell a településeknek. Csak olyan minősített nonprofit szervezet végezheti a szemétszállítást, amely többségi önkormányzati vagy állami tulajdonban van. A váltás túl gyors volt: Martfűn a katasztrófavédelemnek kellett beavatkoznia.

Martfűn sajnos megtapasztalhatták az emberek, mit is jelent, ha nem viszi el senki a szemetet.

Az új hulladékgazdálkodási törvény egy ún. díjstopot veztetett be, ennek következtében a Remondis Zrt. január végén felmondta a szolgáltatást, kedvezőtlen díjra hivatkozva. Az önkormányzatnak pedig nem volt ideje, hogy saját maga oldja meg a helyzetet. a Remondis július végé összeszedte a kukáit, s sorsára hagyta Martfűt.

KonténerKép forrása: MTI

Az önkormányzat sok keresés után sem talált szolgáltatót, aki a rezsicsökkentés miatt csökkentett árért elvállalta volna a hulladék gyűjtését és elszállítását. Utolsó megoldásként a martfűiek a katasztrófavédelemtől kértek segítséget, aki kijelölte az ideiglenes szolgáltatót. A sors fintora, hogy a választás a Remondis leányvállalatára esett, s a katasztrófavédelemnek nem mondhattak nemet.

Eközben a képviselő-testület arról döntött, hogy saját kezébe veszi a szolgáltatást. Ez nem volt sem egyszerű, sem olcsó, többek közt telephelyet, s konténert is kellett venni. Az önkormányzat által létrehozott cég végzi a szolgáltatást, de így is csak október végén vehetik át a feladatot az ideiglenes szolgáltatótól.

Sok település azonban nem tudja megtenni, hogy saját maga intézze a szolgáltatást, inkább új szolgáltatót keresett.

A teljes cikk elolvasható itt.

Forrás: szabadföld.hu