Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Új kutatások szerint a gyümölcsök és zöldségek is mikroműanyaggal szennyezettek

  • 2020. július 06.
  • Gyuri

Az elmúlt hetekben két külön tudományos kutatás eredménye is napvilágot látott, amelyek szerint az általunk fogyasztott gyümölcsök és zöldségek mikroműanyagot tartalmaznak.

 

Az egyik független, szakmai szempontból felülvizsgált tanulmány, amelyet Margherita Ferrante, a Catanai Egyetem tudósa jegyez, az alma a legszennyezettebb gyümölcs, míg a zöldségek közül a sárgarépa a leginkább érintett. A jelentés két hete jelent meg az Environmental Research folyóiratban, és a mikroműanyagok emberi egészségre gyakorolt hatásának sürgõs felülvizsgálatára szólít fel.

 

A másik, szintén független, lektorált tanulmány arra mutat rá, hogy az élelmiszernövények a műanyagot vízzel szívják fel a gyökérzetükön keresztül. A kutatást  közösen végezte el Dr. Lianzhen Li, a kínai Yanthai Tengerparti Kutatási Intézet és Willie Peijnenburg professzor a hollandiai Leideni Egyetemről, és a Nature Sustainability folyóiratban jelenik meg.

 

Peijnenburg professzor megállapította, hogy a mikromműanyag keresztülhalad a saláta és a búza gyökerén, ezt követően pedig a földön található, ehető növényi részekbe jut. A tudósok évtizedek óta úgy gondolták, hogy a műanyagrészecskék túl nagyok ahhoz, hogy áthaladjanak az ép növényi szövetek fizikai akadályain. Az új kutatás azonban mindezt kétségbe vonja - az eredmények alapján az olyan gyökérzöldségek vannak leginkkább veszélyeztetve a mikroműanyaggal történő szennyeződésnek, mint a sárgarépa, a retek, a fehérrépa, továbbá a leveles zöldségek, mint például a saláta. Ezek az új eredmények pedig komoly kétségeket vetnek fel az általunk fogyasztott élelmiszerek biztonságával kapcsolatosan.

 

Forrás: Plastic Soup Foundation