Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Új év, új égetők!

  • 2009. január 21.
  • humusz

egeto_120_02Valami furcsa perverzitás állhat a dolog mögött, de kétség nem férhet hozzá: a cégek új égetõik bejelentését mindig december tájára, karácsony szent ünnepére idõzítik. Békés karácsonyt, és boldog új esztendõt minden helyben élõ lakos számára! Szuhi Attila jegyzete

Budapest második szemétégetője
December 11-én hozták nyilvánosságra, hogy a dél-pesti régióban 2015-20-ra akarják felépíteni Budapest második szemétégetőjét. A tervek szerint az égetőben többek között a csepeli szennyvíztisztító iszapját égetnék el. A megvalósításban a főváros, a Főtáv és a FKF Zrt. venne részt. A közlemény nagyon taktikusan nem említ konkrét helyszínt, nehogy elindulhasson egy esetleges civil akció, és persze mint mindig, most is a „nyugati példára” hivatkoznak. Nem hiányzott a média megpuhítása sem, az újságírókat már a bejelentés  előtt elutaztatták Bécsbe, egy kis égető-nézőbe, ahol csupa jó szó esett a hulladék égetéséről.
A XVIII. kerület (Cséry-telep) lakossága és önkormányzata már tiltakozott az égető ellen, és a rutinosabb újságírók kíváncsiak voltak az ellenvéleményre is. Azt azonban, hogy ez nem csupán egy légből kapott ötlet, jól mutatja az eddigi előkészítés, és az, hogy a dél-pesti égető terve már szerepel a Környezetvédelmi Minisztérium stratégiai tanulmányában is.

Oroszlány
Miután a Várpalotára tervezett égető meghiúsult, a Közép-Duna-Vidéki Hulladékgazdálkodási Társulás (KDV) új helyszínt keresett, és sajtótájékoztatón jelentették be: a tervezett új helyszín Oroszlány, a tárgyalások kedvezően alakulnak. Ezt megtudva levelet írtunk mintegy 150 helyi civil szervezetnek, és kiadtunk egy sajtóközleményt. Kiderült, hogy Oroszlányban gyakorlatilag senki nem tud a tervekről, holott a KDV az oroszlányi Vértes Erőmű új tulajdonosával tárgyalásokat folytat a 100.000 tonna hulladék együttégetéséről. Az erőmű ideális helyszín a társulás számára, hiszen már évek óta zajlanak benne együttégetési kísérletek. A helyi TV december 4-re élő műsort szervezett, ahol a  betelefonálásokból egyértelművé vált, hogy a lakosság nem kér sem a kísérleti égetésből, sem a tervezett nagyobb kapacitású együttégetésből.

Tatabánya
Könnyen lehet, hogy Tatabánya első népszavazása egy hulladékégető sorsáról fog dönteni. December 5-én lezárult a Bánhidai Baráti Kör által kezdeményezett népszavazási aláírásgyűjtés - az „Egyetért-e Ön azzal, hogy Tatabányán ne létesüljön hulladékégető?” kérdésre 9475-en válaszoltak. A tervek szerint ugyanis ismeretlen kanadai befektetők létesítenének új hulladékégetőt a városban. A projektet az MVM Zrt. tulajdonában lévő Tatabányai Erőmű Zrt. karolta fel. Olyannyira, hogy a Baráti Kör népszavazási kérdését megfellebbezte, arra hivatkozva, hogy helyi szinten nem jogosultak dönteni erről a kérdésről. A fellebbezést elutasították. A város hangulatát ismerve, egy jó időpontban kiírt népszavazás eredménye aligha lehet kérdéses.

Tiszaújváros
Már meglévő, 10 ezer tonnás égetője mellé, egy újabb 25 ezer tonnásat építene az Ecomissio Kft. Tiszaújvárosban. A két mű együtt szinte eléri a dorogi veszélyes-hulladék égető kapacitását, mely az országban a legnagyobb.
Az Ecomissio Kft. Tiszavasváriban is üzemeltet egy kisebb égetőt, amely ellen több lakossági panasz is érkezett szervezetünkhöz. A problémák kibeszélésére lakossági fórumra is sor került, ahol a cég többek között ígéretet tett egy gyárlátogatás megszervezésére, amelytől azonban a fórumot követően elállt. Ismerve ezeket a tényeket, némi aggodalommal tekintünk az új égető tervére. És ahogy az már lenni szokott, az engedélyezési eljárást úgy időzítették, hogy a hirdetmény a karácsony előtti héten került kifüggesztésre a hivatalban. Hogy minél több tiszaújvárosi elolvashassa...

És így tovább
Ácson újra felmelegítették az égető tervét. A korábbi terveket szövögető svájci-magyar  úriember már elállt az ötletétől, ezúttal magyar tőke állna a pirolízis üzem mögé. A kapacitást úgy választották meg, hogy ne kelljen hatástanulmányt készíteniük.
Értesüléseink szerint újra „élesítették” azt a tervet, hogy a most épülő győr-sashegyi regionális hulladéklerakó területére egy nagykapacitású szemétégetőt is betelepítsenek. A tervet a beruházás körüli jogi problémák, a lakosság felháborodása, illetve a bácsai hulladékégető körüli botrányok miatt eddig „jegelték”. A tervezett égetőt feltehetően a várható kapacitáshiány teszi sürgetővé – írja honlapján a Reflex Környezetvédő Egyesület.
A beremendi cementgyárban tervezik elégetni a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási  Társulás 70.000 tonna maradékhulladékát. A tervet eddigi is sejtettük, de december óta már hivatalosan is megerősítették.

 

 

A hulladékgazdálkodástól a fenntarthatóság felé: társadalmi részvétel a környezetpolitikai stratégiáktól a helyi "nulla hulladék" kezdeményezésekig c. pályázati programot támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia,az EGT Finanszírozási Mechanizmuson és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.

 

kisnorveg_4_egyben