Új eredmény: örök vegyi anyagokat találtak szívószálakban

  • 2024. január 28.
  • Jakab János

Belga kutatók új tanulmánya kimutatta, bizonyos “környezetbarát”-nak gondolt szívószálakban szinte 100% az esélyünk az örök vegyi anyag szennyezettségre. Másfélékben alig találtak.

A kutatók összesen 39 különböző márkájú, öt féle anyagból (papír, bambusz, üveg, rozsdamentes acél és műanyag) készült szívószálat vizsgáltak. Az eredmény szerint a PFAS-t leggyakrabban a papír szívószálakban (20-ból 18) és bambusz szívószálakban (5-ből 4) vannak jelen, míg a rozsdamentes acélból készült szívószálak egyike sem tartalmazta ezeket a vegyi anyagokat.

 

A műanyag szívószálakat egyre inkább felváltják az alternatív anyagokból, például papírból vagy bambuszból készült szívószálak, miután az EU 2021-ben számos egyszer használatos műanyag termékre vonatkozó tilalmat vezetett be. A műanyagokkal ellentétben azonban ezekre az alternatív anyagokra nincsenek részletes uniós biztonsági szabályok.

 

A perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok (PFAS-ok) mesterségesen előállított vegyi anyagok széles körben használt csoportja. Közel 5000 féle vegyi anyag tartozik ide, köztük a perfluor-oktánsav (PFOA), a perfluor-oktán-szulfonát (PFOS), a perfluoronánsav (PFNA), perfluor-hexán-szulfonsav (PFHxS) és sok más hasonló vegyület.

 

Bizonyos PFA-k, mint pl. a PFOA és a PFOS, valamint a PFNA és a PFHxS nem bomlanak le sem a környezetben, sem az emberi testben, ezért idővel ezek akkumulálódnak. Jelen vannak már az esővízben, az európai folyókban, a vérünkben, kozmetikumokban.

 

A PFAS-ek különféle háztartási cikkekben fordulnak elő, ilyen például az élelmiszercsomagolás, az elektronikai cikkek, a kozmetikumok és az edények: a PFAS-ek tapadásmentes, illetve folt- és szennyeződésmentes tulajdonságot biztosítanak ezeknek a tárgyaknak.

 

Mivel nem bomlanak le hosszú idő alatt sem, gyakran utalnak rájuk örök vegyi anyagokként (forever chemicals), és mára szinte mindannyiunk vérkeringéséből kimutathatók.

 

Amellett, hogy a PFAS vegyi anyagok rendkívül tartósan megmaradnak, súlyos egészségügyi és környezeti problémákkal is összefüggésbe hozták őket, például rákos megbetegedésekkel, májbetegségekkel, meddőséggel, csökkent születési súllyal és károsodott immunrendszerrel. Egy becslés szerint a PFAS-oknak való kitettség évente 52 és 84 milliárd euró közötti összegbe kerül az európai egészségügyi rendszereknek.

 

Európai fogyasztói csoportok által korábban készített kutatások már kimutatták, hogy a papír szívószálak és a papírpoharak tartalmazhatnak olyan anyagokat, amelyek valószínűleg rákot okozhatnak, és egyéb olyan anyagokat is, amelyek egyéb kockázatot jelenthetnek.

 

Cikk és kép forrása: tudatosvasarlo.hu