Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Történt előrelépés a hulladékmegelőzésben az Európai Unióban?

  • 2022. január 02.
  • Jakab János

A legtöbb európai országban és az EU egészében a keletkező hulladék mennyisége növekszik, de lassabb ütemben, mint ahogy az unió gazdasága növekedik. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) közzétett jelentése szerint azonban nincsenek arra utaló jelek, hogy a teljes hulladéktermelés csökkentésére vonatkozó átfogó célkitűzés közel állna a megvalósításhoz. A jelentés megállapításai rávilágítanak a pazarlás hatékonyabb megelőzésére, a textilhulladékok reflektorfénybe helyezésével.

A hulladékok keletkezésének megelőzése kulcsfontosságú eleme az erőforrás-hatékony és klímasemleges körkörös gazdaságra való átállás európai stratégiájának. A hulladékok mennyisége Európa-szerte 5,2%-kal nőtt 2014 és 2018 között, miközben a GDP 14,8%-kal növekedett az EU-ban az Európai Környezetvédelmi Ügynökség „Progress towards preventing waste in Europe — the case of textile waste prevention” című jelentése szerint. A trendek azt is mutatják, hogy az EU legtöbb országában a hulladékmegelőzési programok elfogadása nem volt elegendő a keletkező hulladék mennyiségének csökkentésére.

 

Az elemzés azt mutatja, hogy a keletkező hulladékok mennyisége továbbra is nagymértékben függ a gazdasági teljesítménytől, de összességében az EU a gazdasági növekedésénél alacsonyabb mértékű a keletkezett hulladékok százalékos aránya.

 

Az EEA elemzése a nemzeti hulladékmegelőzési programokat és különösen a hulladékáramokat, a mutatókat, a célokat és a hulladékmegelőzési intézkedéseket vizsgálta. A felülvizsgálatból kiderült, hogy idén a vizsgált 32 országból 10-ben nem működik az uniós jogszabályok által előírt hulladékmegelőzési program.

 

A textilhulladék a fókuszban

 

Egy átlagos európai ember körülbelül 11 kg textilhulladékot termel évente. A textilhulladék megelőzése nagy lehetőségeket rejt magában, főként a textilfelhesználás csökkentésén, a környezetbarát tervezésen és végső soron az újrafelhasználáson keresztül. Ennek elősegítése érdekében hangsúlyt kell helyezni a terméktervezésre a tartós és hosszú élettartamú anyagok előmozdítása érdekében, valamint támogatni kell a javítást (például adókedvezményekkel) és az újrahasználatot (pl. szabályozással).

 

Cikk és kép forrása: dontwasteit.hu

 

(Szerk.: Hogy hogyan lehetne jogszabályilag megalapozottan, hatékonyan megelőzni a hulladék keletkezését, arról EBBEN a lefordított tanulmányban lehet részletesebben olvasni)