Tömegével nyeljük le és lélegezzük be a mikroműanyagot

  • 2024. április 03.
  • PKata

Az egész mikroműanyag-történet elején egy darabig úgy tűnt, hogy csak az óceánok vannak tele az apró szennyezőkkel. Aztán megtalálták őket folyókban, tavakban, a szárazföldek legeldugottabb szegleteiben, barlangokban, a legkülönbözőbb élőlényekben és az emberi szervezetben is. Környezetkutatók és biológusok közel két évtizede vizsgálják az 5 milliméternél kisebb műanyagdarabkák vízi élőlényekre gyakorolt hatásait, de azt csak most kezdjük megérteni, hogy az emberi testben való megjelenésük milyen következményekkel jár.

Ahhoz, hogy a szakemberek elkezdhessék ezeket feltárni, először arra kellett választ adniuk, hogy mennyire elterjedtek a mikroműanyagok a környezetben, milyen útvonalakon és mennyi kerülhet belőlük a szervezetünkbe. Mint kiderült, rengeteg: egy 2019-es kutatás azt becsülte, hogy egy átlag amerikai testébe minden évben 74-121 ezer darabka juthat be.

Mikroműanyag darabkákat vizsgál egy német kutató sztereomikroszkóppal
 Mikroműanyag-darabkákat vizsgál egy német kutató sztereomikroszkóppal 
Ez rögtön kevésbé meghökkentő annak fényében, hogy 2015-ig közel 6,3 milliárd tonna műanyaghulladék keletkezett, aminek túlnyomó többsége hulladéklerakókba vagy a környezetbe került. A műanyagszemetünk tömegéhez képest maguknak a darabkáknak a száma nagyságrendekkel nagyobb, csak a 17 magyarországnyi területű nagy csendes-óceáni szemétszigeten 1,7 billió (vagyis 1700 milliárd) mikroműanyag lebeghet.

A szintetikus textilek és a gumiabroncsok a legnagyobb szennyezők
Ezek a darabkák eleve mikroműanyagként (elsődleges mikroműanyag-szennyezés) vagy nagyobb műanyagok szétaprózódásával (másodlagos mikroműanyag-szennyezés) kerülnek a környezetbe. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) jelenleg elérhető legfrissebb, 2017-es jelentése hét forrását jelöli meg az óceánokba jutó elsődleges szennyezésnek:

  • a szintetikus textileket,
  • a járművek gumiabroncsait,
  • a városi port,
  • a közúti jelzéseket,
  • a tengeri hajózásban alkalmazott bevonatokat,
  • a kozmetikumokat és más személyes higiéniai termékeket,
  • valamint műanyag pelleteket.


De milyen úton kerülnek ezek a környezetbe, majd aztán a szervezetünkbe? A fejlett vagy a szegényebb országok felelősek inkább a problémáért? Mit mutatnak a méhlepényben, a humán sejtvonalakon és az állatokon végzett vizsgálatok? És legfőképp: mi a megoldás?

szja1

 

Teljes cikk a Qubit.hu-n olvasható