Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A többször használható szatyrok tök jók lennének - ha többször használnák őket

  • 2019. december 04.
  • CsViki

Az egyszer használatos műanyag szatyrok okozta, gyakorlatilag kezelhetetlen hulladékkrízis ésszerű megoldásának tűnt, hogy a szupermarketek olyan szatyrokat kínálnak - jellemzően magasabb áron - amelyek a reklámok szerint “egy életre szólnak”, vagyis tartósabbak, és ha elhasználódtak, akkor az üzlet díjmentesen kicseréli őket.

A brit Greenpeace felmérése szerint azonban nagyon félrement ez a kezdeményezés. Az elmúlt évben Nagy-Britanniában másfél milliárd ilyen életre szóló szatyrot vásároltak, így a szupermarketek által eladott műanyag csomagolás össztömege elérte a 900 ezer tonnát. Bár a csomagolás tömegének csökkentését ígérték, az éppenséggel emelkedett az előző évi 886 ezer tonnáról.

EGY HÁZTARTÁS ÉVENTE ÁTLAGOSAN 54 TARTÓS SZATYROT VÁSÁROL.

Nyilvánvaló hát, hogy az örökre szóló szatyrokat ugyanúgy eldobják (vagy ipari készleteket halmoznak fel belőlük otthon a spájzban), mint az eldobhatókból. A tartós szatyrok fogyasztása lassan utoléri az egyszer használatosakét, hiszen utóbbiakból 2 milliárd fogy.

Az előbbieknek akkor lenne értelmük, ha az emberek legalább négy alkalommal használnák őket. Ha azonnal a kukába kerülnek, még nagyobb terhelést is jelentenek a környezetre, hiszen vastagabbak és nagyobb a tömegük, mint az egyszer használatosaké.

Nagy-Britanniában jelenleg átlagosan 10 pennyt (40 forint) kérnek egy újrahasználható szatyorért. A Greenpeace drasztikus áremelésre szólít fel a fogyasztás csökkentésének érdekében. Azzal érvelnek, hogy amikor a szomszédos Írországban 70 centre (235 forint) emelték a szatyrok árát, valamiért 90 százalékkal zuhant a fogyasztásuk.

 

Szerző: Molnár Csaba

Forrás: index.hu/BBC