Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tíz kedvenc nulla hulladékos blog és oldal

  • 2018. szeptember 07.
  • PKata

Időről időre felmerül a kérdés, hogy hol tájékozódhat az, aki most kezdő a hulladékcsökkentésben. A Zero Waste Hungary blog szerzője, Eszter gyűjtötte össze az általa hasznosnak talált magyar oldalakat

 

1. Hulladékmentes.hu

Kump Edina az egyik (ha nem a) legismertebb hazai hulladékcsökkentéssel foglalkozó szakember, aki a webáruháza mellé egy szuper informatív blogot, és egy ingyenes, 30 napos kihívást is összerakott. Edinát érdemes több platformon is követni, mert folyamatosan jelentkezik újabb és újabb ötletekkel, motiváló bejegyzésekkel, képekkel. A végtelenségig elhivatott, és környezetkutatói végzettségéből kifolyólag az egyik legnagyobb háttértudással rendelkező blogger itthon.

 

2. Háztartásom hulladék nélkül

Tóth Andit az őszintesége miatt szeretem nagyon, minden amit csinál, ahogy csinálja, teljességgel híján van a nemzetközi oldalakon itt-ott fellelhető felszínes kirakat-zerowaste-nek. Andi felvállalja a tökéletlenségeit is a hulladékcsökkentés terén, és talán pont ettől marad annyira hiteles és motiváló. Emellett viszont kőkeményen küzd a hazai nulla hulladékos életmód népszerűsítéséért, számomra továbbra is rejtély, hogy hogy tudja menedzselni egy főállás és a többgyerekes családanyai teendői mellett a blogját, a vendégszerepléseit, a lassan húszezer tagot számláló Facebook-csoportját, és az általa is szervezett nulla hulladékos megmozdulásokat. Tuti, hogy van valami titkos időnyerője. 

 

3. Talpalatnyi történetek

Dórival és Edvárddal szemben némiképp elfogult vagyok (és nem csak azért, mert Andihoz hasonlóan az egyik nulla hulladékos podcastem alanyai voltak), de ez semmit sem von le abból, hogy mennyire szuper és lelkesítő páros is ők. Utazó bloggerként kezdték a pályafutásukat, majd egy idő után rájöttek, hogy szép dolog az utazás, de az ezzel termelt hulladékmennyiség már annál kevésbé, így az utóbbi időben egyre inkább mint "nulla hulladékos utazók" lettek ismertek. Ők azok, akik amellett, hogy cukin mosolyognak, simán visszaküldenék az italt az étteremben, ha szívószállal kapnák (de mivel ezt előre jelzik, a pincér meg sem kockáztatja, hogy belepakolja), és az elhivatottságuk és lelkesedésük (és szerencsére emellett az empátiájuk is, amivel másokhoz közelítenek) olyan erős, hogy bárkit, aki velük beszél, magával ragad. 

 

 4. Roots to fruits

Nemes Iringó blogja az eddig említettekhez képest jóval rövidebbnek tűnhet, de annyira imádnivaló a stílusa (nekem simán van olyan, hogy végigvigyorgok egy egész bejegyzést), hogy már csak ezért is megéri követni őt. Az pedig, hogy a nulla hulladékos életmódra építette fel a vállalkozását (a The sorting bags-et), már önmagában is bizonyíték az elkötelezettségére és lelkesedésére. Iringó, írj még többet!

 

5. Zero waste Magyarország

Luca és Peti nemrég kezdték a blogolást, de a különféle platformokon lévő anyagaik annyira szépek, és vizuálisan annyira egyben vannak, hogy mindenképp fel kell kerülniük a listára, élvezet nézni őket. Reméljük, a kezdeti szuper lelkesedésük még sokáig megmarad, és még sok-sok szépséges (és hasznos) bejegyzéssel örvendeztetnek meg bennünket. 

 

6. Humusz Szövetség 

Annak ellenére, hogy a nulla hulladékos blogjuk viszonylag ritkán frissül, a Facebookon kifejezetten aktívak, náluk szakmailag megalapozottabb és profibb csapat pedig nemigen létezik ma Magyarországon. Mindent, de tényleg mindent tudnak, ami a hazai hulladékcsökkentéssel kapcsolatban fontos lehet, építik a nemzetközi kapcsolatokat, terjesztik az igét, és teszik mindezt röpke húsz éve. Érdemes feliratkozni az emailes hírlevelükre, csupa-csupa érdekes és fontos cikket, információt, eseményt osztanak meg hétről hétre. 

 

7. Holy Duck

Mengyán Eszter divatblogja az eddig felsoroltakkal szemben nem egy klasszikus nulla hulladékos életmódblog, ennek ellenére mindenképp meg kell említeni, mert csupa olyan témával foglalkozik, ami a hulladékcsökkentéshez is köthető, és amivel előbb-utóbb mindenki szembesül, aki elkezdi magát beleásni ebbe az egészbe. A kapszulagardróbtól a 10x10-es, és az egy évig semmi új ruhát nem vásárló kihívásokon keresztül a hazai slow fashion márkákig és a ruhaipari dolgozók helyzetéig minden fontos témáról ír, ami csak felmerülhet a divat és a környezetvédelem kapcsán. A legjobb értelemben vett alapblog, kihagyhatatlan!

 

8. Felelős Gasztrohős

A Holy Duckhoz hasonlóan a Felelős Gasztrohős alapítvány oldala sem feltétlenül a nulla hulladékos életmódról szól, de ugyanolyan szorosan kötődik hozzá, mint az előbbi. Hihetetlenül aktív egy csapat, a szívószálmentes vagy pálmaolajböjtös akcióik mellett folyamatosan tartják a kapcsolatot a magyarországi éttermekkel, és segítenek nekik a környezeti terhelésüket csökkenteni. Applikációt készítenek, amellyel megtalálhatjuk a hozzánk legközelebbi fenntartható boltokat és vendéglátóhelyeket, recepteket és tippeket osztanak meg, hogy hogyan kerülhetjük el az élelmiszerpazarlást, szóval ők azok, akiket mindenképp követni kell, ha az ember eszik. Bármit. Bárhol. 

 

9. Don't waste it

Jóllehet az oldalnak semmi köze nincs a hagyományos értelemben vett blogoláshoz (az életmódblogokhoz meg pláne), mégis fontos megemlíteni, mert aki csak egy picit is képben szeretne lenni a hazai és nemzetközi hulladékhelyzettel kapcsolatban, annak mindenképpen be kell ide néznie (és gyooorsan lejjebb is görgetnie a szemkápráztató címlapról - nekem minden alkalommal kifolyik a szemem, amikor meglátom). Szinte nincs téma, amiről ne írnának, fontos hír, amiről ne tudósítanának, érdekes esemény, amit ne hirdetnének. Ráadásul mindezt megosztják a Facebook-oldalukon is, úgyhogy aki követi őket, biztos lehet abban, hogy nem marad semmilyen fontos információról. 

 

10. Tudatos vásárlók egyesülete

Oké, elismerem, rájuk a "nulla hulladékos blog/oldal" kifejezésnek már tényleg egyik eleme sem illik, viszont annyira az alapját képezi a filozófiájuk mindannak, aminek a hulladékcsökkentés is része, hogy képtelen voltam kihagyni őket a listából. Persze foglalkoznak hulladékcsökkentéssel is, de nem ez a fő profiljuk, inkább arra koncentrálnak, amit a nevük is takar: hogyan legyünk olyan fogyasztók, akik nem a reklámok alapján, hanem a háttérinformációk figyelembevételével, felelősen döntenek egy-egy vásárlási helyzetben. Ennek megfelelően E-szám, gyógynövény-, idénynövény, illeve címkeadatbázist vezetnek, független termékteszteket végeznek, információkat és híreket osztanak meg a környezetvédelemmel, fogyasztással, fogyasztóvédelemmel kapcsolatban, ökoköröket szerveznek, és még lehetne sorolni. A honlapjukra ellátogatva rögtön látszik az a sokszínűség, amit képviselnek, és ami egyszerűen utánozhatatlanná teszi őket. Náluk is érdemes feliratkozni a hírlevélre, sok fontos eseményt és információt osztanak meg benne!

 

Forrás: https://zerowaste.blog.hu/2018/09/04/tiz_kedvenc_magyar_blog_es_oldal