Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tanulmány a körkörös gazdaság munkahelyteremtő potenciáljáról

  • 2015. szeptember 11.
  • mandula61498
Szerző: 
mandula61498

Egy ambíciózus körkörös gazdasági csomag megháromszorozhatná a jelenlegi munkahelyek számát, állítja a hatékony erőforrás-kihasználással foglalkozó brit civil szervezet, a WRAP tanulmánya.

A WRAP legerősebb szcenáriója az újrahasznosítás 34%-os, a bérbeadás és kölcsönzés 50%-os emelkedésével számol, a 2014-es adatokhoz viszonyítva.

Ez 3 millió új munkahelyet jelentene, továbbá 2030-ra a struktúrális munkanélküliek száma 520 ezerrel csökkenne a 2014. évhez képest. A munkanélküliség struktúrális típusának jellemzője, hogy oka a munkaerőpiacon keresett és kínált munkaerő képzettségének eltérése.

Amennyiben az EU a jelenlegi pályán marad, a tervek szerint összesen 1,2 millió új munkahely jön majd létre, és mindössze 250 ezerrel kevesebb ember lesz munka nélkül.

A WRAP szerint a körkörös gazdaság csökkentheti a régiónkénti eltéréseket is munkanélküliségi adatokban.

“A körkörös gazdaság bővülése egyformán növelhetné a foglalkoztatottságot a kisebb és nagyobb régiókban, olyan munkahelyek teremtésével, amely a munkaerő meglévő képzettségére épül.” - állítják.

Ez közelebbről azt jelenti, hogy a körkörös gazdaság növekedése potenciálisan jelentősen emelheti a középszintű végzettséget igénylő munkák számát, ahol jelenleg a legmagasabb a munkanélküliség.

A teljes munkanélküliség a jelenlegi kezdeményezések mellett 0,09%-kal csökkenne, míg ambíciózusabb célok mentén a 0,31% is elérhető.

A körkörös gazdasághoz kapcsolódó munkahelyek száma ma becslések szerint legalább 3,4 millió Európában, ebből egymillió gép és műszakifelszerelés javításhoz köthető. További 0,4 millió a számítógép, háztartási és egyéb gépek javítása, 0,7 millió a szemétszállítás, kezelés és feldolgozás, és 0,6 millió a kölcsönzés, bérbeadás kategóriákba sorolható.

Jelenleg Lettország, Litvánia és Észtország vezeti a listát a tízezer lakosra jutó, körkörös gazdasághoz köthető munkák számában, sorrendben: 89, 84 és 81 fő végez ilyen munkát náluk tízezer főből. Németországban 66, az Egyesült Királyságban pedig 71 ez a szám.

A WRAP tanulmánya csak egy a sok közül, melyeket az elmúlt hónapokban készítettek a körkörös szemlélet elterjedésének gazdaságra és környezetre gyakorolt pozitív hatásáról.

Egy másik tanulmány számításai szerint nettó 1,8 trillió eurós haszna származna az Uniónak a körkörös gazdaság átfogó bevezetéséből.

Az Európai Bizottság a munkahelyeteremtést kiemelt fontosságúnak jelölte meg az elkövetkező hónapokban bevezetendő körkörös gazdaság csomag céljai között.

 

Forrás: ENDS Europe