Szintetikus vegyületek az ételeinkben? Fontos uniós projekt hazai partnere a Tudatos Vásárlók Egyesülete

  • 2024. július 13.
  • Jakab János

A ToxFree Life for All az EU frissen indult tudatosságnövelő akciója. Célja, hogy a fogyasztók csökkentsék a vegyi anyagok egészségükre és a környezetre gyakorolt kockázatait. A figyelem középpontjában az egyik legnagyobb mennyiségben gyártott kemikália, a hormonrendszerünkre nagyon veszélyes biszfenolok állnak.

A 2027-ig tartó EU-program magyarországi koordinátora a Tudatos Vásárlók Egyesülete, akik uniós szinten szeretnék elérni, hogy a fogyasztási cikkekbe ne kerülhessenek az emberi szervezetre nézve bizonyítottan káros és mérgezőnek minősített anyagok.

 

Különösen a COVID-járvány óta az emberek több csomagolt és feldolgozott élelmiszert, több műanyagot, és általánosságban is több terméket használnak, így a mérgező vegyi anyagoknak való kitettségünk, főleg az élelmiszerekkel érintkezőknek, továbbra is aggasztó.

 

Különös aggodalomra ad okot

 

Ezek közül a biszfenol vegyületcsalád az egyik legnagyobb mennyiségben gyártott kemikália, évente hozzávetőlegesen több mint 3 millió tonnát állítanak elő belőle a világon. Polikarbonát műanyagok és epoxigyanták előállítására használják. Ezeket az élet számos területén alkalmazzák, a műszaki cikkektől a konyhai termékekig, autóalkatrészekig, de a textilipari festékekben is megtalálható a ruhákban és alsóneműkben. Nagy mennyiségben használja az élelmiszeripar is: étel- és italtárolók, üdítőitalos és ásványvizes palackok, ételhordók, műanyag edények és más élelmiszer-csomagolóanyagok vagy az epoxigyantában fém konzervdobozok bevonataként.

 

A biszfenolok azért kerültek a figyelem középpontjába, mert kioldódhatnak a csomagolásból a használat során, ráadásul a hosszas tárolás, melegítés, napsugárzás, mikrohullámok még fokozhatják is a kioldódó mennyiséget. Az eredeti biszfenol-A (BPA) vegyület mellett új anyagok is megjelentek, amiket az ipar a törvényi tiltások miatt egyre növekvő mennyiségben helyettesítésre használ: ilyen többek között a biszfenol-S és a biszfenol-F. Az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA) besorolása szerint a BPA, a BPS és BPF mind „különös aggodalomra okot adó anyag”.

 

Mit okoznak a szervezetünkben a biszfenolok?

 

A biszfenolok már egész alacsony dózisban is felboríthatják a hormonrendszer működését, károsíthatják mind a női mind a férfi a termékenységet. A hormonrendszeren keresztül befolyásolhatják a testi folyamatokat – a növekedést, a sejtregenerálódást, a magzati fejlődést, az energiaszintet és a reprodukciót. Továbbá olyan hormonális zavarokért felelősek, mint a korai serdülés, az elhízás, és a fejlődő idegrendszerre is kockázatot jelentenek. Mivel károsan befolyásolják az anyagcsere-folyamatokat is, felelőssé tehetők cukorbetegség, elhízás, asztma, szívbetegségek kialakulásáért. Fontos tudni, hogy terhes nőknél a BPA behatol a placentába, ezáltal a magzat szervezetébe is.

 

Több információt!

 

„A mérgező vegyi anyagokkal kapcsolatban egy szándék- és viselkedésbeli szakadék létezik az egyének szintjén: az emberek törődnek a problémával, de még nem képesek megváltoztatni viselkedésüket. Nem képesek elkerülni a kockázatokat, részben az információhiány miatt”

– mondja Dénes Júlia, a Tudatos Vásárlók Egyesületének vegyész szakembere.

 

„Ezért a fogyasztók tudatosságának növelése a legmérgezőbb vegyi anyagokkal kapcsolatban elengedhetetlen”

– teszi hozzá.

 

„A ToxFree Life for All projekt keretében a biszfenolokról szeretnénk minél több információt megosztani a fogyasztókkal.”

 

Eldobható csomagolás, egyszer használatos palack, fémdoboz vagy kávés pohár, ivókulacs, csemegekukorica, tonhal, sűrített paradicsom – a Tudatos Vásárlók Egyesülete weboldalán folyamatosan kommunikál arról, az egészségünkre milyen csomagolások vagy festékanyagok jelenthetnek kockázatot, és melyek biztonságosabbak, főleg a biszfenolok szempontjából. A rendszeres tájékoztató anyagok közzétételével folyamatosan informálnak majd például a műanyag élelmiszertárolókról vagy az egyre népszerűbb kókusztejes dobozokról. Az eddig megjelent ToxFree Life for All ismeretterjesztő anyagok:

 

„A ToxFree Life for All projektben a célunk, ami egész működésünk során is: hogy képessé tegyük a fogyasztókat a kevésbé veszélyes összetevőket tartalmazó termékek kiválasztására, így védve őket, a környezetet, és jelezve a piacnak is a változás szükségességét”

– mondja Dénes Júlia.

 

A projekt keretében magyarországi, szlovéniai, csehországi és osztrák fogyasztói szervezetek dolgoznak azon, hogy felhívják a fogyasztók figyelmét a káros vegyianyagok elkerülésének lehetőségére. Céljuk továbbá, hogy mozgósítsák a polgárokat, hogy azok támogassák a káros anyagok betiltására irányuló politikai folyamatokat.

 

sites

Uniós egyeztetés és betiltás

 

A hormonrendszert károsító biszfenolok számos egészségügyi problémát okozhatnak a velük való érintkezés után akár évekkel is. Az Európai Unió 2011-től tiltja a használatukat cumisüvegekben, 2018-tól más, gyerekeknek készült termékekben, 2020-tól pedig a pénztári nyugták nyomtatására használt szalagoknál vagy a parkolójegyekben. Az élelmiszer-csomagolóanyagokban csökkentették a kioldódási hatérértéket.

 

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a ToxFree Life for All keretében javaslatot tett az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokról szóló uniós rendelet felülvizsgálatára és a biszfenolok átfogó betiltására. Az egyesület a biszfenolok kapcsán a lehető legszigorúbb szabályozást támogatja, ahol a biszfenol-A-t hasonlóan káros hatású vegyületekkel nem helyettesíthetik a gyártók (BPS, BPF). Támogatja a nyomon követési és jelentési kötelezettségek bevezetését is az újrahasznosított anyagokból készült élelmiszer-csomagolásokban, hogy a biszfenolok véletlenszerű jelenléte kiszűrhető legyen. A javasolt tilalom elsősorban az élelmiszer- és italdobozokra vonatkozna, de természetesen magába foglalná az élelmiszergyártásban használt konyhai eszközöket, étkészleteket, valamint az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő egyéb eszközöket is.

 

A LIFE Program az EU környezetvédelmi és éghajlatpolitikaiájának finanszírozási eszköze. 1992 óta működik, és több mint 5500 projektet társfinanszírozott az EU-ban és harmadik országokban, melynek során több mint 12 milliárd eurót mozgósított és több mint 5 milliárd eurót fordított a környezet és az éghajlat védelmére. A LIFE program teljes mértékben hozzájárul az európai zöld megállapodás célkitűzéseihez és céljaihoz. A 2021 és 2027 közötti időszakra vonatkozó költségvetést 5,4 milliárd euróban határozták meg.

 

A ToxFree LIFE for All projekt a Life Program része, célja a polgárok egészségének védelme a mindennapi fogyasztási cikkekben lévő káros vegyi anyagok kockázatai ellen. Célja a fenntartható és toxikus anyagoktól mentes gazdaság, társadalom és környezet felé való átmenet támogatása azáltal, hogy tájékoztatja, felhatalmazza és képessé teszi a fogyasztókat a kevésbé veszélyes összetevőket tartalmazó termékek kiválasztására, így védve őket, a környezetet és jelezve a piacnak a változás szükségességét. A projekt célja továbbá a polgárok mozgósítása a káros anyagok betiltására irányuló politikai folyamatok támogatására.

 

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 2002 óta dolgozik azért, hogy konkrét javaslatokkal támogasson mindenkit a fenntartható, azaz környezetbarát és etikus fogyasztás és életmód kialakításában. 2017-ben csatlakozott a nemzetközi, jelenleg 37 fogyasztóvédelmi szervezetet tömörítő ICRT (International Consumer Research & Testing) hálózathoz, mely azért jött létre, hogy terméktesztjeivel és kutatásaival információhoz juttassa a fogyasztót. A Tudatos Vásárlók Egyesülete mindennapi használatot modellező, akkreditált laboratóriumi teszteket publikál, nemzetközi szabványok és módszertan alkalmazásával végzett mérései hitelesek és összehasonlíthatók. A Tudatos Vásárlók Egyesülete egy fenntarthatóbb jövőért dolgozik.

 

Cikk és képek forrása: greenfo.hu