Szingapúr a műanyaghasználat élvonalában

  • 2024. augusztus 06.
  • Jakab János

Az egyszer használatos műanyagok világszerte egyre nagyobb problémát jelentenek. Ezek a termékek, amelyek rövid élettartamuk után a szemétben végzik, jelentős környezeti károkat okoznak. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy hol termelik a legtöbb műanyaghulladékot, és miért fontos, hogy foglalkozzunk a kérdéssel.

A legnagyobb műanyaghulladék-termelők

Az egyszer használatos műanyagok olyan termékek, amelyeket csak egyszeri használatra terveztek, és használat után általában eldobnak. Ide tartoznak például a műanyag bevásárlótáskák, palackok, evőeszközök, tányérok, poharak, szívószálak és élelmiszer-csomagolások. Ezek a termékek jelentős környezeti terhelést jelentenek, mivel gyakran nem újrahasznosíthatók és lassan bomlanak le, hozzájárulva a műanyagszennyezés problémájához a természetben, főként az óceánokban.

 

A Visual Capitalist nemrégiben tett közzé egy infografikát, amelyen azt mutatja be számunkra, hogy mely országok a világ legnagyobb műanyagtermelői. A felmérésben az egyszer használatos műanyagok éves felhasználási mértékét nézték meg, eszerint pedig az egy főre jutó műanyaghulladék-termelés terén Szingapúr vezeti a listát 76 kg/fő mennyiséggel. Őt követi Ausztrália 59 kg/fő, majd Omán 56 kg/fő értékkel. Az infografikából kiderül, hogy a legnagyobb műanyaghulladék-termelők között többnyire fejlett országok szerepelnek, amelyek magasabb fogyasztási szinttel rendelkeznek.

 

sites

 

Miért problémásak az egyszer használatos műanyagok?

Az egyszer használatos műanyagok léte több szinten is kihat mind az emberek, mind pedig a környezetünk egészségére. A műanyagok több száz év alatt bomlanak le, amely során mikroműanyagok jutnak a környezetbe, beszennyezve a vizeket és az élelmiszerláncot, károsítva a szárazföldi és tengeri állatokat és növényzetet. Az élőlények, ezek közül is leginkább a víziállatok sajnos gyakran fogyasztanak véletlenül műanyagot, ami súlyos egészségügyi problémákat okozhat számukra, és végül akár el is pusztulhatnak miatta. A műanyagokból felszabaduló vegyi anyagok a mi egészségünkre is károsak lehetnek, hormonális zavarokat és egyéb betegségeket okozva.

 

Hogyan csökkenthetjük a műanyaghulladékot?

Aggasztó, hogy a világ egyes pontjain még mindig ilyen magas az eldobható műanyagok aránya, mivel számos megoldás létezik már ennek elkerülésére. Az organikus műanyagutánzatok, például a kukoricakeményítőből készült csomagolóanyagok, valamint az algából készült szívószálak egyre elterjedtebbek. A gyorsétteremláncok az európai uniós szabályozások miatt már sikeresen áttértek a papírcsomagolásra, emellett pedig egyre több ország tér vissza a régi, jól bevált módszerekhez is, mint az újrahasználható, visszaváltható üveg- és fémflakonok használata. Ezek az alternatívák nemcsak csökkentik a műanyaghulladék mennyiségét, hanem elősegítik a fenntarthatóbb fogyasztási szokások kialakulását is.

 

Természetesen mi magunk is tehetünk a műanyagfelhasználásunk csökkentéséért. Először is, válasszunk újrahasználható termékeket, például szövet bevásárlótáskákat, fém vagy üveg palackokat és ételtartókat, hogy minimalizáljuk a megtermelt hulladék mennyiségét. Továbbá támogassuk és aktívan vegyünk részt a szelektív hulladékgyűjtési programokban, amelyek elősegítik az újrahasznosítást. Végül pedig növeljük a tudatosságot a közösségben a műanyagszennyezés káros hatásairól és a fenntartható alternatívákról, így közösen dolgozhatunk egy környezetbarát jövőért.

 

Az egyszer használatos műanyagok problémája globális kihívás, amely egyaránt megköveteli mindannyiunk közös erőfeszítését. Szerencsés esetben a jó gyakorlatok egyre szélesebb körben fognak terjedni, ami következtében drasztikusan csökkenni fog az egyszer használatos műanyagok aránya a csomagolóiparban.

 

Cikk és képek forrása: korkorosgazdasag.hu