Szemétkáosz - a Liberálisok javaslata

  • 2018. október 30.
  • PKata

“A Liberálisok szerint téves és meghaladott közgazdaságtani elveket követett az Orbán-kormány, amikor 2011-ben államosította a hazai hulladékgazdálkodási szektort. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy a hétfői naptól 116 Pest megyei és Nógrád megyei településen megszűnik a szemétszállítás az illetékes hulladékgazdálkodó cég fizetésképtelensége miatt. Ez a drámai helyzet mintegy 125 ezer családot érint.

 

A szemétszállítás megszűnése közegészségügyi és környezetvédelmi szempontok szerint egyaránt roppant aggályos, az adott településeken élő állampolgárok elemi érdekeit szem előtt tartva pedig egyenesen elfogadhatatlan. Kijelenthetjük, hogy az Orbán-rendszer eresztékeiben recseg-ropog, hiszen már a lakosság alapvető igényeit sem tudja biztosítani számos közszolgáltatás, így a szemétszállítás terén sem.

A rendszerváltáskor, az államszocialista rendszer bukásakor végérvényesen bebizonyosodott, hogy a liberális piacgazdaságnak nincs tartósan életképes alternatívája. Az állam piaci szerepvállalása, legfőképpen pedig monopolhelyzete nem kívánatos, hiszen újra és újra bebizonyosodik, hogy az állam – szemben a piacból élő versenyszféra szereplőivel – rossz gazda.

 A Liberálisok szerint a hazai hulladékgazdálkodási szektor mielőbbi privatizációja volna szükséges, ezért felszólítjuk a kormányt, hogy azonnali hatékony intézkedésekkel biztosítsa újra az ország valamennyi településén a szemétszállítást! Felszólítjuk a kormányt, hogy az ellenzéki pártokkal közösen haladéktalanul lásson hozzá a hazai hulladékgazdálkodási szektor privatizációjának előkészítéséhez!”

 

 

Forrás: https://www.dontwasteit.hu/2018/10/28/liberalisok-privatizalni-kell-a-szemetszallitast/