Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tankönyvbörzék az egyetemeken?!

  • 2013. április 12.
  • Axi

Az egyetemi évek alatt rengeteg tankönyv és jegyzet fordul meg a hallgatók kezei között, melyeket csak nagyon költségesen, illetve ismerősök közvetítésével lehet beszerezni kedvezőbb áron, s a tanulmányaik folyamán részben feleslegessé válnak. A Szent István Egyetem zöld civil szervezete, a GATE Zöld Klub már lassan egy évtizede szervezi meg a Tankönybörzét mely összehozza az eladni vágyó, illetve a jegyzeteket kereső hallgatókat. Idén a Humusszal karöltve és a Green Grants Found által támogatott „Charitable Activities of Humusz” pályázatnak köszönhetően más egyetemeket is próbáltak beszervezni a programba.

A program célja az volt, hogy a felsőoktatásban részt vevőhallgatókhoz könnyebben, kedvező árakon jussanak el a könyvek, mellyel nemcsak pénztárcájukat, de környezetünket is kíméljük. Az akcióhoz a SZIE-en (Szent István Egyetem) kívül még három egyetem csatlakozott, a BME, az ELTE és a SZTE. Az lábbiakban a beszámolók rövidített változatát olvashatjátok.

bmeA BME-n szervezett Jegyzetbörze helyszínéül az egyik kollégium auláját választották. A börze csere alapú volt, így egyértelműen a papír értékére, illetve az újrahasználat gyakorlati megvalósítására helyezte a hangsúlyt.
A programot február 28-án, csütörtök délután, egy három órás időtartamban rendezték meg. A regisztrációs pultnál a résztvevők aláírták a jelenléti ívet, és egyúttal feliratkozhattak hírlevelükre is. Minden behozott jegyzetet nyilvántartásba vettek, és mindegyikhez rendeltek egy sorszámot. A jegyzet leadója kapott egy sorszámozott zsetont, amiért cserébe választhatott egy másik jegyzetet. A könyvek két zsetont értek. A jegyzeteket karonként csoportosítva helyezték el, így megkönnyítve az eligazodást. Egyoldalas papírokból készítettek egy üzenőfalat, amire fel lehetett írni az igényeket a később érkezők számára. A gólyákra is gondolva lehetőséget biztosítottak zsetonváltásra egyéb cseretermék felajánlásakor. Ezeket a cseretermékeket a rendezvény végén azok a hallgatók kaphatták meg zsetonjaikért, akik végül nem találtak számukra hasznos jegyzetet. Emellett különböző környezetvédelmi üzenetet hordozó matricákkal is kedveskedtek a résztvevőknek. A hallgatók elégedetten távoztak az eseményről, új szerzeményükkel kezükben és/vagy abban a tudatban, hogy régi jegyzeteik jó helyre kerültek.

elte

Az ELTE EKSZ is készített az eseményhez „zsetonokat” (használ papírra írták fel, hogy milyen értékben válogathat az illető, nehogy gond legyen abból, hogy értékesebb jegyzetet ad le, mint amilyet kap). Készítettek egy googledocs-file is, amelybe rövid időn belül mintegy ötven item került. Nagy hangsúlyt fektettek a helyi közösség megmozgatására is, így plakátokkal is népszerűsítették az eseményt, amelyet minden hallgató láthatott (353 fő).
A börze napján 18.00-23.00 óra között a nagyteremben és a földszinti folyosón várták a hallgatókat, így mindenki, aki az adott időszakban ért haza, láthatta, hogy milyen esemény van. 27 fő be is tért, a könyveket megnézték (előzetesen összegyűjtöttünk mintegy 30-40 könyvet) és az este folyamán több hallgatótól érkezett új könyv is a társadalomtudományok, természettudományok, de leginkább a bölcsészettudományok területéről. Aki hozott könyvet, az választott a saját érdeklődésének megfelelő másik könyvet, de voltak többen, akik csak felajánlották és nem akartak helyette újat választani.

Tapasztalatuk szerint az est meglepően sikeresen zajlott le. 27 fő vett rajta részt, többen bár nem cseréltek könyvet, lejöttek megnézni azokat, beszélgettek, ismeretségeket kötöttek az est során. Pozitív tapasztalat volt, hogy nem ragaszkodtak az emberek ahhoz, hogy pont annyiért választhassanak könyvet, amennyiért hoztak. Volt egy eset, amikor könyvet felajánlani nem tudott az illető, de a könyvért cserébe közösségi munkát ajánlott fel. Többen javasolták, hogy a csere-berét rendezzenek meg év végén is, mert akkor a végzősöknek biztosan sok felesleges jegyzetük lesz. Így már elkezdték végiggondolni, megszervezni annak menetét is. A gazdára nem lelt könyveket az ELTE Vezér úti Könyvtárának ajándékozták a felajánlók.

szte

Az SZTE TITOK Klub (MOSTart) a Szegedi Tudományegyetemen működő öntevékeny zöld köre, valamint a MOSTart NKKE környezeti csoportjaként működik. Kezdetben hagyományos jegyzetbörzét szerveztek két SZTE kollégiumban. Ezek eredménye nem volt túl biztató, és a pénzügyeket is igyekeztek elkerülni, így amolyan csere típusú, illetve, csak hozok, csak viszek opciók voltak. A későbbiekben úgy vélték, hogy egy elektronikus felület jobb megoldás lenne, viszont kapacitáshiány miatt ez nem valósult meg. Idén az ösztönzésnek köszönhetően megjött az ötlet, ami úgy tűnik működőképes és elmondható, hogy nem csak egy-két napra elérhető a szegedi egyetem hallgatói számára a börze. Jelenleg próba üzemben működik a felület és a honlapukon rendelkezése áll. Az általuk szervezett jegyzetbörze célja a hulladékcsökkentés, az által, hogy az egyetemi hallgatók a felesleges könyveiket, jegyzeteiket, ne dobják ki, hanem adják tovább pl. alsóbb éves társaiknak, vagy akinek szüksége van rá. A rendszerben feladhatók kínált és keresni kívánt jegyzetek. A börze további célja volt az elektronikus rendszer megismertetése és népszerűsítése a hallgatók körében. A rendszert adminisztrátor működteti, és küld értesítést. A rendszerük elérhető www.titokklub.org oldalon folyamatosan. A rendezvény szervezését és megvalósítását pedig a klubtagok végezték.
Tapasztalatuk alapján elmondható, hogy a rendszer ismertségéhez sok reklámra lesz még szükség, hogy elterjedjen. Ugyanakkor megfigyelhető, hogy ahol valamilyen jegyzet kínálat vagy igény keletkezik az utat, tör magának, ha tud egyetemi Facebook csoportokban, kari, szakos fórumokon, kollégiumi közösségekben vagy erre specializálódott regionális oldalakon.  Az is tapasztalat, hogy egyik rendszer sem tökéletes, vagy valami hiányzik belőle, vagy csak nem elég ismert és ebből adódóan nem találjuk meg, amit keresünk. Erre megoldás lehet az ilyen helyi kezdeményezés.

szieA Szent István Egyetemen már hagyománnyá váló tankönyvbörze az idei félében is megrendezésre került a Kosáry Domokos Könyvtár és a GATE Zöld Klub szervezésében. Az idei félévben nagyon sok segítséget kaptak a könyvtártól, a szervezést, illetve az adminisztrációs terheket teljesen elvállalták.
A szervezés főbb lépései között szerepel az engedélyek kikérése az Egyetemtől, hogy a rendezvényt megvalósításra kerülhessen. Továbbá a hirdetés is fontos szerepet játszik a szervezésben. Több információs vonalon is meghirdették a börzét, mint az egyetemi Neptun rendszer, hallgatói levelezőlisták, faliújságokon, internetes közösségi oldal, amelyek a börzét megelőző hetekben kerültek ki.
Az idei félévben egy kicsit más rendszerben alakultak a dolgok, ugyanis mind a három napon más karok jegyzetei között válogathattak a hallgatók. Az első napon az MKK, majd a GTK és végül a GÉK jegyzetek kerültek kihelyezésre. Továbbá a jegyzetek és tankönyveken kívül más könyveket is hozhattak a hallgatók.
Ebben a félévben a jegyzetek száma csökkent az előző félévhez képest, amely a szinte minden év elején tapasztalható, viszont ez a tény az érdeklődéseken nem volt szembetűnő. A rendezvény végül a könyvtárt előtti folyón kapott helyet.
A jövőbeli tankönyvbörzékre is terveznek újításokat, mint online felületen való csere-bere program, melyet a hallgatók egész évben használhatnak. Az idei évi tankönyvbörze nem volt kiemelkedő a többi börzéhez képest. De így is több mint 100 jegyzetet hoztak a hallgatók és majdnem a fele gazdára is talált.
Az önkénteseik is nagy lelkesedéssel vágtak bele az idei évbe, 12 önkéntesük segítette a rendezvény létrejöttét, tovább a könyvtárból is rengeteg segítséget kaptak.
Remélik, hogy a következő félévben sem fog csökkeni a lelkesedés és továbbra is ilyen szép számmal tudják fenntartani a már a Szent István Egyetemen hagyománynak számító tankönyvbörzét.