Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 1 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

„SÉF the World!” környezetvédelmi vetélkedő

  • 2023. február 17.
  • kovacseszter

A Magyar Természetvédők Szövetsége szakmai együttműködésben a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségével „SÉF the World!” címmel háromfordulós környezetvédelmi vetélkedőt hirdet 7–12. osztályos diákok 3-4 fős csapatai számára.

A vetélkedő témája:

Fenntartható és egészséges étkezés a húsfogyasztás csökkentésével.

A vetélkedő célja:

A heti húsmentes étkezési nap bevezetésének megismertetése és népszerűsítése.

A napjainkra kialakult fogyasztói igényeket kielégítő intenzív hústermelés növekedése egyre károsabb hatással van környezetünkre és társadalmunkra. A megművelhető földterületek nagy részét ez az iparág használja, a legfőbb felelősévé válva így a mezőgazdasági tevékenységhez köthető éghajlatváltozásnak, víz- és légszennyezésnek. Ráadásul az intenzív hústermelést állatjóléti és globális társadalmi problémák kísérik, ellehetetlenítve egyes társadalmi csoportok helyzetét.

 Vetélkedőnkkel éppen ezért a kevesebb, de jobb minőségű hús fogyasztásának fontosságára irányítjuk a figyelmet. Az egészséges étkezés elveinek megtartása mellett már heti egy húsmentes nap bevezetésével is jelentős lépést lehet tenni a fenntarthatóság felé. A résztvevő csapatokat a vetélkedő sztárséfjei vezetik át egy játékos, kreatív feladatokból álló képzeletbeli főzőversenyen.

A résztvevők közben megismerik:

  •  a mennyiségében kevesebb, minőségében jobb hús fogyasztásának ismérveit és előnyeit;
  •  az egészséges és húsmentes étkezés gazdag kínálatát, régi, elfelejtett alapanyagait és receptjeit;
  •  az éghajlatváltozás mérséklésének lehetőségét;
  •  a helyi és globális környezetvédelmi és társadalmi problémák megelőzését;
  •  az állatjóléti szempontok előtérbe kerülését. 

Jelentkezés, regisztráció

A vetélkedőre 7–12. osztályos diákokból álló 3-4 fős csapatok jelentkezését várjuk az ország bármely részéből (iskolánként tetszőleges számú csapattal).

Jelentkezési határidő: 2023. március 14.

A sikeres regisztráció feltétele az alábbi linken megadott jelentkezési lap hiánytalan kitöltése. A jelentkezés elfogadásáról minden csapatnak megerősítést küldünk e-mailen. Az első forduló anyagát a sikeres regisztrációt követően, a jelentkezési határidő letelte után kapják meg a csapatok.

Jelentkezési űrlap: https://forms.gle/nUjkoBK5Z95mzGA18

A vetélkedőn való részvétel térítésmentes!

A vetélkedő menete

A háromfordulós vetélkedő két játékos, elektronikus fordulóból, illetve egy személyes megjelenéssel zajló döntőből áll. Az első két forduló feladatlapjait a csapatok elektronikus úton kapják meg és küldik vissza. A két forduló során a legjobb eredményt elért csapatok bejutnak a SÉF the World! nagy főzőshowjára, azaz a személyes döntőbe, amely a METRO Gasztroakadémián lesz, Budaörsön június 8-án.

Értékelés, jutalom

Az értékelést a Magyar Természetvédők Szövetsége, valamint a szakmai együttműködő partnerek szakértői végzik. A két forduló összesített pontjai alapján a legjobb eredményt elért csapatokat

(csapatonként 3-4 diák + kísérőtanár) személyes megjelenéssel zajló döntőre hívjuk meg.

Fődíjak: az első három helyezett Decathlon vásárlási utalványt kap

(I. helyezett: 60 000 Ft, II. helyezett: 40 000 Ft, III. helyezett: 30 000 Ft csapatonként).

A döntőbe jutott többi csapatot 20-20 000 Ft értékben METRO ajándékcsomaggal és egyéb, témába illő ajándékkal jutalmazzuk.

A Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) támogatásával különdíjat is adunk. A különdíjat nyert csapat tagjai egynapos, üzemlátogatással egybekötött tanulmányi kiránduláson ismerkedhetnek meg egy több ezer adagos közétkeztető főzőkonyhával.

A vetélkedő minden csapatát oklevéllel jutalmazzuk!

A vetélkedőhöz jó munkát és sok sikert kívánunk!

A vetélkedő eredményét, a csapatok által készített legjobb bemutató anyagokat a Magyar Természetvédők Szövetsége online felületein is közzétehetjük, országosan népszerűsíthetjük.

Jelen vetélkedőről bővebb információ Kapitányné Sándor Szilvia programfelelőstől a [email protected] e-mail címen vagy a +36-70-770-6616-os telefonszámon kérhető.

A vetélkedőhöz jó munkát és sok sikert kívánunk!

Támogatók: Magyar Természetvédők Szövetsége - Friends of the Earth Hungary