Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

eFigyelő: vetélkedő középiskolásoknak

  • 2018. január 29.
  • CsViki

A Fenntarthatóság Felé Egyesület szakmai partnerével, a Magyar Természetvédők Szövetségével közösen e-Figyelő címmel országos 3 fordulós vetélkedőt hirdet 14-19 éves középiskolás diákok számára. A vetélkedő 2018. február 12-tól 2018. május végéig tart. A vetélkedő élő döntőjébe bekerült 10 csapat értékes nyereményeket, az első 3 csapat osztálykirándulást nyerhet!

A vetélkedő témája

A fiatalok nap mint nap használnak elektronikai eszközöket, amelyek hátteréről azonban kevés információval rendelkeznek.  A készülékeknek - mobiltelefon, tablet, laptop - jelentős globális, környezeti és társadalmi hatásai vannak. Az e-Figyelő program az ezen eszközök életciklusa során felmerült problémákra hívja fel a figyelmet, beleértve a környezeti terheléseket, a gyárakban dolgozók egészségügyi, társadalmi és szociális szempontjait, a hulladék és újrahasznosítás kihívásait. Ezen keresztül a gyerekek jobban megértik a világ működését, a problémák gyökerét és hajtóerőit, és azt, hogy ők felelős vásárlóként, felhasználóként mit tehetnek. A 3 fős diákcsapatok egy izgalmas küldetésen keresztül - összefüggéseket keresve, esettanulmányokat kutatva és elemezve, majd az eredményeiket saját, egyedi módon bemutatva az iskolának – ezen globális fenntarthatósági dilemmák és kérdések nyomába erednek interaktív, játékos formában.

 

Jelentkezés feltételei, regisztráció

A vetélkedőre 14-19 éves diákok jelentkezhetnek az ország egész területéről. A jelentkezéseket 3 fős csapatokban várjuk, iskolánként és osztályonként tetszőleges számú csapattal.

 

Jelentkezési határidő: 2018. február 12. éjfél!

A sikeres regisztráció feltétele az https://goo.gl/forms/FhtI1pWqFIRsF8wI3 linken megadott jelentkezési lap hiánytalan kitöltése. A jelentkezés elfogadásáról minden csapatnak e-mailen megerősítést küldünk. Az első forduló anyagát a sikeres regisztrációt követően, a jelentkezési határidő letelte után kapják meg e-mailen a csapatok. A vetélkedőn való részvétel térítésmentes.

 

A vetélkedő menete

A vetélkedő három elektronikus fordulóból és egy személyes döntőből áll; az egyes fordulók feladatlapjait, anyagait a csapatok elektronikus úton, e-mailen kapják meg. A fordulók megoldásait elektronikusan várjuk vissza az [email protected] email címre. A beérkezett anyagokról a jelentkezéskor megadott csapat e-mail címre küldünk visszajelzést. A három forduló során a legjobb eredményt elért 10 csapatot (csapatonként 3 diák + kísérőtanár) személyes döntőre hívjuk meg Budapestre.

 

A vetélkedő várható ütemezése

2018. február 12. –  Jelentkezés határideje a https://goo.gl/forms/FhtI1pWqFIRsF8wI3 linken

2018. február 12. –  Az első forduló anyagának kiküldése az iskolák felé

2018. március 5. –   Az első forduló beérkezési határideje / A második forduló kiküldése az iskolák felé

2018. április 4. –      A második forduló beérkezési határideje / A harmadik forduló kiküldése az iskolák felé

2018. május 4. –      A harmadik forduló beérkezési határideje

2018. május 11. –    Eredmények kihirdetése

2018. május vége – Döntő

 

Értékelés, jutalom

Az értékelést a Fenntarthatóság Felé Egyesület és a Magyar Természetvédők Szövetsége környezeti nevelői végzik az egyes fordulók után. A részeredményeket és az első három forduló összesített eredményét egy alkalommal, 2018. május 11-én hirdetjük ki. A mindhárom fordulót teljesített csapatok oklevélben részesülnek. A 3 forduló összesített pontjai alapján a legjobb eredményt elért 10 csapatot (3 diák + kísérőtanár) egy személyes döntőre hívjuk meg, ahol minden csapatot oklevéllel és értékes ajándékcsomaggal (környezettudatos termékek és kiadványok) jutalmazunk. A döntő helyszíne Budapesten lesz. A vetélkedő fődíjaként a döntő első három helyezett csapata osztálykirándulást nyer az alábbiak szerint*:

I. helyezett: 3 napos osztálykirándulás

II. helyezett: 2 napos osztálykirándulás

II. helyezett: 1 napos osztálykirándulás

A vetélkedő eredményét, valamint a csapatok által készített legjobb bemutató anyagokat az FFE és MTVSZ online felületein is közzétesszük, országosan népszerűsítjük.

 

Jelen vetélkedőről bővebb információ Kapitányné Sándor Szilvia programfelelőstől a [email protected] email címen vagy telefonon a 06 1/216-7297-es irodai számán kérhető.

 

A vetélkedőhöz jó munkát és sok sikert kívánunk!

 

* A nyertes (I-III. helyezett) csapatok az előre megadott – az ország különböző pontjain elhelyezkedő - helyszínből választhatják ki az osztálykirándulást, valamint annak időpontját, a szervezővel egyeztetve.

3 napos osztálykirándulás: A nyeremény fedezi a 3 napos (2 éjszakás) osztálykirándulás teljes ellátási költségeit (szállás, étkezés, program, utazási hozzájárulás).

2 napos osztálykirándulás: A nyeremény fedezi a 2 napos (1 éjszakás) osztálykirándulás teljes ellátási költségeit (szállás, étkezés, program, utazási hozzájárulás).

1 napos osztálykirándulás: A nyeremény fedezi az 1 napos osztálykirándulás ellátási költségeit (étkezés, program, utazási hozzájárulás).