Rekord mennyiséggel zárult a IV. Bodrogi PET Kupa

  • 2023. szeptember 08.
  • Jakab János

A Maros, a Tisza-tó és a Közép-Tisza után az idei szezon utolsó hulladékgyűjtő PET Kupa versenye is véget ért a Bodrogon. Ezúttal 10 csapat szállt vízre, hogy Olaszliszka és a Bodrog torkolata között megtisztítsa a folyót és árterét a felgyülemlett hulladéktól. Habár az esős időjárás nem kedvezett a munkának, a IV. Bodrogi PET Kupa így is rekordot döntött: 11 tonna hulladéktól mentesítették a folyót 3,5 nap alatt. Ezzel a 2023-as versenyszezon lezárult, a gyűjtött hulladék elérte a 30 tonnát. Ez a mennyiség már biztosan nem jut el az alvízi országokig.

2023-ban minden eddiginél több, a bodrogival együtt öt folyótisztító versenyt szervezett a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület, a PET Kupa alapítója. Májusban, a PET Kupa történetében először a Marosra látogattak a petkalózok, június közepén negyedik alkalommal tisztították a Tisza-tavat. Ahol a verseny résztvevői befejezték a gyűjtést, ott folytatták az Ifjúsági PET Kupa ifjú titánjai. Majd augusztus első hetében kivételesen nem a Felső-Tiszán, hanem a Közép-Tiszán tartották meg a XI. Tiszai PET Kupát.

 

sites

 

Az eső sem volt akadály

A Bodrogra negyedik alkalommal tért vissza a pethajók hulladékgyűjtő versenye. A gyűjtést ott folytatta a részt vevő közel 200 fő, ahol tavaly abbahagyták: Olaszliszkán. A PET Kupa szakértői és önkéntesei rendszeresen monitoringozzák a Bodrog mindkét partját, ezért pontosan tudták, hogy az ártérben nagy mennyiségű hulladék rejtőzik a sűrű aljnövényzet alatt. Olaszliszkához különösen erős kapcsolat fűzi a petkalózokat, hiszen itt épül a PET Kupa Folyómenti Folyómentő Vízituristaháza

 

A verseny a hajóépítéssel vette kezdetét augusztus 30-án. Köszönhetően az év korábbi futamainak és a helyi felajánlásoknak, a kalózoknak nem kellett teljesen a nulláról kezdeniük a munkát: a fedélzetet alkotó használt műanyag raklapokat és a PET-palackokkal töltött „hurkákat” készen kapták. Ezek összeszerelése, rögzítése és a felépítmény (árnyékolás, ülőalkalmatosság, hulladéktárolásra alkalmas rész kialakítása stb.) elkészítése volt a feladatuk. Az eső időnként megakasztotta a munkát, de az augusztus 31-i ünnepélyes megnyitóra mind a 10 PET hajót sikerült vízre tenni. A megnyitón felszólalt a házigazda Olaszliszka polgármestere, Kerekes Attila, aki egyúttal a már veteránnak számító – hiszen minden évben induló – Liszka-gálya csapattagja is volt. Mellette köszöntőt dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője és dr. Koncz Zsófia miniszterhelyettes asszony, a főtámogató Energiaügyi Minisztérium képviseletében, aki kifejezte elismerését és háláját a résztvevőknek. Szavait tettek is követték, hiszen  másnap, szeptember 1-jén ő is vízre szállt és becsatlakozott a folyótakarításba.

 

Az első vízen töltött (fél)napon Olaszliszka partjainál gyűjtöttek a csapatok és önkéntesek, valamint az Aggteleki Nemzeti Park munkatársai is. Eközben egy-egy delegált a 10 európai országban zajló Plastic Pirates – Go Europe! közösségi tudomány (citizen science) program keretében mikro- és makroműanyagot gyűjtött és elemzett megadott szempontok szerint. A kutatási feladatok és tevékenységek ezzel nem értek véget, hiszen a Horizon keretprogram által finanszírozott DALIA Danube Lighthouse projekt keretében a petkalózok palack mintákat vettek a parton, amiket további vizsgálatok céljából átadnak egyetemi partnereinek. A PET Kupa nem csak ezzel járul hozzá a projekt sikeréhez: bodrogi jelenléte a folyók közösségi műanyag mentesítésének jó gyakorlataként szerepel a projektben. Ezáltal a PET Kupa folyótiszítító és folyómentő módszertanai Európa szerte ismertté válhatnak. A második nap végállomása Szegi volt, ahol a település, valamint Szegilong és Bodrogkisfalud önkormányzata finom vacsorával várta az éhes és fáradt petkalózokat. Innen szeptember 2- án hajózott tovább a flotta Bodrogkeresztúrra, ahol a Fülöp, a gólya vízi tábor első lakói lehettek. Ezen a rövid, csupán 4 folyamkilométernyi szakaszon a PET Kupa 11 éves történetének egyik legnagyobb zsákmányát fogta, a becsült mennyiség közel 4 tonna összegyűjtött hulladék egyetlen délután alatt! A hulladékot a hajókról és a PET Kupa saját hulladékgyűjtő anyahajójáról, a PETII-ről egy 1 órás élőlánccal tudták csak partra szállítani, ahol aztán az önkéntesek és a csapattagok gondosan szétválogatták, szelektálták. A rövid, de annál megterhelőbb nap után, szeptember 3-án még 7,5 folyamkilométernyi táv és újabb 3 tonna hulladék összegyűjtése várt a petkalózokra, amíg eljutottak a végállomásra, a Bodrog és a Tisza összefolyásánál található Tisza Camping-be. Az eredményhirdetésre elállt az eső és még a nap is kisütött, a természet talán ezzel köszönte meg az áldozatos munkát.

 

A IV. Bodrogi PET Kupa dobogósai:

- 1. helyezett: barlangÁSZOK

- 2. helyezett: Siemens Evező-SÖK

- 3. helyezett: Erste Green

 

További induló csapatok: Aktív Magyarország, Amerikalózok, Flakon Falka, Liszka-gálya, Olaszi, Petúnia, Tisza2

Versenyen kívüli kenus különítmény volt az Ökosabb.

 

A Bodrog Hőse díjat minden évben az 1 főre vetített legtöbb hulladékot gyűjtő csapat kapja. 2022 után ismét a Siemens Evező-SÖK csapata vehette át a kitüntetést. Az először átadott Bodrog Örökös Hőse díjat egy olyan különleges személy kapta, aki a folyót mindenki másnál jobban ismeri és szereti: Szatmári László, az olaszliszkai csapat oszlopos tagja, bodrogi hajós és horgász, a település révésze és ezermestere. A neve fogalom a Bodrog mentén, nagy megtiszteltetés, hogy a veterán petkalózok táborát erősíti és tudásával, tapasztalatával segíti a folyótisztító munkát és a Bodrog megismerését.

 

A győztes barlangÁSZOK először vettek részt csapatként a PET Kupán, azonban összeszokott baráti társaságként, alaposan átgondolt és véghezvitt stratégia mentén az első perctől kezdve vezették a mezőnyt. A második helyezett a tavalyi címvédő csapat, a Siemens Evező-SÖK, akik szám szerint is a legtöbb PET Kupa versenyt tudhatják maguk mögött, hiszen 2016-os csatlakozásuk óta tisztították már a Bodrogot, a Tisza-tavat, a Felső-Tiszát és a Közép-Tiszát is. Az Erste Green szintén veteránnak számít, azonban a Bodrogon újoncként indultak és összehangolt munkával sikerült az utolsó napon fordítaniuk a verseny állásán és befutniuk a 3. helyre.

 

A IV. Bodrogi PET Kupa mérlege közel 2500 zsák hulladék, ami kb. 11 tonnának felel meg. Ezzel az idei öt versenyen összegyűjtött hulladék mennyisége meghaladta a 30 tonnát. A szelektálást követően, hazai hulladékfeldolgozó cégeknek köszönhetően ennek megközelítőleg a 65%-a újrahasznosításra kerül, ezáltal benne marad a zárt anyagkörforgásban.

 

Akik nélkül nem lett volna IV. Bodrogi PET Kupa

A verseny főtámogatója az Energiaügyi Minisztérium volt.

 

Köszönet illeti Olaszliszka, Szegi, Szegilong, Bodrogkisfalud, Bodrogkeresztúr és Rakamaz települések önkormányzatát segítségükért és vendégszeretetükért. Köszönet az Aggteleki Nemzeti Park munkatársainak, akik nemcsak egy tartalmas előadással járultak hozzá a petkalózok ismereteinek bővítéséhez, de tevékenyen is bekapcsolódtak a szemétszedésbe. A hajdúböszörményi Zöld Kör nemzetközi résztvevőkből álló kenus különítményt mozgósított az eseményre. A résztvevők vízi biztonságáról a Sonar Felső-Tiszavidéki Búvár és Mentő Egyesület gondoskodott. A hulladékkezelésben kiemelt szakmai partner volt a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége, a MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) és a ZHK Nonprofit Kft. A hulladék vízi szállításában az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (ÉMVIZIG) nyújtott segítséget. A díjazottak ajándékait, a bio tisztítószer kezdő csomagokat a CYCLE biztosította. A mezőny napközbeni étel-ital ellátmányához kedvezményes áru termékekkel járult hozzá a Reál Kispatak 2000 Kft. A Tisza Cipő termékekkel támogatta a rendezvényt. A DHL Globál Szállítmányozási Kft. logisztikai partnerként segítette a PET Kupát.

 

sites

 

Cikk és kép forrása: petkupa.hu