PFA-vegyületeket mutattak ki magas rangú európai politikusok vérében

  • 2024. február 19.
  • Gyuri

Az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB) és a ChemSec január 31-én közzétette egy kezdeményezés eredményeit, amely szerint több fontos európai vezető szervezetében úgynevezett „örök vegyi anyagokat” találtak. Minden vizsgált személynél akár hét PFA-vegyületet is találtak 3,24 és 24,66 µg/L közötti tartományban. Öt politikus esetében a mért érték meghaladta a jelenleg aggályosnak tekintett szintet. Ezek a szintek azonban nem különböznek jelentősen az európaiak átlagos expozíciójától. A vizsgálatok azt mutatják, hogy senki sem immunis a PFA-anyagok jelenlétére, még a magas rangú európai tisztviselők sem.

Az Európai Bizottság három alelnökét, a környezetvédelmi biztost, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség vezetőjét, az Európai Parlament egyik alelnökét és további öt európai parlamenti képviselőt [1] vizsgáltak Európa számos országából [2]. A politikusok szervezetében 13 PFA (per- és polifluoralkil)-vegyület jelenlétét vizsgálták.

Az eredmények a vegyi anyagok európai ellenőrzésének kudarcáról és e veszélyes anyagok szabályozásának sürgős szükségességéről árulkodnak: az európai lakosság széles körében mindenkinek a véréből PFA-vegyületeket mutattak ki. Az elemzett 13 „örök vegyi anyag” több mint felét találták meg, nevezetesen a következőket: PFOA, PFNA, PFDA, PFUnDA, PFHxS, PFHpS és PFOS. Néhány esetben az expozíciós szintek meghaladták az aggodalomra okot adó szinteket [3].

A PFA vegyi anyagok számos súlyos egészségügyi problémához kapcsolódnak, beleértve a rákot, a meddőséget, a születési rendellenességeket és az immunrendszer károsodását. Ezek az eredmények arra szolgálnak, hogy a politikai döntéshozók és a politikai vezetők szembesüljenek a rideg valósággal. „A PFA-vegyületekkel való szennyeződés nem tesz különbséget. Mindannyian áldozatok vagyunk. Senki sem immunis a vegyi szennyezésre, függetlenül attól, hogy hol vagy hogyan él” – hangsúlyozza Tatiana Santos, az EEB vegyianyag-politikai vezetője.

Margrethe Vestager (az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke és versenypolitikáért felelős biztos) elmondta, hogy a vérvizsgálat során a 13 elemzett PFA-vegyületből 7-et találtak a vérében. „A PFA-anyagok megtalálhatóak a vizünkben, az élelmiszercsomagolásokban, az arckrémekben... nagyjából mindenhol körülöttünk. [...] Európa élen jár, korlátozza a használatukat, és pénzt fektet a helyettesítésük megoldására szolgáló kutatásokba. Azért vállaltam el ezt a tesztet, mert szerettem volna segíteni, hogy felhívjam a figyelmet erre az egyszerű tényre: még eltarthat egy ideig, amíg a PFA-vegyületeket teljesen kiváltják, de ez a helyes út.”

Frans Timmermans (az Európai Bizottság korábbi ügyvezető alelnöke, az európai zöld megállapodásért felelős miniszter) szerint a mérgező örök vegyi anyagok mindenütt jelen vannak, elárasztják a környezet, a terményeket, a halakat és a szervezetünket, ahol örökre megmaradnak. A polgárok védelmében meg kívánja állítani „ennek a mérgező szemétnek minden kibocsátását”, és felszólította Európát, hogy teljes mértékben tiltsa be e vegyi anyagok használatát. 

A politikai döntéshozókban talált hét PFA-vegyület közül néhányat már betiltottak Európában, a PFOA-t és a PFOS-t. Mások felhasználását már szabályozzák (PFNA, PFDA, PFUnDA és PFHxS), míg a PFHpS továbbra is engedélyezett az EU piacán. Annak ellenére, hogy az EU rendelkezik a világ egyik legerősebb vegyianyag-ellenőrzési rendszerével, minden európai ember ki van téve a „riasztóan magas” vegyi szennyezésnek. Az, hogy az európai vegyipar évtizedek óta folyamatosan gyártja, használja és kibocsátja a PFA-vegyületeket, miközben évtizedek óta (rejtett) tudomással bír egészségkárosító hatásukról, a jelenlegi szabályozási intézkedések elégtelenségét támasztja alá. A PFA-szennyezési botrányokat, amelyekben az átlagosnál mintegy 100-szor magasabb a kitettség, az EU egész területén dokumentálták, többek között Olaszország Veneto régiójában, Franciaország Lyon melletti „vegyi völgyében”, Hollandiában és Belgiumban. Az áldozatok jogi küzdelmeket kezdeményeztek, amire példa a svédországi Ronnebyben nemrégiben hozott ítélet, amely szerint a lakosok vérében az ivóvíz révén magas PFA-szintet mértek, és „kártérítésre kötelezi a vállalatot a sérelmekért.”

Mindennek ellenére, az ipari és politikai nyomás hatására az Európai Bizottság elakadt az uniós vegyi anyagok ellenőrzéséről szóló, 2006-ban kidolgozott, mára elavult REACH rendelet régóta szükséges reformjának végrehajtásában, ami az emberi egészség és a környezet vegyi kockázatokkal szembeni védelmét célozná (REACH: a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról szóló rendelet). Bár öt tagállam javasolta a PFA-vegyületek 2023 januárjában történő betiltását, az ezzel járó hosszadalmas folyamat miatt még évekbe telik, amíg ezeket a veszélyes vegyi anyagokat Európa-szerte fokozatosan kivonják a forgalomból.

„Ez egy komoly szennyezési és közegészségügyi probléma; nem korlátozódik az erősen szennyezett területekre. A PFA-vegyületek láthatatlan fenyegetést jelentenek, és a mindennapi termékeken keresztül beszivárognak az ételeinkbe, az ivóvizünkbe, sőt még az otthonunkba is. A hatóságok de facto az ipari kapzsiságot helyezik előtérbe a közjóléttel szemben. Itt az ideje, hogy az EU tisztviselői cselekedjenek, megvédjék a jövő generációit, és felelősségre vonják a szennyezőket az általuk okozott károkért” – figyelmeztet Santos.

Az ipar egy része „agresszív lobbitevékenységet folytat” a javasolt PFA-tilalom ellen. Egyes vállalatok azonban türelmetlenül várják a javasolt korlátozást, és nyilvánosan hangot adnak az átfogó tilalom melletti támogatásuknak. A korlátozási javaslat az iparon belül is sok innovációt ösztönzött. A jövőbeli piaci igények kielégítése érdekében folyamatosan fejlesztik a PFA-vegyületek biztonságosabb alternatíváit.

Az EEB és a ChemSec közös, az európai magas rangú politikusok körében a PFA-vegyületek szintjét vizsgáló kezdeményezésének célja a figyelemfelkeltés, valamint arra ösztönzi őket, hogy a vegyi anyagokkal kapcsolatos politikai reform sürgős feloldásával és a PFA-vegyületek átfogó betiltásának támogatásával védjék meg a közegészséget és a környezetet ettől a mindenütt jelen lévő veszélytől.

„Az egyetlen módja a válság kezelésének az, ha ezeket a vegyi anyagokat csoportosan szabályozzuk, aminek a jelenlegi uniós korlátozási javaslat alapján meg kell történnie. Szerencsére a PFA-vegyületek legtöbb felhasználási területére már most is rendelkezésre állnak biztonságosabb alternatívák. Csak meg kell adni erre a lehetőséget” – nyilatkozta Anne-Sofie Bäckar, a ChemSec ügyvezető igazgatója.

Leena Ylä-Mononen (az Európai Környezetvédelmi Ügynökség ügyvezető igazgatója) szerint:

„A vegyi szennyezés széles körben elterjedt probléma Európában, de jelentős lehetőségek is vannak a helyzet javítására. Az emberek és a természet védelme, valamint az európai körforgásos gazdaság fellendítése érdekében csoportosan kell kezelnünk a vegyi anyagok kockázatait, elő kell mozdítanunk a biztonságos és tervezetten fenntartható vegyi anyagokat, és fokozatosan ki kell vonnunk a forgalomból a legkárosabb anyagokat.”

A Toxic Free Future (TFF) kampány keretében, amelyet az EEB vezet kilenc nemzeti nonprofit szervezet részvételével, összesen 16 cseh, spanyol és belga politikus is alávetette magát PFA-szint vizsgálatnak [4], ami még inkább rávilágít e sürgős probléma széles körű elterjedtségére. Hasonló kezdeményezések vannak folyamatban Németországban, Hollandiában, Franciaországban és Görögországban.

Az EU Tanácsának belga elnöksége politikai napirendjén prioritásként kezeli a vegyi anyagok okozta szennyezést és a PFA-anyagokat. 2024. február 1-jén az elnökség a belgiumi Antwerpenben rendezte meg a „Tackling PFAS Pollution” (A PFA-szennyezés kezelése) című konferenciát.

Az EEB a Wemove szervezettel közösen nemrégiben „Toxic-free Europe now!” című petíciót indított. Ebben Európa mérgezőanyag-mentesítését követelik a politikusoktól az Európai Vegyianyag-stratégia végrehajtásával, a jelenlegi vegyianyag-ellenőrzési törvény, a REACH kijavításával. Ezáltal elérhető lehet, hogy biztosítsák a legkárosabb vegyi anyagok gyorsított betiltását a fogyasztói termékekben, valamint a PFA-anyagok haladéktalan kivonását többek között a játékokból, a kozmetikumokból, a csomagolásból és az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokból. A petíciót kevesebb mint egy hét alatt több mint 57 000-en írták alá.

 

Forrás: EEB

Fordította: Uray Katalin

 

[1] A vizsgált személyek a következők voltak:

Frans Timmermans, az Európai Bizottság korábbi ügyvezető alelnöke, az európai Green Deal-ért felelős alelnök

Margrethe Vestager, az Európai Bizottság „digitális korszakra alkalmas Európáért” felelős ügyvezető alelnöke.

Dubravka Šuica, az Európai Bizottság demokráciáért és demográfiáért felelős alelnöke.

Virginijus Sinkevičius, a környezetvédelemért, az óceánokért és a halászatért felelős európai biztos

Leena Ylä-Mononen, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség ügyvezető igazgatója

Heléne Fritzon, az Európai Parlament képviselője

Jutta Paulus, az Európai Parlament képviselője

Mohammed Chahim, az Európai Parlament tagja

Martin Hojsík, az Európai Parlament alelnöke

Nils Torvalds, az Európai Parlament képviselője

Petar Vitanov, az Európai Parlament tagja

 

[2] A vizsgált személyek a következő országokból származnak:

Bulgária, Horvátország, Dánia, Finnország, Németország, Litvánia, Hollandia, Szlovákia, Svédország.

[3] 

Jelenleg nem lehetséges olyan expozíciós szinteket megállapítani, amelyek alatt a biztonságot kellő bizonyossággal lehetne garantálni, vagy egyéni szinten meghatározni, hogy a PFA-vegyületek most vagy a jövőben hatással lesznek-e az egészségre. A vegyi anyagok lehetséges egészségügyi hatásainak értékelésére azonban a tudósok referenciaszinteket állapítottak meg a PFOA és a PFOS, valamint négy PFA-vegyület kombinált expozíciójára vonatkozóan, amelyek felett nem zárható ki az egészségre gyakorolt hatás.

Referencia szintek: PFOA: 2 μg/L,  PFOS: 5 μg/L, kombinált referenciaszint: Σ(PFOA + PFNA + PFHxS + PFOS): 6.9 μg/L

A toxikológiai adatok elégtelensége miatt a 10 000 PFA-vegyület közül csak két PFA-vegyületre vonatkozóan állapítottak meg ellenőrzési/határértékeket: PFOA és PFOS, valamint a négy PFA-vegyület kombinációjára Σ(PFOA + PFNA + PFHxS + PFOS). A PFA-anyagok túlnyomó többségére vonatkozóan nincs elegendő toxikológiai adat.

 

[4]

Csehország (Arnika):

Petr Hladík környezetvédelmi miniszter

Képviselők: Marcel Kolaja, Markéta Gregorová és Mikuláš Peksa

EP-képviselőjelöltek: Danuše Nerudová és Jan Farský

 

Spanyolország (Ecologistas en acción):

Képviselők:  César Luena és Miguel Urban Crespo

 

Belgium (Bond Beter Leefmilieu (BBL)):

Mieke Schauvliege, a Groen (zöld párt) flamand képviselője

Zuhal Demir, flamand környezetvédelmi miniszter

Gwenny De Vroe, az Open VLD (liberális párt) flamand képviselője és a Környezetvédelmi Bizottság elnöke

Maxim Veys, Vooruit (szociáldemokrata párt) flamand képviselője

Raoul Hedebouw, a PVDA-PTB (szocialista és munkáspárt) elnöke és képviselője a Parlamentben

Jos D'Haese, a flamand parlament PVDA képviselője

Nadia Naji, a Groen társelnöke és brüsszeli képviselője

Jeremie Vaneeckhout, a Groen társelnöke és flamand parlamenti képviselő