Palackos helyett csapvizet!

  • 2024. október 06.
  • Jakab János

Azt hinnénk, a palackozott víz ivásával jobban támogatjuk szervezetünket, mint a csapvízzel, ugye? Ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk, állítja egy új vizsgálat. Több káros vegyszer lehet a műanyag palackokban.

Ahogy a katari Weill Cornell Medicine kutatói kimutatták, az Egyesült Államokban a palackozott vizek gyakran nem olyan szigorúan szabályozottak a minőséget és a biztonsági ellenőrzéseket illetően, mint a csapvíz. Vagyis:  több káros vegyszer lehet a műanyag palackokban.

 

A palackozott vízminták minimum 10 százaléka tartalmaz szennyeződéseket, nem meglepő, hogy mikroműanyagokat, de különféle egyéb mérgező anyagokat is, például ftalátokat (a műanyagok tartósabbá tételére használt vegyszerek).  És tény, a szennyező anyagok hosszú távú hatásairól még nincsenek adatok, de ami rövid távon mérgezőnek bizonyult, az hosszú távon sem lesz egészséges, sőt. A mikroműanyag-szennyeződés bizonyítottan oxidatív stresszel, az immunrendszer szabályozási zavarával és a zsírszint változásával jár.

 

Mindenre károsak

A palackozott italoktól tehát óvakodnunk kéne, jelentős egészségügyi, pénzügyi és környezetvédelmi költséggel jár a használatuk. A csapvíz sokkal zöldebb választás, és egészségesebb is, mégis a világon minden percben egymillió darabot vásárolnak a palackokból.

 

A műanyag palackok a második leggyakoribb tenger- és óceánszennyező anyagnak számítanak. Az első a zacskó! Az összes műanyag hulladék 12 százalékát teszik ki, és sajnos csak nagyon kevés kerül belőlük újrahasznosításra, a legtöbb hulladéklerakókba vagy szemétégetőkbe kerül. Ráadásul nem csak használatuk után szennyeznek, de már megszületésükkor is: előállításukhoz sok alapanyagra van szükség, például – és most kapaszkodjunk üvegpalackunkba – 17–35 liter vízre.

 

Bizonyos tanulmányok számításai szerint az Egyesült Államokban a palackozott víz kétharmada újracsomagolt csapvíz. Úgyhogy mégiscsak jobb, ha a csapvizet választjuk, főleg ha van vízszűrő kancsónk, vagy a csapra szerelhető szűrőberendezésünk. Mi lehet ennél jobb?

 

sites

 

Honnan jön, amit iszunk?

Persze ez csak azokban az országokban jó tanács, ahol tiszta a vezetékes víz. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a világ lakosságának 73 százaléka tiszta vizet ihat a csapból. Amerikában a csapvíz szigorúan szabályozott, a lakosság 92 százaléka biztos, hogy ihat biztonságos és tiszta, az egészségügyi előírásoknak megfelelő vizet. Egy 2024-es adat szerint a briteknél szigorúbban kezelik a csapvizet, ennél jobban csak Olaszországban és Szingapúrban ellenőrzik. Szigorúság szempontjából az Egyesült Államok a 9. a világon, Kanada a 12., Franciaország pedig a 13.

 

Az itthoni csapvízről érdemes tudni, hogy négyféle forrásból származhat:

  • felszín alatti védett rétegekből,
  • folyamparti kavicságyból – a Duna menti kavicsréteg jó fizikai és biológiai szűrőként működik,
  • mészkő, dolomithegyek karsztjából származó karsztvíz – ezt tisztítani sem kell a kőzetekből kioldott kalcium- és magnézium-ionok miatt,
  • felszíni vízből.

 

Ilyen felszíni víz ered Magyarországon a Tiszából, a Bükkben és a Mátrában lévő mesterséges tározókból, illetve a Balatonból.

 

A víznek szigorú szabályoknak kell megfelelnie minőség szempontjából, de azt jó, ha tudjuk, nem patyolattiszta. Ha csak oxigénből és hidrogénből állna, ihatatlan és egészségtelen lenne. ( lásd desztillált víz)  Sok fontos, oldott ásványi anyagnak kell benne lennie, ezek kívánt mennyisége pontosan meghatározott.

 

Itthon több településen sem elérhető tiszta csapvíz, és a kútról hordják a házhoz. Ez nem is egészséges, télen ráadásul kivitelezhetetlen. Sajnos alanyi jogon nem jár mindenkinek a tiszta csapvíz.

 

Cikk és képek forrása: greenfo.hu