Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 1 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Örök vegyi anyagokban úszik Európa

  • 2023. március 04.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

Európa-szerte legalább 17 000 helyszín szennyezett soha le nem bomló vegyi anyagokkal, ezek közül több mint 2100 helyen olyan magas ez a szint, hogy az emberi egészségre veszélyesnek minősül – derült ki a napokban a Forever Pollution Project kutatásából. A vegyipar szereplői, a nagy vegyipari vállalatok viszont minden követ megmozgatnak, hogy az örök vegyi anyagokról szóló közelgő uniós tilalmat felhígítsák.

Esztergom, Budapest, Szigetszentmiklós, Dunaújváros, Szeged, Kalocsa – néhány azok közül a települések közül, amelyek Magyarországról felkerültek a szennyezettségi térképre. Itt és Európa több ezer további helyszínén találtak magas koncentrációban olyan ún. örök szennyező anyagokat, amelyek a környezetben nem bomlanak le, a szervezetben felhalmozódnak és mérgezőek lehetnek – derült ki egy nagyszabású projektből. A Forever Pollution Project (Örök szennyezés projekt) hatalmas összefogással jött létre: 18 európai szerkesztőség, köztük a Le Monde, a Süddeutsche Zeitung és a The Guardian újságírói és szakértői hónapokig tartó munkája során készült el a kontinens PFAS-szennyezettségi térképe.

 

Több ezer PFAS forró pont

A per- és polifluoralkil anyagok (PFAS) – ez a körülbelül 10 000 vegyi anyagból álló család, amelyet tapadásgátló és mosószer tulajdonságaik miatt értékelnek -, a fogyasztói termékek, tűzoltóhabok, hulladékok és ipari folyamatok széles skálájából kerülnek a vízbe, talajba és üledékekbe.

Amellett, hogy a PFAS vegyi anyagok rendkívül tartósan megmaradnak, súlyos egészségügyi és környezeti problémákkal is összefüggésbe hozták őket, például rákos megbetegedésekkel, májbetegségekkel, meddőséggel, csökkent születési súllyal és károsodott immunrendszerrel. Egy becslés szerint a PFAS-oknak való kitettség évente 52 és 84 milliárd euró közötti összegbe kerül az európai egészségügyi rendszereknek.

A vizsgálat szerint Európa-szerte több mint 17 000 helyszín – valamint további 21 000 valószínűsíthetően szennyezett helyszín – szennyeződött káros PFAS-okkal, ami az örök vegyi anyagok e nagy csoportjának évtizedek óta tartó töretlen használatának köszönhető.

A „forró pont” kifejezést akkor használják, amikor a PFAS-ok egy adott helyszínen észlelt koncentrációja eléri azt a szintet, amelyet a szakértők az egészségre veszélyesnek tartanak (100 ng/l). Európa legismertebb „forró pontjai” (mintegy 30 ilyen helyszín) ahol tömeges a szennyezés, egyrészt PFAS-gyártó létesítményeknél találhatók. Ezután vannak olyan helyszínek, ahol a szennyezés az AFFF tűzoltóhab használatából származik, ennek betiltását az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) 2022 februárjában javasolta. Ezeket a habokat olyan szénhidrogéntüzek oltására használják, amelyekkel szemben a víz hatástalan. Használatuk után a bennük lévő PFAS-ok beszivárognak a talajba és a talajvízbe, majd a vízellátó rendszereken keresztül az ivóvízbe juthatnak.

A repülőterek és a katonai bázisok is nagy fogyasztók. Így ezek közé a forró pontok közé tartozik a düsseldorfi és a nürnbergi (Németország), a hollandiai Schiphol, vagy az angliai Jersey (Csatorna-szigetek) polgári repülőterek környéke, valamint több svédországi katonai légibázis. A 28 000 lakosú Ronneby (Svédország) ivóvizét például a 2 kilométerre található katonai bázison tartott tűzoltási gyakorlatok során használt hab szennyezte be.

A cikk folytatását a tudatosvasarlo.hu oldalon, ide kattintva elolvashatod.

 

Forrás: TVE

A kép forrása: lemonde.fr