Önkormányzati eszközkölcsönző Ipolytölgyesen, avagy a „Hosszúlétra” projekt

  • 2024. szeptember 27.
  • kovacseszter

A „Hosszúlétra” igazából több mint egy projekt: egyfajta nonprofit önkormányzati szemlélet, amely szerint a közösségi megoldások nagyon fontosak a településen élők számára, hiszen a városi szolgáltatások távolisága miatt ezekkel a költséghatékony szolgáltatásokkal megkönnyíthetik az életüket, valamint a fenntarthatóságot és a lakosság megtartását is szolgálja, mindez pedig a kistelepülési önkormányzatiság jövőjét is jelentheti.

Jó gyakorlat egy magyarországi faluból, amelyre sokan felfigyeltek

A „Hosszúlétra” közösségi eszközkölcsönző a szlovák határ menti Ipolytölgyes önkormányzatának egy olyan szolgáltatása, amely által az önkormányzat a birtokában lévő eszközállományt a lakosok számára kölcsönözhetővé teszi, ezáltal pedig támogatják a faluban élők napjait. A kölcsönözhető eszközök között megtalálhatók kéziszerszámok (pl. ásó, lapát, talicska, sövényvágó olló stb.), sporteszközök (pl. kajak vagy kenu, focilabda, tollasütő), gyógyászati segédeszközök (pl. kerekes szék, mankó), kezelővel kölcsönözhető gépek és egyéb eszközök is.

Ami szükségessé teszi a közösségi megoldások alkalmazását, és ami lényegében ezt a kezdeményezést motiválta, az nem más, mint hogy Ipolytölgyes messze található a várostól, és emiatt a különböző városi szolgáltatások nehezen elérhetőek az ott élő emberek számára. Azaz csak többletköltségekkel tudnának hozzáférni ezekhez a szolgáltatásokhoz, amit nem minden család engedhet meg magának. Ezek a közösségalapú szolgáltatások viszont nagy segítséget jelentenek számukra. Ezért szükséges az egyéni helyett a közösségi megoldások, valamint a pazarló helyett a fenntartható megoldások kínálata annak érdekében, hogy a település meg tudja tartani a lakosságát. Ezen kívül az egyes élethelyzetekben felmerülő igényeket is kívánják szolgálni, mint pl. az ingatlanfenntartást és az otthoni ápolást is, de összességében a projekt a közösségépítő hatások erősítését, és így az önkormányzat megbecsültségi szintjének növelését célozza.

Számos előnnyel jár minden érintett számára

Az önkormányzati eszközkölcsönző azért is nevezhető jó és kézenfekvő megoldásnak, mert az önkormányzat olyan eszközöket tesz kölcsönözhetővé a lakosság számára, amelyek a kötelező önkormányzati feladatok ellátásához szükséges eszközpark részeit képezik, vagyis amelyek már eleve az önkormányzat rendelkezésére állnak. A település lakói pedig így közvetlen, anyagilag is érezhető támogatásban részesülnek. Az eszközkölcsönzés szerencsére egyszerűen bevezethető, és számos társadalmi és környezeti előnnyel jár, többek között:

  • a lakosság számára: az adott eszközt nem kell saját erőből beszereznie vagy megvásárolnia, nem kell messzire elutaznia érte vagy tárolni azt;
  • az önkormányzat számára: költséghatékonyan tud szolgáltatást nyújtani a lakosságnak, az önkormányzatról kedvező kép alakulhat ki a lakosság körében, illetve közösségépítő hatása is van;
  • a környezet számára: azáltal, hogy nem kell több polgárnak is megvásárolnia, beszereznie ezeket az eszközöket, kevesebb lesz az anyagszükséglet (beleértve a csomagolóanyag-szükségletet is), ezáltal kevesebb hulladék is keletkezik (tehát lényegében a körforgásos gazdaságra átálláshoz is illeszkedik), valamint kevesebb utazás és szállítás lesz szükséges.


Ha tágabb szemszögből vizsgáljuk meg a kezdeményezést, akkor kijelenthetjük, hogy pontosan az ilyen jellegű közösségi szolgáltatások jelenthetik a választ a jelenlegi és a jövőbeli kihívásokra. Már csak azért is, mert bizonyos kihívások megoldásához az adott közösség bevonása elengedhetetlen. Az adaptívnak és kooperációsnak nevezhető „Hosszúlétra szemlélet” innovatív megoldásokat keres, amelyeket önkormányzati szervezés által, de közösségi keretekben valósítanak meg. A Hosszúlétra szolgáltatásait Ipolytölgyes önkormányzatának munkatársai végzik, amihez hazai és külföldi partnerek is hozzájárulnak például azzal, hogy felesleges eszközeiket vagy akár szaktudásukat is rendelkezésre bocsátják a közösség, vagyis a helyi lakosok számára.


Tapasztalatok, nehézségek

Ezt a szemléletet és módszert bármelyik önkormányzat szabadon átveheti, és bármelyik településre alkalmazhatják, ráadásul egészen könnyen és nagyobb anyagi ráfordítás nélkül, illetve a helyi szükségleteknek és sajátosságoknak megfelelően alakíthatók. Azonban, habár nem szükséges anyagi ráfordítás, bizonyos plusz feladatokkal számolnia kell az önkormányzatnak. Ugyanis a kölcsönzött eszközök kiadása és visszavétele, illetve az ezekhez tartozó adminisztráció elvégzése munkaidő-ráfordítással jár, ezen kívül – mivel így az eszközöket már nem csak az önkormányzat használja –, azok gyakoribb karbantartásáról és javításáról is gondoskodni kell. Főleg abban az esetben, ha az eszköz nem olyan állapotban érkezik vissza, mint amilyenben elvitték (pl. tisztaság tekintetében). Mindezeken túl azonban az eszközkölcsönzés egyértelműen nagy segítség a szegényebb családoknak, hiszen így nem kell hiányt szenvednie a háztartásuknak, de segítség lehet az újonnan Ipolytölgyesre költözőknek is, amíg az ingatlanukhoz szükséges saját eszközeiket be nem tudják szerezni.

Ahhoz, hogy esetlegesen más helyi önkormányzatok, települések is sikeresen át tudják venni Ipolytölgyes eszközkölcsönzőjének modelljét, nem árt, ha szót ejtünk a további tapasztalatokról is. A már több mint ötvenféle kölcsönözhető eszköz közül egyértelműen látszik, hogy leggyakrabban pl. a talicskákat, betonkeverőket és egyéb kéziszerszámokat (pl. ásót, lapátot stb.) veszik igénybe az emberek, de nagy igény mutatkozik a növényápoló eszközökre, kézifűrészre és sövénynyíró ollóra, vagy éppen a családi eseményekhez használható eszközökre, mint az asztalok, székek vagy a sörpad. Ami mindenképpen fontos tapasztalat, és amire érdemes felkészülni valahogyan, az az, hogy az eszközök kölcsönzésekor az igénybevétel általában meglehetősen sürgős szokott lenni, az eszközök visszahozatala azonban jellemzően már nem történik meg ugyanolyan gyorsan. Ennek egyik lehetséges (és egyszerű) megoldása lehet, hogy az eszköz átadásakor pontosan tisztázásra kerül az használathoz szükséges idő, és ha annak letelte után nem hozzák vissza a lakosok, az önkormányzat figyelmeztetést küldhet. Továbbá arra is számítani kell, hogy esetlegesen a kölcsönzött eszközben valamilyen kár keletkezik, sőt, használhatatlanná is válik, amit az akkori használója nem jelez időben. Előfordulhat, hogy az eszközt közben már egy következő lakos használná.
Az önkormányzat azt szeretné, ha a lakosok a kölcsönzési igényüket munkaidőben jeleznék, erre pedig a raktárak hétvégi lezárásával próbálják meg őket ösztönözni. Az önkormányzat ezen felül igyekszik még jobban megkönnyíteni a lakosság eszközkölcsönzését, például a nagyobb és/vagy nehezebb eszközök házhozszállításának segítésével, vagy a kölcsönzés díjmentességével, mindössze csak egy minimális kezelési költséggel kell számolni.

A fókuszban: felelős erőforrás-használat és hulladékmegelőzés

Az önkormányzati eszközkölcsönző ötlete, ahogy már fentebb is utaltunk rá, a hulladékcsökkentéshez is hozzájárul, hiszen ha egy település lakói közös eszközöket használnak, és lehetőleg minél hosszabb távon, az az eszközökhöz szükséges anyagok és csomagolóanyagok csökkentését, összességében pedig fogyasztáscsökkentést jelent.
Ipolytölgyes ráadásul nemcsak az eszközkölcsönző révén foglalkozik a hulladékmegelőzés kérdésével, kiemelt figyelmet fordítanak az illegális hulladéklerakás megelőzésére; a kommunális hulladékszállítás díját az önkormányzat átvállalja a lakosságtól, amelynek része a szelektív hulladék elszállításának díja is. Ráadásul az elektromos hulladék és a veszélyes hulladék is egész évben leadható a Községházánál. Aki pedig nem kíván házi komposztálással élni, attól elszállítják a zöldhulladékot.

A díjakkal is elismert kezdeményezés

Az ipolytölgyesi eszközkölcsönző projekt annyira jól sikerült, hogy nemzetközi elismerésben is részesült: a társadalmi innovációkat díjazó osztrák SozialMarie nemzetközi zsűrije jóvoltából elnyerték a fődíjat 2023-ban, valamint a Településfejlesztési Szövetség szolgáltatás-fejlesztési különdíját is. Ipolytölgyes polgármestere, Radnai Bertalan, a fődíj elnyerését a következő képpen értékelte: „Amikor 2021-ben megkaptuk a leginnovatívabb önkormányzat díját, komolyan felmerült bennünk is, hogy egyáltalán innováció-e ez, amit csinálunk”. A díjátadáskor a köszöntőben az is elhangzott, hogy ez a fajta szemlélet, amelyet a „Hosszúlétra projekt” képvisel, a szolidaritáson és a fenntarthatóságon alapuló helyi gazdaságot erősíti, ami azért is fontos, mert a világunk jelenleg inkább a birtoklásról és a magántulajdonról szól.
A polgármester értékelése szerint az eszközkölcsönző jól bevált a településen, és pozitívak a tapasztalataik, sőt, sokan saját maguk is hozzájárulnak az eszközkölcsönző sikeréhez, ugyanis a már nem használt, számukra feleslegessé váló eszközeiket odaadják erre a célra. A projekt már öt éve működik. Kezdetben még csak a dolgozók kapták meg kölcsönbe a munkahelyen használt eszközöket, később már a helyi lakosok is kölcsönözhették őket. A további célokról és fejlesztésről pedig a polgármester elárulta, hogy dolgoznak „azon, hogy a Hosszúlétra egy applikáció segítségével »automatizálható« legyen, segítve a terjedést, a kapcsolódó élőmunka-igény minimalizálását."

Felhasznált források:

Ipolytölgyes honlapja
A SozialMarie honlapja
HVG