Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Nyugat leselejtezett elektronikai termékekkel mérgezi Thaiföldet

  • 2019. július 29.
  • CsViki

Kína újabban korlátozza a hulladékimportot, mert már nem akar a világ szemétlerakója lenni. A kínai tiltás a műanyagszemét-importra és az elektronikai hulladékok behozatalára arra kényszeríti a nyugati országokat, hogy új piacok felé mozduljanak. Főleg Ausztrália igyekszik előnyére fordítani a laza környezetvédelmi szabályozásokat, és az eddig Kínába küldött szemetet Thaiföld, Malajzia és Indonézia felé viszi.

De ez a gyors váltás nagyon megviseli azokat a településeket, amiket hirtelen elkezdett elárasztani a veszélyes hulladék. Thaiföldön több új válogató és újrahasznosító cég jelent meg az ország Laem Csabang-i fő kikötője körül lévő tartományokban.

Jól jövedelmező üzlet tud lenni az e-szemét újrahasznosítása, a válógatótelepeken az elektronikai hulladékból rengeteg értékes fémet (például rezet, ezüstöt és aranyat) tudnak kinyerni. Csakhogy a gépekből egy csomó ólom, kadmium és higany is felszabadulhat, ha nem megfelelően dolgozzák fel.

A Bangkoktól keletre lévő Chachoengsao mezőgazdasági tartomány lett az egyik hely, ahova az e-szemetet lerakják. Az ABC arról írt, hogy egy helyi nő azt mondta, 20 éve mindig egy ott lévő kútból húztak fel vizet, azt itták és azzal főztek, de elvesztették a fő vízforrásukat, mert amióta 2017-ben egy közeli kínaiak által vitt gyárból elkezdtek szétzúzott számítógépeket, alaplapokat és kábeleket teherautószám odavinni, a kútból már szennyezett víz jön fel. A nő azt mondta, az eső átmosta az e-szeméthegyet, majd belefolyt a talajba és a vízrendszerbe, azóta a tiszta víz narancssárga és nagyon büdös lett, és az egykor bőségesen termő tápióka most rohad.

Egy környezetvédelmi szervezet és a helyi kormányzat is mérgező mennyiségű vasat, mangánt, ólmot, nikkelt és néhány esetben arzént meg kadmiumot is talált. Néhányan, akik a kútból vizet mertek, nemcsak rossz szagot tapasztalhattak, hanem még bőrbetegségük is kialakult.

A rendőrség rajta is ütött a helyi gyáron, ahol egy kínai cég engedély nélkül dolgozott fel külföldről származó hulladékot, de a helyiek szerint teherautók továbbra is hozzák be az e-szemetet.

 

A cikk folytatását a 444.hu-n olvashatjátok.

 

Forrás: 444.hu

 

Szerző: Herczeg Márk