Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nő a hulladékmentes gazdaság népszerűsége az EU tagállamok körében

  • 2019. május 09.
  • Csilla

Egy EU tagállamokra kiterjedő felmérésből kiderül, 28 különböző megközelítés létezik a “körforgásos gazdaság” megvalósításához, több inspiráló, bevált gyakorlati példával. A témában élen járó országok általában a legnagyobb mennyiségű hulladék előállítói is.

A tagállamok körforgásos gazdaság felé vezető útja tükrözi sajátosságaikat, a vezetői szerep jelenlétét és a hulladék megelőzésének inspiráló, gyakorlati példáit. Hollandiában például egy zöld körforgásos közbeszerzés (Green Deal Circular Procurement) több, mint 100 millió euró felett rendelkezett. Franciaország 20 EPR (kiterjesztett gyártói felelősség) rendszert vezetett be 14 ágazatban, 20 százalékban újrahasznosított anyagok felhasználásával és több, mint 80 százalékos, a hulladék mennyiségét minimálisra csökkentő kis- és középvállalkozói részvétellel. Svédország az újrafelhasználást alacsony HÉA kulccsal támogatja, és jövedelemadó-csökkentést biztosít egyes javításokra. Olaszország 17 százalékról 45 százalékra növelte a városi újrahasznosítás arányát 2001 óta, Portugália pedig átfogó intézkedéscsomagot vezetett be, köztük több EPR rendszert. A területen élenjáró országoknak azonban jellemzően sok tennivalója van még: náluk az évente egy főre jutó hulladék mennyisége igen magas, 260 és 780 kg közötti.

"A tagállamok szerepvállalása kulcsfontosságú ahhoz, hogy a politikai kereteket meg lehessen teremteni, amelyek a vállalatokat a körforgásos gazdaságot megvalósító üzleti modellekre való átállásban támogatják" - mondta Manfred Mühlberger, az Ecopreneur elnöke. - "Jól bevált módja a körforgásos gazdaság beindításának a kereslet generálása egy “green deal” (zöld megállapodás) elindításával a kormány, a városok és a vállalatok között, zöld közbeszerzés céljából."

 

Ezekhez a megállapodásokhoz képzés is tartozik, melynek során a beszerzési igazgatók megtanulják, hogyan lehet a beszerzést körforgásos módon megvalósítani. Az állami- és magánszféra szereplőit összefogó partneri társulások (“hub”-ok) segítik a kis- és középvállalkozásokat és a vezető nagyvállalatokat abban, hogy körforgásos termékeket és szolgáltatásokat fejlesszenek ki, ezzel is segítve a kínálat megteremtését. Ezen túlmenően egyre több tagállam dolgozott ki útitervet a körforgásos gazdaságra való átállásra. Az útitervek gazdasági ösztönzőket tartalmaznak, például EPR díjakat egyre több szektorban és olyan adókedvezményeket is, mint a javítási szolgáltatásokra és újraértékesített termékekre vonatkozó alacsony HÉA. A javasolt további lépések között szerepel az adóteher munkáról erőforrásokra történő áthelyezése, valamint a befektetések átirányítása a városi hulladékégetésből a hulladékmegelőzés és újrahasznosítás felé. Az EU fontos feladata egy erősebb támogató program kidolgozása, és a politikák kiigazításának, harmonizációjának biztosítása.

 

A tanulmány tervezete itt érhető el angol nyelven: https://ecopreneur.eu/publications/positionpapersreports/

 

Forrás: Ecopreneur.eu
Fordította: Vigh Krisztina