Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Németországban "betétdíjat" vezetnének be okostelefonokra és tabletekre

  • 2020. január 28.
  • Csilla

A közeljövőben megvalósulhat a terv új törvényjavaslatok alapján, hogy Németországban €25 euros letéti díjat kelljen fizetni minden okostelefon és tablet vásárlásakor, azzal a céllal, hogy azokból minél kevesebb kerüljön hulladéklerakóba vagy szegényebb országokba használat után. 

A német Zöld Párt szeretné elérni, hogy a kereskedők minden elektronikus eszköz eladása során letéti díjat kérjenek a vásárlóktól. Ez az összeg visszakerül a vásárlókhoz, amennyiben a készülékeket használat után visszaviszik újrahasznosításra. 

Környezetvédők figyelmeztetnek az eldobott elektronikai eszközök által okozott károkra, többek között, hogy veszélyes anyagok kerülnek vízkészletekbe, illetve az eszközök előállítása felemészti a ritkaföldfémek készleteit. 

Egy átlagos európai lakos évente 20 kg elektromos hulladékot termel, amely körülbelül két mikrohullámú sütőt jelent mennyiségre. Ezeknek kevesebb, mint felét gyűjtjük össze újrahasznosításra. Az összes ilyen jellegű hulladék tömege kitenne egy 10 méteres, Norvégiától Olaszország déli csücskéig futó téglafalat.

Az alsóházban a következő hónapban megvitatásra kerül a törvényjavaslat; ez egyike a 20 javaslatnak, amely az elektronikai hulladék csökkentésére irányul. Az egyik másik javaslat a “javításhoz való jog”-ot tűzte ki célul, vagyis kötelezné a gyártókat, mint például az Apple-t vagy a Samsung-ot, hogy eszközeiket úgy gyártsák le, hogy azok könnyen és hatékonyan javíthatóak legyenek akár független üzletekben is. 

Németországban jelenleg minden 100 eladott új eszközből csak körülbelül 45 régi eszköz kerül visszagyűjtésre és hasznosításra, ami messze áll még az EU-s 65%-os céltól.

Az elektronikus eszközök utáni letéti díj a betétdíjas üvegek elvén alapszik. A séma lehetővé teszi, hogy a vásárlók minden visszaváltott üveg és flakon után 25 centet kapnak, ezzel ösztönözve őket a környezettudatosságra. 

 

Lehet sikeres a tervezet és annak törvényi bevezetése?

Tekintve, hogy a fentebb említett séma milyen sikeres, elképzelhető, hogy nagyon népszerű lenne a letéti rendszer az elektronikus eszközökre vonatkoztatva is. Kereskedők, mint például az Amazon, a német jogrendszer alapján már jelenleg is kötelesek visszavenni régi elektronikai eszközöket, de ez kevésbé ismert. 

A német Zöld Párt kiemelte Svájc példáját, ahol a mozikban elektronikai eszközök újrahasznosítását népszerűsítő reklámokat mutatnak be, illetve a gyűjtési arány is kétszerese a németországinak.

 

Forrás: https://www.euronews.com/2020/01/07/german-greens-propose-25-euro-deposi...
Fordította: Nyilas Andrea