Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem várt se az EU-ra, se a kormányra

  • 2019. június 24.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

"Nem várunk 2021-ig, mától kitiltjuk az egyszer használatos műanyagokat!" - ezzel a poszttal lepte meg az érdeklődőket a debreceni állatkert június 5-én, a Környezetvédelmi világnap alkalmából. Az intézmény már ettől a héttől alkalmazza az EU-s szabályokat és ezért kitiltotta az egyszer használatos műanyag- szívószálak, keverőpálcikák, poharak, tányérok, evőeszközök és műanyag zacskók használatatát az állatkert területén működő vendéglátóhelyekől - hogy így csökkentsék a keletkező műanyaghulladékok mennyiségét.

 

Mint ismert az Európai Unióban 2021-től megtiltják az olyan eldobható műanyag termékek használatát, amelyek alternatív termékekkel helyettesíthetőek - írja az intézmény vezetése a Facebook oldalukon. "A magyar állatkerteket, mint leglátogatottabb közintézményeket évente összesen közel 4 millióan keresik fel A mai modern állatkertek küldetésükből adódó egyik feladata és felelőssége a természeti értékek védelme, így környezettudatos és fenntartható megoldások alkalmazása és megismertetése látogatóikkal. Magyarország első természetvédelmi területén, a Nagyerdőn, az ország első vidéki állatkertje és egyetlen vidámparkja elkötelezett ezen üzenetek megformálásában."

A debreceni intézmény reméli, hogy a hasonló magyarországi állatkertek is követik példáját. A döntéshez mindenesetre már több ezren gratuláltak a közösségi oldalon.

 

forrás: zipmagazin.hu