Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem fogja elhinni, mi lesz a Tesco PET-palackjaival!

  • 2015. július 17.
  • Bogi

A Tescókban összegyűjtött PET-palackokból nem polárpulóver lesz valahol Kínában, hanem egy új magyarországi üzemben újrafelhasználják és megint ásványvizes, üdítős palackokat gyártanak belőlük, jórészt szintén a Tesco termékei számára.

A cikk folytatásáért és a humuszos megjegyzésért olvassatok tovább.

Nemrég a hazai Tesco sajátmárkás ásványvizeit, üdítőit és energiaitalait gyártó Aqua Aquarius Kft. albertirsai gyárában jártunk: megnéztük, hogyan lesz a műanyaggranulátumból kész, megtöltött, végül a boltok polcaira kerülő PET-palack, és azok hogyan hasznosíthatók újra.

A látogatás apropóját az adta, hogy Magyarországon egyedülálló üzem épült fel: a Recy-Pet Hungária Kft. karcagi gyárában visszagyűjtött üdítős és ásványvizes PET-palackokból készítenek olyan granulátumot, amelyből újra élelmiszer csomagolására használható anyag gyártható. PET-hulladékból másutt is gyártanak ún. regranulátumot hazánkban, de az nem használható élelmiszer-csomagolásra. A cég ugyanahhoz a tulajdonosi körhöz köthető, mint a Tesco-Global Áruházak Zrt. összes saját márkás ásványvizeit és üdítőit gyártó - más láncoknak is beszállító - Aquarius-Aqua Kft. és a Buszesz-csoport. Az együttműködés részeként a Tesco által forgalmazott saját márkás vizek és üdítők a regranulátum felhasználásával készült palackokba kerülnek - ezt a címkén egy virág szimbólum és a Recy-Pet felirat jelzi -, illetve a granulátum alapanyagát is a Tesco áruházakban leadott hulladék palackok adják.

"A Tesco kiemelt célja a hulladékmennyiség csökkentése: 2014-ben 376, míg eddig összesen már megközelítőleg 1600 tonna használt PET-palackot gyűjtöttünk össze áruházainkban. Következő lépésként a Tesco Jégkristály ásványvizek, valamint további 27 sajátmárkás ásványvíz és üdítő kerül Recy-Pet palackba" - mondta Pirint János, a Tesco-Global Áruházak Zrt. beszerzési igazgatója.

A 2,85 milliárd forintba kerülő regranulátum-beruházástól - az euró árfolyamának és a kőolajpiaci árak alakulásától függően - a tulajdonosok csomagolóanyag-költség 30 százalékos mérséklését várják. A tervek szerint az évi 8-8,5 ezer tonnás gyártókapacitás nagy részét az évi 550 millió liter ásványvizet értékesítő Aquarius-Aqua termeléséhez használják majd fel. Az így gyártott palackok alapanyagában 30 százalék a regranulátum aránya, amit hamarosan 50 százalékra terveznek emelni, de elérhető akár a 100 százalékos arány is, tehát egy használt PET-palackból újra teljes értékű palack lehet - mondta Weinhardt Csaba, a Buszesz Élelmiszeripari Zrt. kereskedelmi igazgatója. A beruházás részeként több egyetemmel közösen egy k+f-labort is létrehoztak, ahol egyebek közt azt vizsgálják, hogy hány visszagyűjtést, újrahasznosítást bír ki anélkül a PET-alapanyag, hogy romlanának a kémiai, fizikai tulajdonságai.

Ha érdekli, hogyan lesz a visszagyűjtött palackokból válogatás, mosás, darálás után regranulátum, ne hagyja ki az alábbi videót!

forrás: napi.hu

---

Humuszos megjegyzés:

Ezzel az eljárással sajnos újra csak az a probléma, ami az újrahasznosítással: csővégi megoldás! Az alapproblémát, azaz a hulladék keletkezését nem oldja meg, helyette elhiteti velünk, hogy a szelektív gyűjtéssel és újrahasznosítással fenntarthatóvá tesszük a jelenlegi életmódunkat, ám ez nagyon távol áll az igazságtól! Többször leírtuk már, de nem lehet elégszer hangsúlyozni: palackos víz helyett igyünk csapvizet, használjunk saját kulacsot, újrahasznosítás helyett az újrahasználatot preferáljuk! A témához remekül kapcsolódik a Felelős Gasztohős által hirdetett Műanyag palack böjt