Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 1 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ne etesd a szemetesed!

  • 2019. május 10.
  • Enikő
A Felelős Gasztrohős Alapítvány tavaszi, Nem etetem a szemetesem! #zerofoodwaste kampányában az élelmiszer-pazarlás káros környezeti hatásaira hívja fel a figyelmet.

Magyarországon 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék képződik évente, ennek 49%-a a háztartásokban. Globálisan pedig az élelmiszerek egyharmadát pazaroljuk el és ennek nagy része a szemétlerakókon végzi. Ez nem gond, hiszen lebomlik - gondolhatnánk, azonban ennél bonyolultabb a helyzet. A szerves hulladék erjedése során metán és szén-dioxid is keletkezik, melyek a klímaváltozásért felelős üvegházhatású gázok közé tartoznak. Így lehet az, hogy ha az élelmiszer-pazarlás egy ország lenne, csak Kína és az USA előzné meg szén-dioxid kibocsátásban. 

 

„Az élelmiszer-pazarlásunk csökkentése kis odafigyeléssel megvalósítható, azonban a Földnek sokat jelent. Az EU-ban évente 88 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, ez annyi, mint 1680 Titanic súlya együttvéve. Óriási mennyiség és óriási energia-, víz-, és pénzpazarlás is egyben. Kampányunkkal szeretnénk felhívni a figyelmet a problémára, és a mindennapokba könnyen beépíthető tippekkel, receptekkel segíteni a szemetesük vonalaira odafigyelőket”- mondta el Szabó Eszter, az alapítvány kommunikációs vezetője.

 

Nemcsak a bolygónknak, de pénztárcánknak is jót teszünk azzal, ha odafigyelünk arra, hogy amit megveszünk, azt meg is együk. Világviszonylatban az élelmiszer-hulladék értéke a világ leggazdagabb embere vagyonának másfélszerese. Itthon egy év alatt fejenként “csak” 68 kg ételt dobunk a kukába, ha odafigyelnénk és ezt inkább felhasználnánk, közel 90 ezer Ft-ot spórolhatnánk. Ez úgy jön ki, hogy a KSH 2017-es adatai szerint egy fő havonta 22 513 forintot költ élelmiszerre. Ennek a globális átlag szerint egyharmada kerül a szemetesbe, amely kb. 7000 forint. Egy évre vetítve így jön ki a kb. 90.000 forint.

 

Az élelmiszerpazarlás csökkentésében segít a Felelős Gasztrohős tavaszi, Nem etetem a szemetesem! #zerofoodwaste kampány, melynek nagykövete Döbrösi Laura színésznő, aki maga is elkötelezett környezetvédő. „Nagyon örültem, amikor megkerestek a Gasztrohősök, hogy legyek a Nem etetem a szemetesem! #zerofoodwaste arca. Régóta követem őket és én is vallom, hogy nem csak a testünk számára fontos, hogy mit eszünk, de a bolygónk egészségére is nagy hatással van. A “zöldülésem” elején az élelmiszer-hulladékom mértékére, hatására kevésbé figyeltem. Később azonban elkezdett zavarni, hogy kidobom azt, amit a természettől kapok, elpazarolva azt. Örömmel állok tehát a kezdeményezés mellé és egy teljes hónapos kihívásnak fogom fel a kampányt”- mondta el Döbrösi Laura. 

 

Nem csak a háztartásokban, a vendéglátóhelyeken is tetemes mennyiségű élelmiszert dobnak ki. Ennek csökkentésén dolgoznak azok a Fenntartható Vendéglátóhelyek, akik egy #zerofoodwaste fogással csatlakoztak a kampányhoz. A BB’z Bar&Grillben, a Hatpöttyös Étteremben, a Gettó Gulyásban, az Almalombban és a Csillaghegyi Megállóban kevésbé használt, általában kidobásra kerülő növényi-, vagy állati részből készült ételeket kóstolhatunk egész hónapban. A Mezna, az AKG általános iskola menzája pedig a klímaváltozás napjára készül egy teljes élelmiszerhulladék-csökkentő menüvel a gyerekeknek. A kampányt bemutató sajtótájékoztatót a KIOSK Budapestben rendezték, akik egész évben odafigyelnek élelmiszer-hulladékuk csökkentésére. A KIOSK Budapest executive séfje, Orosz Gábor megosztott néhány hasznos tippet, amivel meg lehet menteni a hulladéknak látszó élelmiszereket. A zöldségek héjából chips és színező anyag készülhet, a brokkoli szára felhasználható zöldségalaplé készítésére, a sárgarépa leveléből pestot készíthetünk, a karalábé és más zöldségek levele saláta alapanyagként hasznosítható.

 

A #zerofoodwaste fogásokért, tippekért, receptekért csatlakozzatok a Felelős Gasztrohős Nem etetem a szemetesem! #zerofoodwaste eseményéhez a Facebookon, valamint kövessétek őket az Instagramon és a gasztrohos.blog.hu-n.

 

forrás: https://wwf.hu/egyeb-termeszetvedelem_/1/ne-etesd-a-szemetesed