Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 1 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ne a csatornába öntse a használt sütőolajat! Mutatjuk, mit tehet vele

  • 2022. november 03.
  • Jakab János

Magyarországon egyre több gyűjtőponton lehet leadni a használt, fáradt sütőolajat.

Nem ritka jelenség az, amikor egy hosszú, kígyószerű képződményt húznak elő a csatornából a Fővárosi Csatornázási Művek munkatársai. Többek közt az okozza a problémát, ha a sütőolajat a lefolyóba öntjük, márpedig

 

"egy csepp olaj akár 1000 liter élővizet is beszennyezhet."

 

Márpedig Magyarországon évente több tízezer tonna sütőolajat használnak fel a háztartások. Az viszont jó hír, hogy a környezettudatosság egyre nő: háromból két ember már nem a lefolyóba önti a sütés-főzés után megmaradt olajat – derült ki a WWF Magyarország és a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MaSzeSz) korábbi felméréséből. A környezettudatosságban pedig segítséget is kapnak, hiszen egyre több gyűjtőponton lehet leadni a használt, fáradt sütőolajat: a hulladékudvarok mellett már számos üzletben és benzinkúton is van lehetőség a lakossági leadásra.

 

A Mol több mint tíz éve indította el a használtsütőolaj-gyűjtő programját, mostanra országszerte 350 benzinkúton lehet leadni a használt étolajat, emellett a Lukoil-kutakon, és az OIL!-töltőállomásokon is leadható a használt sütőolaj. Közel 500 Coop üzletben is elérhetőek az Olajpontok, ahol a háztartásban keletkezett használt étolajat leadhatja a lakosság.

 

Az Aldi Magyarország 2020 decemberében kezdte meg együttműködését a Biofilter Környezetvédelmi Zrt.-vel, amely során az áruházlánc 11 üzleténél helyeztek el a használt sütőzsiradék leadására alkalmas konténereket. Az egyéves tesztidőszak tapasztalatai alapján, az Aldi úgy döntött, hogy országszerte valamennyi olyan üzleténél lehetővé teszi a használt étolaj leadását, amelyek esetében el tudnak helyezni tárolókat. Így mára az áruházlánc 152 üzletéből több mint 100 áruháznál leadható műanyag palackban a sütőolaj.

 

A Magyarországon keletkező használt sütőolaj jelentős többségét a Biofilter Zrt. gyűjti be és hasznosítja újra. A vállalat 2011 óta gyűjti a lakossági használt étolajat a Mol benzinkutakról, amihez az évek során egyre több gyűjtőpont becsatlakozott -– nyilatkozta a hvg.hu-nak a Deák Brigitta, a cég kommunikációs vezetője. Az idei évben már közel 700 közösségi gyűjtőponton lehet leadni a használt sütőzsiradékot. A közösségi gyűjtőpontokhoz a Mol, a Lukoil az Oil! és az M. Petrol benzinkúthálózat, az Aldi áruházai, a Tesco jelenleg nyolc áruháza és a Lidl három egysége csatlakozott. A cég idén elindította az együttműködését a PontVelem Kft.-vel, amely évek óta sikeresen gyűjti országosan iskoláktól a használt elemet, a mobiltelefont és immár a használt sütőolajat is a GyűjtsVelem program keretében.

Szerkesztői megjegyzés: Használt sütőolajat a SPAR 45 üzletében is van lehetőség leadni.

 

A Biofilter elsősorban vendéglátó egységekkel, közétkeztetőkkel, áruházakkal és élelmiszeripari üzemekkel áll szerződéses kapcsolatban használt sütőolaj és élelmiszer-hulladék elszállítására.

 

"Éves szinten közel 15 000 tonna szerves hulladékot kezelünk és hasznosítunk, ebből a használt sütőolaj mennyisége több mint 5 500 tonna. A lakosság által leadott használt sütőolaj mennyisége ennek körülbelül a 10%-a."

– mondta el Deák Brigitta.

 

A begyűjtött használt sütőolajat a csévharaszti feldolgozó üzemben kezelik, és 100%-ban hasznosítják. Egyedi technológiával megtisztítják a használt sütőolajat, majd szeparálják a maradékanyagokat, az így kapott tisztított olajat a biodízel iparág tudja hasznosítani. A visszamaradt maradékanyagok sem vesznek kárba, ezeket biogáz-alapanyagnak tudják felhasználni.

 

Az olaj leadásnál három fontos dologra érdemes odafigyelni:

 

  • lehetőleg válasszunk egy már használt, üres műanyag palackot a gyűjtésre,
  • a sütés után várjuk meg, míg kihűl az olaj, csak utána öntsük bele a palackba,
  • mindig ellenőrizzük le, hogy a kupakot teljesen rázártuk-e, hogy megelőzzük a szivárgást.

 

Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy megkeressük a hozzánk legközelebbi gyűjtőpontot.

 

Cikk forrása: hvg.hu