Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nagyi zöld szokásai

  • 2020. január 09.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

Valószínűleg nem sokat tudnak mesélni a hulladék újrahasznosításról és a környezetbarát anyagokról, pláne a termékek fenntartható életciklusáról, mégis, nagyon inspiráló lehet számunkra az, amilyen hozzáállással és kreativitással közelítik meg a hétköznapi dolgokat. Sőt, az is kiderülhet, hogy az elavultnak vélt házvezetési alapelvek, bár nem rendelkeznek az új környezetvédelmi technológiákkal, valójában a legzöldebb háztartásvezetést rejtik!

 

 

1. Szárítsuk a mosott ruhákat a szabadban

A napon száradt ruha friss illatát semmilyen öblítőszer nem tudja visszaadni, s az sem mellékes, hogy a szárítógép működtetésének mellőzésével energiát spórolunk meg.

 

2. Tartósítsuk a szezonális terményeket

Nagyszüleink idejében fontos feladat volt a zöldségek és gyümölcsök tartósítása, napjainkban azonban kevés háziasszonynak marad rá ideje. Pedig praktikus módja az élelmiszerköltségek csökkentésének, ráadásul ha helyi, megbízható termelőktől vásároljuk az alapanyagot, egész évben egészséges élelemmel láthatjuk el családunkat.

 

3. Használjunk egyszerű, kímélő tisztítószereket

A manapság oly népszerű antibakteriális és illatosított sprék, folyékony szappanok, súroló- és ápolószerek viszonylag újkeletűek, ám teljesen szükségtelenek. A felmenőink háztartásában használt, olyan jól bevált szerek, mint például az ecet, a szódabikarbóna, vagy a bórax, ma is kiválóan megfelelnek a célnak – sőt, talán még jobban is, hiszen alkalmazásukkor nem lélegezzük be a felszabaduló mérgező vegyi anyagokat.

 

4. Tanuljunk meg varrni

A ruhafoltozás, ruhajavítás egy hihetetlenül hasznos, ám kihalófélben lévő tudomány. Sajnos, manapság olcsóbb másikat venni, mint megvarrni. Pedig hányszor kértük meg a Nagyit, hogy varrja fel az új nadrágunk szárát, mert egyébként olyan jól áll, vagy hogy tegyen foltot a kedvenc pulcsink könyökére!

 

5. Hasznosítsuk az élelmiszermaradékot

A Nagymamák pontosan tudják, mi minden található a hűtőszekrényükben, amiket aztán nem haboznak felhasználni a főzés során. Ehhez időnként el kell térni a recepttől, viszont egy falat étel sem megy kárba. Ja, és persze mindig csak annyit szedjünk a tányérba, amennyit biztosan megeszünk!

 

6. Termeljünk konyhakerti növényeket

Egy nagyobb cserépedényben fűszernövények, néhány sor zöldség, pár gyümölcsfa – nem foglalnak sok helyet, és a gondozásuk sem viszi el sok időnket, mégis ízletesen kiegészítik ételeinket (és csökkentik beszerzési költségeinket).

 

7. Készítsünk ágytakarót a régi, kopott ruhadarabokból

Az elnyűtt, megunt ruhadarabok újrahasznosításának nagyszerű módja, ha foltokra daraboljuk az anyagot, amiket aztán összevarrunk takarónak. Ez bonyolultnak hangzik, de valójában egyszerű, s hasznos, egyedi ajándék lehet a család minden tagja számára.

 

8. Használjunk textil konyharuhát és törlőrongyot

Nem hiszem, hogy a Nagymamám használt volna papír törlőkendőt. Konyharuha és törlőrongy segítségével takarította fel a piszkot, amiket aztán kimosott. Ez egy remek ötlet, amivel csökkenthetjük a háztartásunkban keletkező hulladékot - és törlőrongyként újrhasznosíthatunk néhány ruhadarabot is.

 

9. Gyűjtsük az esővizet

Az eresz aljára állított hordóban összegyűlt esővízzel öntözhetjük a kiskertet vagy a cserepes virágokat, öblíthetjük a WC-t, sőt, akár egy kerti mosdótálat vagy madáritatót is utántölthetünk.

 

10. Tartsuk karban használati tárgyainkat

Lenyűgöző, hogy nagyszüleink házában ma is ugyanazokat a régi edényeket, ágytakarókat, törülközőket és bútordarabokat találjuk használatban, mint gyermekkorunkban. Az ő környezetük élő példa arra, hogy a barátságos, meghitt otthon megteremtése érdekében nem szükséges mindig újra cserélni régi dolgainkat.

 

Forrás: http://www.treehugger.com/slideshows/green-home/10-tips-grandma-greener-home-ss/

 

közvetlen forrás: kislabnyom.hu