Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Műanyag hulladékoktól szennyezettek az olaszországi tavak

  • 2018. augusztus 08.
  • CsViki

Egy olasz környezetvédő szervezet, amely első ízben mérte fel a dél-európai ország édesvizeinek állapotát arra figyelmeztetett, hogy Olaszország tavai hulladékkal, mikroműanyagokkal és kezeletlen szennyvízzel szennyezettek. A jelentést a szervezet Goletta dei Laghi – a Tavak Szkúnere – nevű hajójának fedélzetén dolgozó kutatók eredményeire alapozták.

A szakemberek június és július folyamán gyűjtöttek mintákat Olaszország öt nagy tavának – Comói-tó, Garda-tó, Iseói-tó, Lago Maggiore, Trasimeno-tó – húsz strandjáról, amelyek mindegyike népszerű turistacélpont.

A Legambiente olasz környezetvédő szervezet szerint a kutatók átlagosan 2 és fél szemétdarabot találtak négyzetméterenként a partokon, és a hulladékok 75,5 százaléka műanyag volt. A műanyaghulladékok több millió mikroműanyag-részecskére bomlanak szét, amelyeket lehetetlen teljesen eltávolítani és bejutva a táplálékláncba, károsítják a helyi biológiai sokféleséget.

A kutatásból az is kiderült, hogy cigarettacsikkek fordulnak elő a legnagyobb darabszámban, utána a törött üvegek, a cukorka és burgonyaszirom csomagolóanyagok következnek a sorban. A szervezet továbbá arra is figyelmeztetett, hogy az ország 17 tavából, köztük a nagy tavakból vett minták 55 százalékában mutattak ki kezeletlen szennyvízből származó rendkívül nagy mennyiségű baktériumot.

A Legambiente a népszerű olaszországi tengerpartokat is ellenőrzi. A szervezet Goletta Verde – Zöld Szkúner – nevű hajója az elmúlt harminc évben minden nyáron körbevitorlázta az Appennini-félszigetet, hogy az önkéntesek és a kutatók mintákat gyűjtve felmérjék a vizekben lévő baktériumok mennyiségét és a szennyezettség mértékét.

 

Forrás: MTI/dontwasteit.hu