Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Műanyag export - mégsem kerül újrahasznosításra

  • 2019. február 15.
  • Enikő
Nem egy meteorit által hozott ismeretlen vírus, nem a következő jégkorszak, de nem is a harmadik világháború fogja kihalásra ítélni az emberiséget. A végítélet napját valószínűleg a műanyag fogja elhozni számunkra – a BBC cikke szerint. A Föld egyes helyein már katasztrofális a helyzet. Malajziában szinte fulladoztak a helyiek egy kisvárosba importált műanyag-szeméthegytől.

Mára már mindenkihez eljutott a hír, hogy a műanyag okozhatja a vesztünket, mert a plasztik-szeméthegyek, az újrahasznosítási törekvések ellenére is egyre csak nőnek. Malajzia most szembesült ezzel a tragédiával, miután üzleti érdekből a világ legnagyobb műanyaghulladék importőre lett. Míg 2015-ben összesen “csak” 250 ezer tonnát, a 2018 júliusi adatok szerint fél év alatt már 750 ezer tonnát importáltak. A változást az hozta, hogy Kína betiltotta a külföldi műanyag hulladék importját, amit a környezetvédő szervezetek akkor ünnepeltek, hiszen csak 2017-ben Kína 7 millió tonna hulladékot vett. De a szemét nem fogy el, csak új helyet keres, valahova vinni kell. A műanyag szemét nagy része, amely főleg Nagy Britanniából, az Egyesült Államokból és Japánból származik, végül Malajziában landolt, ahol elvileg újrahasznosítják a nagy részét. Pontosan az ország legnagyobb kikötőjéhez közeli 30 ezres kisvárosba Jenjaromba érkezett tonnaszámra a műanyaghulladék, ahol mint kiderült, több tucat illegális szeméttelepet is találtak.

 

Yanlaji, vagyis; “nyugati szemét” – így hívják a helyiek az importált műanyag-hulladékot Malajziában. A problémák akkor kezdődtek, mikor a helyi lakosok éjszaka rendszeresen borzalmas bűzre ébredtek. Elmondásuk szerint éjfél után minden éjjel émelyítő égett gumi szagot éreztek. Kiderült, addigra már 33 hivatalos és jónéhány illegális szemétlerakóhely létesült Kuala Langat kerületben, ahol Jenjarom is elhelyezkedik. De a vállalásaikkal ellentétben a műanyagok egy részét illegálisan elégették az éj leple alatt. A szeméthegyek egy része a pálmaolajfa ültetvények közelében, míg a többi a kisváros mellett helyezkedik el. A szag ellenére csak akkor derült fény a bűzös üzletre, amikor a lakosok különböző egészségügyi problémákat kezdtek magukon észrevenni és szembesültek a kisvárost körbevevő műanyag-hegyekkel. Köhögés, rosszullét, hányinger, furcsa kiütések és más következményei lettek az égő műanyag állandó belélegzésének. Szakértők szerint az ilyen típusú mérgezett levegő hosszú távon rákos megbetegedéseket is okozhat.

 

Nem minden műanyag újrahasznosítható

 

A műanyaghulladék nagy része valóban újrahasznosítható egy eljárás segítségével és más típusú műanyag gyártására lehet ismét felhasználni. De nem minden típusú műanyag újrahasznosítható. Ezeket a felesleges termékeket a hulladékkezelő központokba szállítják, ahol elvileg megsemmisítik azokat, de a valóságban simán eltemetik, vagy ahogy Jenjaromban is történt, illegálisan elégetik.

 

A helyi lakosok óriási felháborodása végül kormányzati lépéseket eredményezett. Felszámolták a cégeket és eltüntették a szemét nagy részét a környékről. 4 ezer tonna szemét így is ott maradt mementónak, amit ma bárki megmászhat, aki arra jár.

 

A probléma nem egyedi Malajziában és a hatóságok szinte tehetetlenek, mivel a földterületeket a helyik bérbe adják ismeretlen vállalatoknak, melyek ha kiderül a turpisság, lelépnek és máshol újra kezdik a szeméthegyek építését. Az állam ennek ellenére nem tiltja be a műanyaghulladék behozatalt, ahogy Kína tette, inkább szigorúbb szabályzással próbálja engedélyekhez kötni a plasztikszemét-üzletet.

 

Jenjarom példája is megmutatta a világnak mekkora a probléma. A műanyag újrahasznosítási rendszerben hatalmas hiba van. A műanyaghulladék saját nemzetközi kereskedelmi kóddal rendelkezik ( HS3915). De amit nem vesz figyelembe ez a kód, hogy az importált hulladék jó minőségű vagy szennyezett. Addig nem derül ki, ameddig kézzel ki nem válogatják. Az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programjának 2017-es jelentésében elismerték, hogy a vegyes műanyag hulladékok szokványosak, mint “tiszta műanyaghulladék” vannak jelölve. Egy megfelelő címkézési rendszerre lenne szükség a szakértők szerint, amely képes figyelembe venni ezt a megkülönböztetést. Ez mindenképp segítene, hogy esetleg egy másik város Malajziában , vagy a világ bármely részén ne jusson Jenjarom sorsára.

 

 

forrás: https://www.lokal.hu/2019-02-vegitelet-muanyag-altali-halal/