Mosódió: a koszos ruha természetes tisztítója

 • 2022. április 24.
 • Jakab János

Élhető bolygón szeretnénk élni és gyermekeinkre is azt akarunk hagyni. A környezettudatosságnak egyre nő a szerepe a háztartásban is. A mosódió az egyik lehetőség - hívja fel a figyelmünket a Coloré. hu oldalon megjelent cikkében Rónai Márta.

banner

A mai világban már annyi minden segíti a munkánkat a háztartásban. Nemcsak az eszközpark bővült számos olyan géppel, amely a hatékonyabbá és egyben gyorsabbá is teszi a teendőinket, de prioritást kezd élvezni az energiatakarékosság és a környezettudatosság is. Ismerd meg a mosódió erejét!

 

Hiába energiát spóroló egy háztartási gép, ha a természetre nézve ártalmas. A szennyes ruháink tisztítás teljesen hétköznapi feladatunk. Ha már a szupermodern automata mosógépek megkímélnek minket a mosástól, akkor mi is kíméljük meg a természetet.

 

Mi fán terem a mosódió?

Nem, nemcsak egy dióra emlékeztető, mesterségesen előállított, de természetes anyagú mosószerről van szó, ugyanis a mosódió tényleg fán terem. Leginkább Délkelet-Ázsiában őshonos a mosódiófa. Úgy is nevezik még, hogy szappanfa, latinul Sapindus mukorossi. Diótermése körülbelül három centiméteres átmérőjű, héja szaponint tartalmaz, amely elnevezéséből is érzékelteti, hogy szappan jellegű. Vízben oldódva tényleg úgy viselkedik, mint a szappan: tisztít.

 

mosó

Tedd mosózsákba a diókat mosásnál és utána szárítsd ki a diókat, hogy következőleg is fel tudd használni / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

 

Használata egyáltalán nem újkeletű. A szubtrópusi vidékeken, ahol a szappanfa megterem, ott az emberek évszázadokkal korábban rájöttek arra, hogy mire fel lehet használni a termést. Természetességében és tisztító erejében azonban ott is meglátták benne a lehetőséget, ahol a szappanfa nem él meg. Ez az ősi mosószer még mindig nem örvend olyan nagy népszerűségnek, mint kellene.

 

Amiért érdemes áttérni a mosódió használatára

 1. teljes mértékben természetes, így maximálisan környezetbarát megoldás,
 2. a dió és a héja is kiváló mosószer, amely 30-95 Celsius fok között nagyon jól teljesít,
 3. vízlágyító hatású,
 4. tárolása egyszerű,
 5. habár nincs illata, mint az öblítőnek, azonban a szagokat semlegesíti,
 6. a mosógép a baktériumok, gombák, vírusok telep- és szaporodóhelye. A mosódió azonban képes a kórokozók elpusztítására,
 7. remek folteltávolító,
 8. egy-egy dió és a héja többször is felhasználható,
 9. főzetként elkészítve folyékony mosószer, más tisztítószer is készíthető belőle,
 10. nemcsak a ruhákat, de a mosógépet is tisztítja,
 11. nem irritálja a bőrt,
 12. megfizethető áron lehet hozzájutni,
 13. komposztálva még tovább fel lehet használni,
 14. megújuló, hiszen a természetben terem,
 15. az állatkísérletektől mentes.

 

Hogy mi mindent érdemes még tudni róla, milyen pozotívumokat lehet említeni a mosódióval kapcsolatban, hogyan lesz folyékony, illetve milyen egyéb környezetbarát alternatívái vannak, arról a Coloré.hu cikkében olvashattok bővebben.

 

Cikk és kép forrása: colore.hu