Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mit tehetünk, ha kevés a szemetünk?

  • 2017. december 19.
  • sklania

Többen is vannak, akik egyedül élnek vagy ritkán tartózkodnak otthon, akkor is rövid ideig. Kevés hulladék gyűlik össze az ilyen háztartásokban, drágának és rugalmatlannak találják a közszolgáltatást. A települések határában megjelenő illegális szemétlerakókat is ezzel magyarázzák. Olvasóink ösztönzésére utánajártunk a kérdésnek.

Minden héten előre meghatározott napon szállítja el a közszolgáltató a háztartásoknál keletkezett hulladékot. Ez a többségnek megfelelő és bevált módszer, de akadnak olyanok, akiknek ritkább, akár havi egy szállítás is megfelelne.

 

– Nincs rá lehetőség, hogy megszabaduljak a nevetségesen kis mennyiségű szemetemtől. Hetente egy kis zacskó hulladékom van, alig tartózkodok itthon, máshol dolgozok – kereste meg szerkesztőségünket a tiszaszőlősi Eszenyi Gyula.

 

– Két hetente egy alkalom is megfelelő lenne, de azt mondják, hogy ilyen szerződést nem lehet kötni. Zsákot is csak akkor kapok, ha van szerződésem. Most úgy oldom meg, hogy a szomszédom vásárol zsákot, abban helyezem ki a szemetet a kukája mellé – részletezte panaszát.

 

Szerinte nem ez a hosszú távú megoldás. Zavarja, hogy nem köthet olyan szerződést, mely számára is megfelelő lenne. Nem az a gond, hogy nem szeretne fizetni, természetesen kiegyenlíti az igénybe vett szolgáltatás árát. A problémát abban látja, hogy annyit és olyanért kellene fizetnie, amit nem vesz igénybe teljes mértékben.

 

A felmerült észrevételt néhány nyaralótulajdonos is megerősítette. Például Abádszalókon és Tiszafüreden is vannak olyanok, akik nem kereskedelmi szálláshelyet üzemeltetnek. Mivel nagyvárosban élnek, szívesen töltik az idejüket a Tisza-tó nyugodt környezetében.

 

Bár rendelkeznek szerződéssel, szemetüket folyamatosan elszállítják, meglátásuk szerint előnyös lenne egy rugalmasabb szolgáltatási paletta kialakítása, hogy ritkább szállítási lehetőséget is lehessen választani. Eszenyi Gyula szerint ez az egyik oka annak, hogy a települések határában illegális szemétlerakók jelennek meg.

 

Nála csak ennyi hulladék gyűlik össze egy héten, mutatja a szőlősi Eszenyi Gyula.

Fotós: Ujvári László

 

A kérdés azonban nem olyan egyszerű, a probléma megoldása nem a közszolgáltató kezében van, hiszen az csak a jogszabályok betartásával végzi munkáját.

 

– Rendelet határozza meg, hogy miért nem lehet a szolgáltatást ritkábban használatba venni – tájékoztatott honlapunk kérdésére az NHSZ Tisza Nonprofit Kft.

 

– A szóban forgó hulladékot nagyvárosi környezetben hetente legalább kétszer, egyéb lakóterületen legalább egyszer, illetőleg szükség szerint nagyobb gyakorisággal kell elszállítani – magyarázták.

 

A szolgáltató törvényes működését jogszabály előírásai határozzák meg, emellett más szabályok alkalmazását is meg kell oldaniuk. Ezt tovább fokozza a helyi önkormányzatok által alkotott rendelet, mely választ ad arra a kérdésre:

 

Van-e a lakosnak választási lehetősége?

 

– E közszolgáltatás igénybevételére az ingatlan használójának jogszabályi kötelezettsége áll fenn. A közszolgáltatás kötelezően igénybeveendő – hangsúlyozták a közleményben -, a lakosság viszont választhat százhúsz, valamint hatvan literes edényméret közül.

 

Az önkormányzatok vonatkozó rendelete általában kimondja: az ingatlanhasználó a közszolgáltatásból nem vonhatja ki magát arra való hivatkozással, hogy a szolgáltatást hulladéktermelés hiányában nem, illetve csak részben veszi igénybe.

 

Sokan így azt a megoldást választják, hogy a szomszéd gyűjtőedényébe helyezik a szemetüket, hiszen szerződés híján gyűjtőzsákhoz sem juthatnak. A közszolgáltató válasza szerint az említett zsák használata csak többlet hulladék keletkezésével vehető igénybe.

 

Amennyiben a hulladék mennyisége alkalmanként haladja meg a gyűjtőedény tartalmát, azt a közszolgáltató által erre a célra rendszeresített, emblémával ellátott zsákban helyezhetik ki.

 

Érthető és világos az olvasók és üdülőtulajdonosok észrevétele, ugyanakkor látni kell, hogy a szolgáltató betartja az előírásokat melyek a szóban forgó esetekre is kínálnak megoldást.

 

– Társaságunk egyéni eltéréseket nem állapíthat meg, nem veheti figyelembe a szociális helyzeteket egyetlen ügyfél vonatkozásában sem. Méltányosságot mindig az illetékes önkormányzat képviselő testülete gyakorolhat – fűzte hozzá közleményében az NHSZ Tisza.

 

Az edényméret választásával tehát orvosolható a jelentkező probléma, érdemes megfontolni annak alkalmazását, főként azt figyelembe véve, hogy ritkább – akár több hetenkénti – szállítás esetén a lebomló szerves hulladék komoly higiéniai és környezetterhelési kockázatot jelent.

 

forrás:

https://www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/kozelet-jasz-nagykun-szolnok...