Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Miskolcon is vásárolhatunk végre csomagolás nélkül

  • 2021. április 09.
  • Enikő

Egy ambiciózus szendrői fiatalember nyitotta meg a megyeszékhely első hulladékmentes üzletét.

Letisztult, egyszerű, ízléses, természetes kis üzlethelyiség fogad, amikor belépünk a megyei rendőrkapitányság mellett egy hónapja nyílt GreenDale ABC fotocellás ajtaján. Az átmeneti megoldás végül nagyon jól jött a pandémia idején, hiszen így érintésmentes még a belépés is. A kis bolt fapolcain hatalmas üvegekben sorakoznak a kimérős finomságok, melyekből saját dobozba, zsákba, üvegbe tudunk vásárolni. Magok, aszalványok, lisztek, tészták, rizsek, rágcsálnivalók, csokik, tisztítószerek, szinte minden alapélelmiszer és kellék, ami egy háztartásba kell. Kertész Alex, az üzlet tulajdonosa hatalmas lelkesedéssel mesélt a városban ezidáig úttörőnek számító vállalkozásáról.

 

miskolc

 

Egy helyen minden

 

Alex Szendrőről származik, ám már hét éve Budapesten élt, a pandémia azonban az ő életét is fenekestől felforgatta. Sokszor kellett hazautaznia, és mivel ő maga is már egy jó ideje csomagolásmentesen vásárol, illetve vegán étrendet követ, nem tudott itt a környéken bevásárolni. Mindig hoznia kellett magával mindent, ami lássuk be, rettentő kényelmetlen. Aztán elvesztette a munkáját, nem is talált utána egy évig olyan állást, amiben megtalálta volna a számításait, no meg már korábban is foglalkoztatta egy saját vállalkozás ötlete. Majd jött egy állami támogatási lehetőség, mondhatni minden jel arra mutatott, itt az ideje saját lábra állni, tehát úgy döntött, miért is ne, megpróbál nyitni itt egy ilyen üzletet. De nem volt ilyen egyszerű az idáig vezető út, inkább hosszadalmas, meséli Alex.

 

– Ez egy hosszú folyamat volt, úgy két éve először megpróbáltam néhány dolgot csomagolásmentesen megvenni, mert így nem nekem kellett odafigyelni azokra a dolgokra, amik nekem fontosak. Például a származási helye, vagy hogy ökotudatos és etikus gazdálkodásból származzon az adott termék. Elkezdtem Budapesten hulladékmentes boltban vásárolni, ami számomra egy kényelmes alternatíva volt, mert nem tizennyolc különböző helyről kellett összeszednem csomagolásmentesen a dolgokat, hanem egy helyen megkaptam mindent. De nagyjából egy fél éve jutottam el oda, hogy azt mondhassam, hulladékmentes életmódot élek. Most jutottam el oda, hogy a kommunális hulladékom majdnem egyenlő a nullával – mesél a kezdetekről Alex.

 

miskolc

 

Fontos a hazai termék

 

Noha egyedül viszi az üzletet, az édesanyja, akinek 25 év kereskedelmi tapasztalata van, nagyon sokat segített a kezdetekkor. Leginkább a különböző élelmiszerbiztonsági, engedélyeztetési folyamatokban hasznosította édesanyja tudását Alex, hogy biztosan minden megfeleljen az előírásoknak. A boltban szinte csak Magyarországon gyártott, felelős gazdálkodásból származó, vegán és kézműves termékeket lehet kapni. Persze van néhány dolog, ami nálunk nem terem meg, de már kikerülhetetlenül hozzánőtt az életünkhöz, de ezeket is igyekszik magyar forgalmazón keresztül, környezetbarát gyártótól beszerezni. Illetve minden csak olyan mennyiségben van, ami rövid időn belül kipörgethető, hiszen a legtöbb áru tartósítószerektől, adalékanyagoktól mentes. Az élelmiszereken kívül környékbeli kézművesek re-szalvétái, szendvicscsomagolói, mosható betétei, vászonzsákjai is megvásárolhatóak.

 

miskolc

 

– Első körben olyan termékeket igyekeztem beszerezni, amiket már kipróbáltam és tudom, hogy kiváló minőségűek. De nyitott vagyok arra, hogy megbeszéljük a vásárlókkal, mire van igény, ennek megfelelően tudom majd később feltölteni a polcokat, és folyamatosan fejlődni – az árak is dinamikusan változnak ehhez mérten. Mindenki árérzékeny, én is, de nem az a célom, hogy milliomos legyek, hanem azt szeretném, hogy sokáig fennmaradjon az üzlet és akiknek hozzám hasonlóan fontos a környezettudatosság, azoknak legyen lehetősége a piac mellett. Félreértés ne essék, nem akarom felvenni a piaccal a versenyt, egyrészt, mert kicsi a kapacitásom, ott pedig sokkal nagyobb a választék, nálam pedig inkább az alapvető tartós élelmiszerek kaphatóak. Másrészt a piacos vásárlás része ennek az életmódnak, sokkal jobb ott megvenni a frissárut. Inkább választási lehetőséget szeretnék nyújtani, terjeszteni ezt az életmódot és segíteni például a vegánoknak megkönnyíteni a vásárlást. Egy hónapja vagyok nyitva, de meg vagyok elégedve a vásárlőerővel, és nagyon remélem, hogy még egy év múlva is itt leszünk, izgatottan várom a jövőt – tette hozzá az üzlettulajdonos.

 

forrás: www.boon.hu

1%