Miben vigyük magunkkal az italunkat? Melyik palackba, kulacsba mit és hányszor tölthetünk?

 • 2024. július 09.
 • Jakab János

Ha sok éven át használjuk, mindig újratöltjük és megfelelően tisztítjuk, a saját kulacs garantáltan fenntarthatóbb választás annál, mintha minden alkalommal elbobható palackos vagy dobozos italt veszünk. Mivel azonban többféle kulacsból is juthatnak kockázatos anyagok, mikroműanyagok az italunkba, érdemes odafigyelni, hogy milyen anyagból készült, mennyire jó tisztítható a kulacs, amit veszünk. Fontos az is, mit tölthetünk és mit nem tölthetünk bele.

Nemrég részletesen foglalkoztunk azzal, milyen egészségi kockázatai lehetnek – az egyértelmű hulladéktermelési probléma mellett – annak, ha PET-palackban, alumínium dobozban vagy italos kartondobozban vásárolt italt iszunk.

Ha ennél környezettudatosabbak vagyunk, és nem akarunk hulladékot termelni, viszünk magunkkal innivalót. De miben?

 

A biszfenolok teljes betiltását követeljük az Európai Uniótól!

A hormonkárosító BPA-t már több termékcsoportban is betiltották, ezért a gyártók egyéb típusú biszfenolokkal váltják ki a BPA-t, amelyek hasonlóan kockázatosak lehetnek az egészségre.

 

Baj-e, ha újra töltjük a PET palackot?

Az alu-doboz vagy az italkarton doboz újratöltése nem túl megvalósítható, viszont adja magát, hogy a PET palackot vagy a csavaros üveg palackot használjuk kualcsként.

Legyen szó akár kulacsokról, akár otthon újratöltött palackokról, ha többször használjuk újra az italcsomagolást, egyre nagyobb az esélye, hogy baktériumok vagy penészgombák szaporodnak el a belső falán. Különösen akkor, ha nem tisztítjuk őket alaposan, vagy hosszabb ideig hagyjuk benne állni az italunkat. A baktériumok fertőzéseket okozhatnak, és toxikus anyagok felszabadulását is okozhatják. A nem megfelelően szárított palackokban penészgombák is megtelepedhetnek, amelyek spórái allergiás reakciókat és légzőszervi problémákat idézhetnek elő.

A PET palackok újratöltésével még több baj is van. A baktériumok és penészgombák mellett gond az újrahasználattal az is, hogy gyakorlatilag minden műanyag italcsomagolás, akár többször használt PET palack vagy a műanyagkulacsok, mikroműanyagok forrásai. A legtöbb műanyag, akár PET, de például a polipropilén kifejezetten idővel elhasználódik és mikrorepedések jelenhetnek meg rajtuk, amelyek mikroműanyagokat bocsáthatnak ki, ezekbejuthatnak az italba és végül a szervezetbe is.  

 

sites

 

Milyen kulacsot kerüljünk?

Kerülendő anyagok

 • Polikarbonát (PC) kulacsok: az átlátszó, plexi szerű polikarbonát műanyag kulacsokból kijuthatnak biszfenolok, különösen forró vagy savas folyadék hatására.
 • Alumínium kulacsok: az epoxigyanta bevonatú alumínium kulacsokból BPA szivároghat ki, ami szintén egészségkárosító.

Elővigyázatossággal kezelendő anyagok

 • PET-ből készült kulacsok: bár ritkák, de ezek is aprózódnak és szivároghatnak ki belőlük kockázatos anyagok.
 • Polipropilén (PP) kulacsok: a polipropilén bár biztonságos műanyag, viszonylag hamar elkezd kopni és így mikorműanyag kerülhet az italunkba. Ha látjuk, hogy kopott, ne használjuk többet ivásra!
 • Egyes biztonságosnak jelölt műanyag kulacsok: sok új BPA-mentesnek jelölt új műanyag kulacs terjedt el. Ma már tudjuk, hogy a biszfenolok közül nem csak a BPA veszélyes az egszségre. Több más anyag jelenleg biztonságosnak tűnik, például a tritan műanyag kulacsok, ám még nincs sok információ a lehetséges kockázataikról.

Biztonságosabb választások

 • Üveg kulacsok: az üveg kulacsok biztonságosak, ám mivel törékenyek, fontos, hogy legyen rajtuk valami a törési kockázatot csökkentő, például textilbevonat.
 • Rozsdamentes acél kulacsok: a bevonat nélküli, élelmiszer csomagolásra alkalmas rozsdamentes acél kulacsok a legbiztonságosabbak, mivel ezekből nem szabadna vegyi anyagnak az italba jutnia.

 

Összefoglalva: a hő és a savas ital a legtöbb palackban nem jó

 • Érdemes kerülni mind környezeti, mind egészségügyi szempontból az eldobható csomagolást. Fontos tapasztalat, hogy ha az eldobható műanyag italcsomagolást más eldobhatóval váltjuk ki, az nemcsak a környezetünket terheli, de fokozott egészségi kockázatot is jelenthet.
 • Az eldobható csomagolás rendszeres újratöltése nem igazán biztonságos megoldás.
 • A hőhatás semmilyen italcsomagolásnak nem jó.
 • Az üvegen kívül a savas közeget sem bírják jól az italcsomagolások és egyes anyagok kioldódását az alkohol is segíti.
 • Mikrohullámú sütőben is lehetőleg üvegben, kerámiában melegítsünk, mert a műanyagokból sok problémás anyag juthat ki.

A papír és a műanyagok újrahasznosítása környezeti szempontból kívánatos – bár a hulladékhierarchiában a megelőzés (pohár-, kulacshasználat) és az újrahasználat (betétdíjas, újratölthető palack) előrébb van —, de az újrahasznosított műanyagok és újrahasznosított papírok rendszeresen tartalmaznak szennyező anyagokat, így nem feltétlenül előnyös, ha ezekből készül az italcsomagolás.

Összefoglalva, bár az eldobható italcsomagolások – legyen az műanyag, papír vagy alumínium – kényelmesek, ám terhelik a környezetet és különböző egészségügyi kockázatokat jelenthetnek. A többször használatos italcsomagolásra, italos poharakra pedig a műanyagoknál eggyel biztonságosabb alternatívának tűnnek a hagyományos anyagból, így a rozsdamentes acélból, üvegből készült termékek.

 

Cikk forrása: tudatosvasarlo.hu