Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 1 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mennyire fenntarthatóak a vörösszőnyeg ruhakölteményei?

  • 2023. március 24.
  • Jakab János

A filmes díjátadó szezon alatt a színészek és zenészek közül sok százan lépnek a vörösszőnyegre, ehhez pedig elengedhetetlen egy modern, elegáns ruha. A hírességek megjelenését a díjátadó gálákon mindenki kíváncsian figyeli, ezért a meghívottak igyekeznek makulátlanul kinézni. A ruhák nagy része kiváló minőségű tervezői darab, azonban amennyiben egyszeri használat után leselejtezzük őket, úgy az életútjukhoz viszonyított környezetterhelésük aránytalanul naggyá válik. Szerencsére nem mindenki ragaszkodik minden alkalommal a teljesen új viselethez.

Simon Stiell, az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó ügyvezető titkára azt fogalmazta meg, hogy a divatiparnak „tovább és gyorsabban” kell lépnie a kibocsátás csökkentése érdekében, és be kell bizonyítania, hogy az ágazat komolyan gondolja a rendszerszintű változásra való áttérést. Későbbi nyilatkozata alapján már történt előrelépés, de még így is hosszú utat kell megtennie az ágazatnak. Stiell szerint ugyanis a divatipar világméretekben annyi üvegházhatású gázt bocsát ki, mint amennyit Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság gazdasága együttvéve.

 közösségi adományozás

 

Az UNECE (Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottsága) is hasonlóan vélekedik a témában. Becslésük szerint a divatipar a globális szén-dioxid-kibocsátás 2-8%-áért felelős. A díjátadók során emiatt a szám miatt a tervezők és a színészek is egyre jobban próbálnak odafigyelni a környezettudatosabb ruhák kiválasztására. A fenntarthatóságra való törekvések pedig néha megjelennek a díjátadók vörösszőnyegén is.

 

Vintage alternatívák

 

Előfordul, hogy a hírességek ruhadarabjaikat az általuk kedvelt divatmárkák vagy tervezők archívumaiból kölcsönzik, így elkerülhető, hogy a ruhaköltemények pár alkalom után a szeméttelepre kerüljenek. Miattuk sokkal elfogadottabbá vált, hogy az emberek használt ruhákat hordjanak. A használt ruhák egyre inkább a divat részét képezik, ugyanis a Londoni Divathéten már mutattak be vintage ruhakollekciót.

 

Ez a megoldás viszont nem száz százalékban fenntartható. A csúcskategóriás ruhákra természetesen máshogy kell gondolni, mint a saját hétköznapi ruháinkra. A strapabíró minőség miatt ugyan többször is fel lehetne őket venni, még ha nem is ez az általános sorsuk, azonban a különleges anyagok vegytisztítást igényelnek, ami rendkívül környezetszennyező.

 

Újrahasznosított ruhák

 

Néhány híresség egyáltalán nem szeretné ugyanazt a ruhát vagy ruhadarabot viselni egynél több eseményen, mások azonban nem utasítják el ezt az ötletet. Cate Blanchett számára például a 2023-as Bafta-díjátadóra azt a Maison Margiela ruhát dolgozták át, amelyet a színésznő a 2015-ös Oscar-gálán is viselt. A színésznő az elmúlt években többször viselt már olyan öltözetet, amellyel a fenntarthatóságot helyezte előtérbe. Ezeket nemcsak több alkalommal veszi fel, de olyan újításokkal teszi ezt, amelyekkel teljesen új megjelenést kölcsönöz a ruhadarabok számára.

 

Az idei Oscar-gálán szintén a fenntarthatóságot választotta. A Louis Vuitton divatház archívumából került elő a merészen drapírozott kék felső, és ehhez egy teljesen fenntartható anyagból készült, tengerészkék szoknya párosult. Az összeállítást Elisabeth Stewart, a színésznő vörösszőnyeges stylistja állított össze.

 

Katalin walesi hercegné is előszeretettel hordja ugyanazokat a ruhákat. Legutóbb a 2022-es Bafta-díjátadón vett részt egy módosított, 2019-ben is viselt Alexander McQueen ruhában.

 

humusz

 

A flitterkérdés

 

Sajnos sok ruhát műanyag flitterekkel díszítenek, amelyek hosszú idő alatt, nehezen bomlanak le.

„Számos cég dolgozik a flitterek alternatíváján”

– nyilatkozta Vicky Wake, a Teesside-i Egyetem divatszakmai előadója. Olyan flittereket gyártanak, amelyek újrahasznosított anyagokból készülnek, biológiai úton képesek lebomlani, vagy pedig beolvaszthatók és újrahasznosíthatók. Habár általánosságban a ruhaipar nagyon szennyező és ennek a csúcsát jelentik a nagy mennyiségű és drága anyagokból összeállított „egyszerhasználatos” alkalmi viseletek, az reményre adhat okot, hogy a legnagyobb hírességek számára is fokozatosan fontosabbá válik a fenntarthatóság iránti igény, ugyanis választásaikkal befolyásolni tudják a fogyasztókat. A gardróbunkat illetően is érdemes tudatos döntéseket hoznunk, ha szeretnénk ökológiai lábnyomunkat a lehető legkisebbre redukálni.

 

Cikk és kép forrása: korkorosgazdasag.hu/(pagesix.com, unfccc.int, irishnews.com, instagram.com)