Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megjelent a 2022. évi Országos Gyűjtési és Hasznosítási Terv

  • 2022. április 27.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

Bár a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény szerint a tárgyévet megelőző év szeptember 20-ig kell előkészíteni, csak április 20-án jelent meg a 2022. évi Országos Gyűjtési és Hasznosítási Terv. A terv a környezetvédelmi termékdíj-köteles termékekből Magyarország területén képződő hulladékok mennyiségének nyomon követésére, gyűjtésére és előkezelésére/hasznosítására vonatkozó feladatok éves tervét tartalmazza.

 

2022-ben 2021-hez hasonlóan a gyűjtésre és hasznosításra illetve gyűjtésre és előkezelésre adott állami finanszírozás bontva kerül megadásra a tervben. Újdonság, hogy az ipari eredetű műanyag PET csomagolási hulladékok újrafeldolgozása nem kerül finanszírozásra, így ipari eredetű műanyag csomagolásoknál a korábbi három anyagkategória helyett csak kettő van. Ugyancsak új, hogy a csomagolási hulladékok táblázatában a keletkező hulladék mennyisége és a hasznosítás immár a módosított Hulladék Keretirányelv szerinti, az először 2020-ról, mint tagországi jelentés évéől alkalmazandó számítási szabályok szerint is feltüntetésre kerültek. A keletkező hulladék mennyiségének számítása során így a vegyes települési hulladékban ténylegesen található csomagolási hulladékok mennyisége is figyelembe vételre kerül, a társított csomagolási hulladékok pedig nem a főalkotók, hanem az összetevők arányában kerülnek az egyes anyagáramokhoz beszámításra. Az így számított újrafeldolgozási arányok a korábbi évek terveiben szereplőeknél szemmel láthatóan magasabbak.

Ugyancsak újdonság, hogy elektromos és elektronikus berendezéseknél, szintén a tagországok új uniós jelentési szabályai alapján, a nagygépek kategóriában a fotovoltaikus panelek már külön is feltüntetésre kerültek, melyek a környezetvédelmi termékdíj-bevallások adatai alapján a a kategória forgalomba hozatalának közel 30%-t teszik ki..

Számottevően nőtt továbbá a tervben 2021-hez képest a finanszírozott gumiabroncs újrafeldolgozás mennyisége.

 

Forrás: dontwasteit.hu