Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megalakult a Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület (HuPCC)

  • 2021. február 26.
  • Andi

Kedden, online sajtótájékoztatón jelentették be, hogy megalakult a Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület, vagy rövidebb nevén a HuPCC, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) nemzeti szintre honosított tudományos tanácsadó fóruma.

A független, nonprofit szervezet célja, hogy a klímaváltozással kapcsolatos legfrissebb kutatási eredmények magyarországi vonatkozásait tudományos értékelő jelentésekben összegezze, azokat tudományágakon átívelő konferenciákon mutassa be. A jelentések fő célközönsége a politikai, szakpolitikai és önkormányzati döntéshozók, akik részt vesznek a jelentés témaköreinek meghatározásában, szakmai bírálatában, valamint végső elfogadásában.

A HuPCC tehát saját kutatást, alapkutatásokat nem végez, hanem a műhelymunkákon és konferenciákon keresztül, valamint a hiányzó tudás feltérképezésével, a hiánypótló kutatások ösztönzésével és a szükséges adatok és szakirodalom gyűjtésével segíti elő a klímaváltozás magyarországi vonatkozásait feltáró tudományos értékelő jelentés előkészítését.

„Jó lenne megoldani a világ összes problémáját, de a HuPCC csak a jelentés megírására jött létre” – mondta a sajtótájékoztatón Szekér László, a testület elnöke, elismert passzívháztervező építészmérnök. Az egyesület hivatalos oldala szerint „tevékenysége során figyelembe veszi, hogy az éghajlatváltozás más, fontos környezeti, társadalmi, gazdasági problémákkal kölcsönhatásban veszélyezteti a természeti erőforrások készleteit és minőségét, valamint a megoldásokat is ezen területekre megfogalmazott célokkal együtt kell megvalósítani.” A HuPCC így a jelentés megírásával a természeti és épített környezet megóvását, a társadalom fenntartható fejlődését tekinti elsődleges céljának.

Ahogy az IPCC is kizárólag kormányoktól fogad el támogatást, úgy a HuPCC is csak a kormánnyal és az egyes önkormányzatokkal kíván együttműködni – politikai megfontolásoktól, pártoktól és gazdasági irányzatoktól függetlenül. A szervezet tevékenységének alapját a „tudományosan megalapozott független, pártatlan és elfogulatlan álláspont, az inkluzivitás, átláthatóság, tényszerűség és tudományos hitelesség, együttműködés, a szakmai szempontok és diszciplináris megközelítések sokféleségének tisztelete” jellemzi. Jön az első nagy magyar klímakonferencia A HuPCC megalakulásának folyamata egy 2018. novemberi tudományos konferenciával vette kezdetét Budapesten, majd az IPCC-jelentések összeállításnak mintájára a tervezett nemzeti jelentés tartalomjegyzékének kialakítására került sor a 2019. május 28-29-én rendezett újabb konferencián, a Szegedi Tudományegyetemen. A javasolt tartalomjegyzéket aztán az ITM Tárcaközi Éghajlatváltozási Bizottsága is jóváhagyta, és kijelölték annak a konferenciának az időpontját, amely a Nemzeti Értékelő Jelentés vezető szerzőinek kiválasztási folyamatát segíti majd.

A 2021. április 12. és 15. között megrendezésre kerülő Első Országos Interdiszciplináris Éghajlatváltozási Tudományos Konferencia céljai között szerepel, hogy feltérképezze a klímaváltozással foglalkozó hazai kutatókat, fórumot biztosítson a szakmai közösség megismerésére, és erősítse az éghajlatváltozással foglalkozó magyar kutatók közösségét, segítse az együttműködést az egymástól távolabb eső tudományterületek között is. Ürge-Vorsatz Diána, klímakutató, a CEU tanára és az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) munkatársa, aki most már a HuPCC alelnöke és szóvivője is. A konferenciára különös tekintettel várják a klímaváltozással kapcsolatos tanulmányokat végző fiatal kutatók és doktoranduszok jelentkezését, mert szeretnék, ha az egyes tudományterületek képviselői minél korábban megoszthatnák egymással a kutatási eredményeiket – mondta el a sajtótájékoztatón Ürge-Vorsatz Diána.

Ettől függetlenül természetesen a tapasztalt klímakutatók jelentkezését is várják a konferenciára március 7-ig. A HuPCC tudományos értékelésének célja a kormányzati szféra (állami, megyei és települési), valamint egyéb szereplők (pl. üzleti szféra, intézmények, civil szféra) döntéshozóinak tájékoztatása az éghajlatváltozással kapcsolatos tudományos eredményekről, mind az előrejelzések, hatások, alkalmazkodás, mind a mérséklés terén.

 

A cikk forrása: qubit.hu

A kép forrása: pixabay.com