Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mától a magyarok fogyasztását a Föld hitelezi

  • 2021. június 08.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

Idén június 8-ra esik a magyar túlfogyasztás napja. Ez arra utal, hogy ha a bolygón mindenki úgy élne, mint a hazai háztartások, akkor kevesebb, mint fél év alatt elfogynának a Föld egy évre szánt erőforrásai.

A Magyar Nemzeti Bank az ökológiai lábnyom mérséklésére hívja fel a figyelmet. Az MNB elkötelezetten támogatja a környezeti fenntarthatóságot. Saját ökológiai lábnyomának csökkentése mellett 2019-ben elindította Zöld Programját, amelynek keretében a hazai pénzügyi intézmények számára kedvező szabályozási környezetet kíván biztosítani a fenntartható működés elősegítéséhez és a zöld pénzügyi termékek bevezetéséhez. A jegybank emellett a hazai lakosságot célzó pénzügyi ismeretterjesztésben és a tudatos fogyasztói szemléletformálásban is aktív szerepet vállal. Ezért indította útjára az MNB tavaly év végén a Családi Zöld Pénzügyek programját, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a pénzügyek tudatos kezelése a környezet szolgálatába is állítható.

 

Ennek egyik alapköve az egyéni ökológiai lábnyom megismerése és mérséklése. A Global Footprint Network (Globális Ökolábnyom Hálózat) minden évben kiszámolja, hogy mennyi az emberek átlagfogyasztása és a Föld átlagos eltartóképessége, valamint megállapítja a globális túlfogyasztás napját, amikor a fenntarthatóság szempontjából számított, egy évre elegendő erőforrások már elfogynak. A magyar átlagfogyasztással számolva ez a dátum idén június 8-án jönne el. Vagyis, ha mindenki olyan életmódot folytatna, mint egy átlagos magyar háztartás, akkor kevesebb, mint 6 hónap alatt elfogynának az egy évre szánt erőforrások. Más szóval jelenleg több mint 2 Földre – pontosan 2,3 Földre – lenne szükség a magyar lakosság életmódjának fenntartásához.

 

Egy országban az átlagos ökológiai lábnyom alakulása a vállalatok, háztartások és a szabályozók közös felelőssége. Az egyének, családok saját életmódjuk és háztartásuk lábnyomának alakításával tehetnek sokat gyermekeik jövőjéért, a közösségért és a Földért. Az MNB Családi Zöld Pénzügyek programjának alapelve, hogy ökológiai lábnyomunk csökkentése anyagilag is kifizetődő. Az intézmény honlapján található ökológiai lábnyom kalkulátor segítségével most bárki percek alatt megtudhatja, mekkora az egyéni lábnyoma, valamint számtalan gyakorlati tanácsot kaphat annak csökkentésére és egyben kiadásai mérséklésére.

Mátol a magyarok fogyasztását a Föld hitelezi

 

Minden emberi tevékenységhez földterületre van szükség, ezek összessége az ökológiai lábnyom. Ezt ki lehet számolni egy adott termékre, az egyénre, de akár egy közösségre vagy országra is.

 

A Global Footprint Network az átlagos ökológiai lábnyom alapján minden évben kikalkulálja a túlfogyasztás napját (overshoot day). Az egy főre jutó globális átlagfogyasztás mértéke szerint az emberiségnek jelenleg 1,7 Földre lenne szüksége. A magyarok fogyasztása tehát a globális átlagfogyasztás mértékét meghaladja.

 

Idén a globális túllövés napja július 29-e lesz.

 

De nem csak mi magyarok élünk „nagy lábon”. Az élen évek óta Quatar áll, 9,2 Földnyi átlagfogyasztással, őt követik a luxemburgiak 8 Földnyivel, a többi ország átlagfogyasztása 6 Föld alatt van. Az Európai Unió országaiban a lakosság átlagos lábnyoma 2,9 Földnyi. Mindössze 53 ország „fér bele” az 1 Föld által nyújtott lehetőségek kereteibe. A legkisebb egy főre jutó ökológiai lábnyomot Eritrea polgárai képviselik 0,3 Földdel, őket követi többek között Jemen, Haiti vagy Afganisztán 0,4 Föld átlagfogyasztással.

Forrás: greenfo.hu

A kép forrása: okotudat.hu