Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Már térképen követhetőek a legújabb, hulladék útját mutató GPS jeladó palackok

  • 2021. február 03.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

Újabb fejezetéhez érkezett folyóvizeink hulladékhelyzetének feltérképezése. A Tiszai PET Kupa kutatás-fejlesztési programjának részeként, most három olyan GPS jeladóval felszerelt műanyag palackot indítanak útjukra a szakemberek, amelyek valós idejű adatokat közvetítenekés térképen mutatják, hogy éppen merre járnak a palackok. 

A kutatással arra keresik a választ, hogy a folyókkal nagy mennyiségben szállított műanyag hulladék meddig és milyen gyorsan úszik a vízen, hova rakódik le az árterekben, mikor mozdul tovább és vajon eljut-e a tengerekig.

 

Ez az első olyan napvilágot látott kísérlet, ahol a palackok útját bárki élőben követheti a PET Kupa térképén. Az első palack már a Bodrog vizén úszik, két további jeladóval ellátott párját pedig néhány napon belül, az árhullámhoz és a vízálláshoz igazodva, élő Facebook közvetítés keretében engedik útjukra a PET Kupa szakemberei Olaszliszkánál.

 

Az első, Üstökös névre keresztelt jeladó palack elengedése a Bodrogon:

https://youtu.be/RDcSeZm1CJE

 

A műanyag palackok java része az áradásokkal érkezik és az ártéri erdőkben rakódik le a szennyeződés. A PET Kupa  hulladékgyűjtő akciói az elmúlt nyolc év alatt 160 tonna hulladékot gyűjtöttek össze, több védett területet teljesen kitakarítottak, eredményes munkájuknak köszönhetően egyre több a kitisztított és tisztán tartott ártéri erdő. Hulladékmentesítő munkájukban kiemelt szerepe van a hulladéktérképezésnek: minél jobban megismerik a szennyezés módját, annál eredményesebbek lehetnek a folyómentő akcióik.

A klasszikus palackposta, így egy-egy kézzel írt, üvegbe zárt üzenet már sokszor megmutatta, hogy a szennyeződés képes egy éven belül, akár folyamkilométerek százait is megtenni.  A PET Kupa önkéntesei 2019 tavaszán engedték el első egyszerű, papírra írt, - jelképesen egy ukrán, fél literes vodkás üvegbe csomagolt - üzenetüket, amelyet még ugyanabban az évben megtaláltak a Kiskörei duzzasztóműnél. Mára már köztudott, hogy e vízügyi létesítmény mekkora hulladék mennyiségtől védi a folyó alsó szakaszait.

 

A legújabb jeladó palackokat a PET Kupa megbízására a Waterscope Zrt. munkatársai fejlesztették, akik a hazai vízgazdálkodás kiemelkedően innovatív csapataként, évek óta segítik vízminőség vizsgálataikkal és tapasztalataikkal a PET Kupát. A modern technológia révén a palackba helyezett eszköz GPS műholdas összeköttetéssel működik: minden 15. percben bekapcsolja a GPS-t és méri a földrajzi koordinátákat. Amennyiben 200 méternél nagyobb az elmozdulás, akkor a palack új helye a követőrendszer térképén is megjelenik.

 

A PET Kupa kutatásának célja, hogy a jeladó palackok megfigyelésével bizonyosságot nyerjen: a tengerek és óceánok hulladékszennyezése egy olyan környezetvédelmi ügy, ami mindannyiunk közös felelőssége és ugyanúgy érinti a szárazföld belsejében lévő országokat, mint a tengerpartiakat.

Hipotézisük szerint egyes palackok a folyók forrásvidékétől egészen a torkolatokig és az óceánokig úsznak.

 

„A mostani fejlesztés legnagyobb eredménye, hogy legújabb, nyilvánossá

tett térképünkön bárki számára lekövethető, hogy éppen hol járnak a

palackok. Ezzel egy újabb, izgalmas eredményt mutathatunk az

önkénteseinknek, a támogatóinknak és a környezetvédelem iránt aktívan

érdeklődő nagyközönségnek. Az adatok hosszabb távú elemzésével pedig

közelebb kerülünk a szennyezés felszámolásához” – nyilatkozta Gyalai-Korpos Miklós, a kutatási program projektvezetője

 

A kutatáshoz a Hulladékmentes Tisza projekt támogatója, a The Coca-Cola Foundation biztosítja az anyagi hátteret, ennek köszönhetően valósul meg a jeladó palackok technikai fejlesztése, tesztelése és nyomonkövetése.

A kemény időjárás ellenére a PET Kupa szakemberei és önkéntesei napok óta helyt állnak a PETII hulladékgyűjtő hajó fedélzetén. Nemcsak a GPS jeladó palackok vízre bocsátását végzik, hanem folyamatosan mentesítik a folyót a hulladéktól, ezáltal óvják a már megtisztított területeket az újraszennyeződéstől. Erre a célra kifejlesztett hajójukkal, annak kihajtható karjaival és a jármű elején lebillenthető kosárral szedik össze a vízen úszó hulladékot. Munkájukban segítségükre van az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság, Olaszliszka önkormányzata, a SONAR vízimentői, a DECK.hu csapata, illetve a környék révészei és vízirendőrei.

 

forrás: petkupa.hu