Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Már hungarocell-hulladékba fészkelnek a vadlibák Kanadában

  • 2020. július 16.
  • CsViki

Sok helyen a tengeri hulladék legnagyobb százalékát hungarocell teszi ki, amit a halászat és az akvakultúrás gazdálkodás során is használnak.

A Fauna & Flora International szervezet a legújabb kutatása során arra kereste a választ, hogyan és honnan kerül jelentős mennyiségben habosított polisztirol, vagyis hungarocell a tengerekbe, óceánokba – a Hirosimai-öbölben például a tengeri hulladék 99,5 százalékát ez az anyag adja, a vietnami Cat-Ba szigetcsoportnál pedig 54 ezer hungarocell-úszót találtak.

Hongkongban és az Egyesült Királyságban is hungarocell-ládákban tárolják a friss fogást, ám ha ezek megsérülnek, a halászok a parton hagyják ezeket.

Az egyre jobban szétaprózódó puffasztott műanyaggolyócskák pedig komoly veszélyt jelentenek az élővilágra, a hungarocell ugyanis nem bomlik le. Ebből készülnek a halászat és az akvakultúrás gazdálkodás során is használt bóják és pontonok is. De már arra is láttak példát a kutatók, hogy a nagyobb darabokba vadlibák fészkeltek Kanadában. Az Ökoroom arról számolt be, hogy Kanadában most készülnek egy új törvénnyel kikötni, hogy kapjanak ezek a kellékek tartós borítást, megakadályozandó a szétmállásukat.

 

Forrás: hvg.hu