Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mádl Ferenc ALÁÍRTA a módosított termékdíjtörvényt

  • 2004. november 18.
  • humusz
Valószínûleg osztja véleményünket abban, hogy a környezetre kevésbé káros termékek/csomagolások gyártásának ráfizetését megszüntetõ szabályozás nem lehet "diszkriminatív és piackorlátozó".
Aláírta a termékdíj-törvény módosítását Mádl Ferenc köztársasági elnök szerdán - derül ki a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) közleményéből. A változó termékdíj-szabályozás miatt az alkoholmentes italokat gyártó cégek érdekképviseletei november 8-án alkotmányossági normakontroll iránti kérelmet adtak be Mádl Ferenc államfőhöz, mert a szervezetek szerint a törvénymódosítás diszkriminatív és piackorlátozó.

A Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács (MÁSZ), valamint a Magyarországi Üdítőital-, Gyümölcslé- és Ásványvízgyártók Szövetsége (MÜSZ) az aláírást követően maguk az alkotmánybírósághoz fordulhatnak utólagos normakontrollt kérve.

A műanyag palackok darabjára legfeljebb másfél literesig 10, az ennél nagyobbakra 20 forintos környezetvédelmi termékdíjat kell fizetnie a gyártónak, illetve a forgalmazónak az erről szóló törvény módosítása szerint, miközben megmarad a kilogrammonként 36 forintos díjtétel is. A januártól hatályos szabályozás értelmében a kisméretű műanyag szatyrokra 3, a nagyobbakra 10 forint a termékdíj, ugyanennyi a literesnél nagyobb üvegekre, a kartondobozok taksája 12, a fémdobozoké 1 literig 30, fölötte 60 forint. Ha a használt csomagolóanyagokat egy kormányrendeletben előírt arányban begyűjtik és hasznosítják, nem kell termékdíjat fizetni. A törvénymódosítást a kormány - döntően a palackozók nyomására - először elvetett, de képviselői módosító javaslatra a környezetvédelmi bizottság után elfogadott. A módosítás a díjfizetési kötelezettséget kiterjeszti az elektronikai hulladékokra is, és hatására évi 25 milliárd forint költségvetési bevétel várható.

Az ásványvizet és üdítőket gyártó cégek érdekképviseleti szervezetei azt is bejelentették korábban, hogy az ügyben az Európai Unió illetékes bizottságainál is panaszt tesznek.