Lehet, hogy a biológiailag lebomló műanyag ugyanolyan káros a tengeri élővilágra, mint a hagyományos műanyag?

  • 2023. július 31.
  • Gyuri

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) új jelentése szerint a biológiailag lebomló műanyagok ugyanolyan károsak lehetnek a tengeri élővilágra, mint a hagyományos műanyag. 

A jelentés szerint a biológiailag lebomló alternatív anyagok a hagyományos műanyagokhoz hasonló toxicitással rendelkezhetnek, és hosszú évekig fennmaradhatnak a tengeri környezetben. 

 

A „Szakmai jelentés a műanyagokban található vegyi anyagokról” (Chemicals in Plastics: A Technical Report) című dokumentum tudományos tanulmányokat foglal össze; az Egyesült Nemzetek Szervezetének műanyagokra vonatkozó globális egyezményéről szóló tárgyalásait megelőzően, május elején jelent meg. A jelentés célja, hogy támogassa a műanyagszennyezés megszüntetését célzó, jogilag kötelező erejű eszköz kidolgozását.

 

Az UNEP szerint a műanyagokkal összefüggésbe hozott 13 000 vegyi anyagból több mint 6000 esetében nem áll rendelkezésre elegendő adat ahhoz, hogy meghatározzák az emberekre vagy a környezetre gyakorolt hatásukat. A 7000 vegyi anyagból, amelyekről elegendő adat áll rendelkezésre, majdnem 50%-nak van egy vagy több veszélyes tulajdonsága, amely aggodalomra ad okot.

 

A műanyagok tengeri élővilágra gyakorolt hatása jól ismert. Évente rengeteg tengeri állat pusztul el, mert lenyelik a műanyagokat, belegabalyodnak, valamint a mérgező szennyezőik miatt. A tápláléklánc csúcsán álló fajok, például a gyilkos bálnák és a fehér cápák az úgynevezett biomagnifikáció miatt aránytalanul nagy mértékben érintettek. Ez arra utal, hogy a táplálékkal elfogyasztott mérgező vegyi anyagok a táplálékláncban felfelé haladva egyre inkább felhalmozódnak az állatok szervezetében. A műanyagokban található, az endokrin rendszert károsító vegyi anyagok különösen aggasztóak, mivel hatással lehetnek a vadon élő állatok szaporodására, immun- és idegrendszerének működésére.

 

Az emberi egészségre is hatással lehetnek a műanyagokban lévő vegyi anyagok. A jelentés kiemeli, hogy e vegyi anyagokat összefüggésbe hozták rákos megbetegedésekkel, idegrendszeri károsodásokkal, hormonális zavarokkal és termékenységi problémákkal.

 

A hagyományos műanyagokkal kapcsolatos problémák megoldására bioműanyag (növényi alapanyagokból készülő) és biológiailag lebomló műanyag alternatívákat fejlesztettek ki. Ezek azonban hasonló problémákat vetnek fel. Az UNEP megállapítja, hogy „bár a bioműanyag segíthet a fosszilis erőforrásokkal kapcsolatos kihívás kezelésében, nem oldja meg a műanyagban lévő vegyi anyagok által okozott szennyezés problémáját”.

 

A jelentésben idézett tanulmányok kimutatták, hogy a biológiailag lebomló műanyagok ugyanolyan mérgezőek lehetnek, mint a hagyományos, fosszilis tüzelőanyag-alapú műanyagok, és hasonló típusú és mennyiségű, aggodalomra okot adó vegyi anyagot tartalmaznak. A műanyagok és a biológiailag lebomló műanyagok tulajdonságainak megváltoztatására, például a merevség csökkentésére gyakran használnak különféle szintetikus töltőanyagokat és adalékanyagokat. Egyes biológiailag lebomló műanyagok kizárólag ipari vagy ellenőrzött komposztálási körülmények között bomlanak le, tengeri környezetben azonban sok éven át megmaradnak, gyakorlatilag bármilyen biológiai lebomlás nélkül.

 

A biológiailag lebomló műanyagokat élelmiszercsomagolásban és más, élelmiszerrel érintkező anyagokban is használják, így a káros anyagok kockázatot jelentenek a fogyasztók számára. A tengeri élővilág is ki van téve a víztestekbe került élelmiszer-csomagolási hulladéknak. 

A CHEM Trust és nyolc másik nonprofit szervezet 2020-as tanulmánya szerint szintén aggodalomra ad okot a biológiailag lebomló csomagolások használata. A tanulmány megállapította, hogy a biológiailag lebomló vagy komposztálható eldobható termékként reklámozott, formázott szálas termékek (pl. tálak, tányérok és élelmiszerdobozok) mutatták a legmagasabb PFA-koncentrációt (per- és polifluorozott alkil-vegyületek) más eldobható élelmiszercsomagolásokhoz képest. A PFA-vegyületek tartósan megmaradó vegyi anyagok, és a leginkább vizsgált PFA-vegyületek súlyos egészségkárosító hatásokkal járnak.

 

A CHEM Trust felszólítja az EU és az Egyesült Királyság hatóságait, hogy védjék meg polgáraikat a káros vegyi anyagoktól, és vezessenek be olyan szigorú jogszabályokat, amelyek 2030-ig fokozatosan kivonják a fogyasztási cikkekből a legkárosabb vegyi anyagokat, beleértve az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokat is.

 

A műanyagokban és alternatíváikban található káros vegyi anyagoknak való kitettség kockázatának csökkentése érdekében a CHEM Trust azt tanácsolja, hogy csökkentse ezen anyagok általános használatát. Íme néhány hasznos tipp:

 

  • Vásároljon friss, kimért/csomagolásmentes gyümölcsöt és zöldséget.
  • Csomagolásmentes üzletekben vásároljon élelmiszereket, ahová saját üveg- vagy rozsdamentes acél tartályokat vihet.
  • Tárolja az élelmiszereket üvegedényekben.
  • Válasszon rozsdamentes acél palackokat.
  • Csökkentse az elviteles ételek mennyiségét.
  • Használjon újrahasználható, rozsdamentes acélból készült kávéspoharat.
  • Használjon újratölthető termékeket, ahol csak lehet. Ha nem juthat hozzá hulladékmentes boltokhoz, számos online előfizetési lehetőség van újratölthető termékek beszerzésére a tisztítószerektől a kozmetikumokig.

 

További információk angolul a káros vegyi anyagok élelmiszercsomagolásban való elkerüléséről: https://chemtrust.org/food-packaging/.

 

Fordította: Uray Katalin

Forrás: chemtrust.org