Lantos Csaba energiaügyi miniszter döntése értelmében jövőre sem emelkednek a kiterjesztett gyártói felelősségi díjak

  • 2023. december 07.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

Lantos Csaba energiaügyi miniszter döntése értelmében jövőre sem emelkednek a kiterjesztett gyártói felelősségi díjak – közölte a tárca csütörtökön az MTI-vel.

Az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint a kormány célja, hogy Magyarország minél gyorsabban átállhasson a körforgásos gazdaságra, amelyben egyre kevesebb termék válik hulladékká, és a képződő hulladék a lehető legnagyobb arányban nyersanyagként hasznosul újra.

“Ezért júliustól hazánkban átalakult a hulladékgazdálkodás és a brüsszeli előírások szerint bevezettük a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert, amiben a szennyező gyártóknak többet kell fizetniük a hulladékuk kezeléséért” – emlékeztetnek. Az energiaügyi miniszter döntése értelmében pedig a kiterjesztett gyártói felelősségi díjak jövőre sem emelkednek.

Emlékeztetnek: július 1-jétől a koncessziós szerződés alapján a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. végzi a hulladékgazdálkodási feladatok egy részét Magyarországon. Ezzel együtt a brüsszeli irányelveknek és elvárásoknak megfelelően létrejött az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer is, amiben a szennyezők többet fizetnek a hulladékaik elszállításáért, kezeléséért, megsemmisítéséért és újrafelhasználásáért.

Ez arra ösztönzi a gyártókat, hogy kevesebb hulladékot képezzenek, több legyen az újrahasznosított termék és csomagolóanyag, illetve környezetbarát anyagokat használjanak – írták.

A szabályozás a csomagolásokat, egyes egyszer használatos és egyéb műanyagtermékeket, az elektromos és elektronikus berendezéseket, az elemeket és akkumulátorokat, a gépjárműveket, a gumiabroncsokat, az irodai és reklámhordozó papírokat, a sütőolajat és -zsírt, bizonyos textiltermékeket, valamint a fabútorokat érinti.

A díjfizetési kötelezettség a körforgásos termék gyártó általi forgalomba hozatalával keletkezik, és a díjat a gyártónak negyedévente kell megfizetnie a termék mennyisége után a koncessziós társaság által kiállított számla alapján.

A gyártók által fizetendő kiterjesztett gyártói felelősségi díjat a MEKH javaslata alapján az energiaügyi miniszter rendeletben határozza meg.

Az italosüvegek, üdítős palackok gyártói azonban új évtől a kötelező visszaváltási díjas rendszer hatálya alá tartoznak. Ennek megfelelően 2024. január 1-től az idei kiterjesztett gyártói felelősségi díj mértékével megegyező szolgáltatási díjon felül csak egy csekély mértékű csatlakozási díjat kell megfizetniük – közölte a tárca.

A vonatkozó jogszabály értelmében a MOHU MOL Zrt. a kiterjesztett gyártói felelősségi díjból a hulladék átvételét, gyűjtését, elszállítását, előkezelését, kereskedelmét és kezelésre történő átadását, az érintett hulladékgazdálkodási létesítmények fenntartását és üzemeltetését biztosítja, pénzügyi koordinációval és elszámolással kapcsolatos tevékenységeket lát el, tájékoztatási és adatszolgáltatási kötelezettséget teljesít, valamint auditált önellenőrzési rendszert működtet.

Forrás: dontwasteit.hu