Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Semmi szemét a nagy bulik után

  • 2013. március 12.
  • Pauló Gergő

Nagy visszhangja van annak a brit kezdeményezésnek, miszerint 2020-ra Nagy-Britanniában el szeretnék érni: ne maradjon semmi hulladék a rendezvények után, azaz a tömegesemények helyszínéről ne kelljen hulladéklerakókba semmit se szállítani.

A kezdeményezés azért született, mert miközben az élet számos területén már a hulladékhasznosítás aránya eljutott az 50 százalékig, a rendezvény-iparág ezen a téren mindössze 15 százalékos reciklálási arányt tud felmutatni.

A britek által kidolgozott „zéró hulladék” program, amely sok tekintetben felhasználta az elmúlt év londoni olimpiai rendezvényeinek tapasztalatait, egyfajta hasonló európai programba illeszkedhetne.

A program kidolgozása a recyclingportal.eu szerint egyelőre csak az első lépés a tudatformáláshoz, milyen fontos és pozitív szerepet játszhat a hulladékkezelés egy-egy tömegeket érintő esemény kapcsán. A program szerint azonban világos képet kell kialakítani, miként is érhető el a zéró hulladék, milyen kihívások állnak a zéró hulladék cél elérésében együttműködésre hivatott ipari szereplők alkotta ellátási láncban a hulladék mérsékléséhez, és meg kell határozni a nagysága, típusa és helyszíne szerint különböző rendezvényeken teendő esetleges lépéseket.

Forrás: tisztajovo.hu