Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Redugó

  • 2011. december 20.
  • Scheuer Zsuzsanna

Eredményesen zárult az olaszok és portugálok kezdeményezte parafakampány első éve.

   Idén karácsonykor és szilveszterkor csak Olaszországban több mint száz millió parafadugó repül ki az üvegekből. Hogy az értékes alapanyagot megmentsék az enyészettől, tizenhatezren csatlakoztak az Én a parafával vagyok elnevezésű, olasz nyelvű Facebook-oldalhoz. Milánóban és környékén már több mint 70 parafadugógyűjtő-pont működik. Torinóban óvodások, iskolások, éttermek, kereskedelmi láncok, borkóstoló egyesületek is részt vesznek a 2011 elején indult, a WWF zöldszervezet, a Gambero Rosso és a Slow Food olasz gasztromozgalmak szponzorálta kampányban.

    A természetes fakéreg előnyeit és pozitív környezeti hatását hirdető kampány 14 országot érintett, élükön a parafa világpiacát vezető Portugáliával, a második helyen álló Spanyolországgal és a harmadik helyezett Itáliával. 

    Olaszország - az ágazatban nemzetközi hírnévvel bíró szardíniai parafatermelőknek köszönhetően - évente 17 ezer tonna, vagyis másfél milliárd darab parafadugót gyárt. Ennek hetven százalékát a boripar használja fel, innen a fogyasztók háztartásába kerül, majd a szemétbe. A kampány éppen a parafa újrahasznosítását célozta meg. 

    A 2010-ben indított kísérleti fázisban Itáliában több mint egymillió parafadugót gyűjtöttek össze. A parafa alapanyagként a bioépítkezésben, bútorgyártásban is alkalmazható. Egyre gyakrabban használják dekorációként, a szobrászatban és dizájnelemként is.

    A Demoskopea olasz közvéleménykutató felmérése szerint az olaszok 57 százaléka kizárólag parafadugós bort és pezsgőt vásárol, és ha parafadugós az üveg, többet is hajlandó érte fizetni.

   Egyelőre elszigetelt jelenségként ugyan, de hazánkban is voltak-vannak kezdeményezések a parafahulladék megmentésére. Az idei Budavári Borfesztivál szervezői például átvették az összegyűjtött dugókat, és együttesen gondoskodtak újrahasznosításukról. Tóth Adrienn, a kezdeményezésben részt vevő Vinoport borszakmai portál főszerkesztője szerint a parafadugók visszagyűjtése azért fontos, mert a parafa az egyik legkönnyebben újrahasznosítható anyag: bedarálásával cipőtalp, szobaburkolat, pénztárca, tolltartó, ékszer, cipő, sapka, bútor, pohár- és tányéralátét, horgászbotmarkolat és számos egyéb használati tárgy készülhet belőle, nagyobb energia-befektetés nélkül.

Forrás: MTI, ökotudat.hu