Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ne legyen Nápoly Magyarországon

  • 2014. július 01.
  • noripalko
Szerző: 
noripalko

Az FM kompenzációt kínál a hulladékgazdálkodást végző cégek veszteségeinek finanszírozására

Jelenleg 19 cég végez ideiglenes ellátást a hulladékgazdálkodásban – informálta a Világgazdaságot a Földművelésügyi Minisztérium (FM). Közülük négy élt igénybejelentéssel, hogy költségeiket az állam finanszírozza. Az ideiglenes közszolgáltató a közszolgáltatási területen díj ellenében végzi a tevékenységét, ezért a kormányrendelet értelmében az ideiglenes közszolgáltató részére kizárólag az ideiglenes ellátás díjából nem fedezhető többletköltséget téríti meg.

Az illetékes tárca – összesen 1,085 milliárd forintot meghaladó értékben – hirdetett pályázatot a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás zavartalanságának biztosítása érdekében. Ezen olyan önkormányzat és hulladékgazdálkodási önkormányzati társulás indulhatott, amelyik a jogszabályi környezet átalakítása során az átmeneti időszakban a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tevékenység végzéséhez a pályázati felhívás szerinti finanszírozási lehetőséget kíván igénybe venni.

Nagy György, a Köztisztasági Egyesülés vezetője korábban a Világgazdaságnak elmondta, hogy augusztus óta háromszáznál több település esetében jelöltek ki szolgáltatót, nekik a korábban alkalmazott díjakon kell elvégezni a hulladékgazdálkodást.

A FM a lappal közölte, hogy ha az 2015. január 1-jéig tartó átmeneti, átalakulási időszakban a települési önkormányzatok nem tudják ellátni a törvényben is megfogalmazott hulladékgazdálkodási feladatukat, akkor a kormány és a katasztrófavédelmi hatóság segítik a megfogalmazott feladatok végrehajtását. A jogszabályok alapján megfelelő önkéntesen jelentkező közszolgáltatók közül jelölhet ki közszolgáltatót a katasztrófavédelem, és a kijelölt cégnek megfelelő színvonalon kell ellátnia a szolgáltatást. „Nem lesz Magyarország területén hulladékgazdálkodási közszolgáltatás nélküli település” – hangoztatta az FM. Korábban ezt mondta lapunknak Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára is.

Forrás: Világgazdaság Online